Trokšņi, stresainas domas, neizdarīti darbi - Latvijas iedzīvotāji atklāj, kas viņiem traucē labi izgulēties
Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju miegam atvēlot mazāk par 7 stundām.
Esi vesels
2017. gada 15. janvāris, 16:15

Trokšņi, stresainas domas, neizdarīti darbi - Latvijas iedzīvotāji atklāj, kas viņiem traucē labi izgulēties

Kasjauns.lv

Gandrīz divas trešdaļas jeb 60% Latvijas iedzīvotāju naktī miegam atvēl mazāk nekā septiņas stundas, liecina "BENU Aptieka" veiktā aptauja par miega kvalitāti. Turklāt katrs piektais respondents norādījis, ka naktīs slikti guļ un bieži mokās ar bezmiegu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aptaujā noskaidrots, ka vidēji katrs trešais jeb 35% Latvijas iedzīvotāju naktī guļ septiņas līdz deviņas stundas, 42% miegam velta piecas līdz septiņas stundas, bet 18% naktī guļ mazāk nekā piecas stundas. 5% aptaujāto nakts miegam atvēl deviņas vai vairāk stundas.

Katrs piektais respondents norādījis, ka naktīs slikti guļ un bieži mokās ar bezmiegu. Šie rezultāti pamato arī nepietiekamās nakts stundas, kas tiek pavadītas miegā, norāda aptaujas veicēji. Ar trauslu miegu un biežu bezmiegu sastopas 14% respondentu, bet 17% norādīja, ka no rīta visbiežāk jūtas neizgulējušies. Tikmēr gandrīz puse no aptaujātajiem atzina, ka miega kvalitāti vērtē labi. 14% no viņiem iemieg viegli un guļ ļoti labi, 16% atzina, ka reizēm ir grūti iemigt, taču kopumā miegs ir labs. Savukārt 17% aptaujāto atklāja, ka reizēm miegs ir trausls, kas gan netraucē labi izgulēties.

Vaicāti atklāt savus novērojumus par to, kas naktīs visbiežāk traucē izgulēties, visbiežāk jeb 44% gadījumu respondenti norādīja, ka grūtāk ir iemigt, ja aizvadītajā dienā bijis daudz stresa vai atgadījies kas nepatīkams. 29% aptaujāto norādījuši, ka iemigt nereti traucē arī rūpes par nākamajā dienā gaidāmo. Tāpat miega kvalitāti ietekmē arī apkārtējā vide - 26% aptaujāto atklāja, ka nevar izgulēties ar skaļākiem un klusākiem trokšņiem, kamēr 22% aptaujāto iemigšana ir apgrūtināta svešās vietās. Katram piektajam jeb 20% aptaujāto nakts mieru traucē arī domas par nepadarītajiem darbiem.

Tikmēr 18% respondentu atklāja, ka izjūt miega traucējumus līdz ar noteiktām Mēness fāzēm, piemēram, pilnmēness laikā. Citi faktori, kas minēti kā miegu traucējoši, ir nepietiekams nogurums dienās, kad nav bijusi fiziska slodze, pārēšanās vai izsalkuma sajūta, kā arī pārāk tuvu gulētiešanas laikam dzerti kofeīnu saturoši dzērieni (kafija, melnā tēja).

Aptaujā atklāts arī tas, ka 17% no respondentiem vismaz reizi vērsušies pēc speciālista palīdzības, lai konsultētos par miega traucējumiem. Lūgti atklāt, kas tiek darīts brīžos, kad miegs nenāk vai arī tas pārtrūcis, katrs trešais respondents atzina, ka turpina grozīties gultā, līdz izdodas aizmigt. Tomēr citi bezmiega brīžos rīkojas aktīvāk. Katrs desmitais palīdzību meklē tehnoloģijās un bezmiegu kliedē ar sērfošanu internetā vai filmu un seriālu vērošanu. Retāk bezmiega brīžos tiek lasītas grāmatas, klausīta mūzika, kā arī dzerta silta tēja vai piens. Tikmēr 12% aptaujas dalībnieku lieto homeopātiskus līdzekļus vai uztura bagātinātājus miega kvalitātes uzlabošanai, bet 6% lieto ārsta nozīmētus medikamentus miegam.

Aptauja īstenota akcijas "Par labu miegu" laika no 2016.gada 1.novembra līdz 16.decembrim. Tajā piedalījās 3750 Latvijas iedzīvotāju.

LETA/ Foto: Shutterstock

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās