Nekādas kaloriju skaitīšanas! Uzzini, ar kādu diētu tievē Lopesa un Kembridžas hercogiene
Esi vesels

Nekādas kaloriju skaitīšanas! Uzzini, ar kādu diētu tievē Lopesa un Kembridžas hercogiene

Jauns.lv

Daudzas pasaules slavenības iecienījušas jauno Dikāna diētu. Tās autors ir franču ārsts un dietologs Pjērs Dikāns. Tas ir uztura plāns ar augstu proteīnu un samērā zemu kaloriju saturu. Diēta ieguvusi lielu popularitāti, jo to ir psiholoģiski viegli ievērot.

Uzbrukums vielmaiņai

Dikāna diēta sastāv no četriem posmiem. Pirmais – uzbrukums jeb diētas fāze, kas iedarbina vielmaiņu. Tā ilgst trīs līdz desmit dienas – kamēr zaudē divus līdz trīs kilogramus liekā svara. Drīkst ēst vienīgi lieso olbaltumvielu produktus, bet neierobežotā daudzumā, neskaitot kalorijas. Tie var būt jebkuri proteīniem bagātīgi produkti, taču ar zemu tauku saturu, piemēram, liellopa vai vistas gaļa, zivs, olas un liesi piena produkti. Gatavojot sev maltīti, drīkst izmantot garšvielas un etiķi. Reizi dienā nepieciešams apēst pusotru ēdamkaroti auzu pārslu, jo tās satur daudz šķiedrvielu un palīdz sašķelt uzņemtos ogļhidrātus. Katru dienu jāizdzer vismaz pusotrs litrs ūdens.

Otrs diētas posms tiek dēvēts par kruīza fāzi, kuras mērķis – panākt, lai tiktu zaudēts kilograms nedēļā. Tāpat kā diētas pirmajā fāzē drīkst ēst proteīniem bagātīgus, bet taukus nesaturošus produktus. Papildus – arī dārzeņus, kas nesatur cieti. Līdz ar to nav ieteicama kukurūza, kartupeļi un sarkanās pupiņas, toties var ēst spinātus, zaļās pupiņas, brokoļus, seleriju, gurķus, sīpolus, ķirbjus, salātlapas un tomātus. Diētas laikā nav atļauts ēst augļus, toties jāturpina ēst auzu pārslas, kā arī jāizdzer pusotrs litrs ūdens. Dietologs Dikāns iesaka vienu dienu ēst vienīgi olbaltumvielu produktus, bet nākamajā dienā tos kombinēt kopā ar atļautajiem dārzeņiem – gan svaigiem, gan tvaicētiem.

Atgriežas svētku maltītes

Trešā posma – svara nostiprināšana – mērķis ir neļaut, lai zaudētais svars atgrieztos. Proteīna maltīte, piemēram, gaļa vai zivs, jāēd kopā ar dārzeņiem katru dienu, izņemot vienu dienu nedēļā. Tajā jāēd tikai olbaltumvielu produkti. Pārējās dienās drīkst apēst arī gabaliņu augļa, kas nesatur daudz cukura, simts gramu siera un divas šķēles pilngraudu maizes. Šajā diētas posmā ir atļauts katru nedēļu vienu vai divas reizes pamieloties ar aizliegtajiem jeb svētku ēdieniem.

Dikāna diēta nav tikai nedēļas vai mēnešus ilga diēta, tai būtu jākļūst par dzīvesveidu, jo ceturtā fāze ilgst... visu turpmāko dzīvi. Drīkst ēst teju visu, ko kārojas, taču jāņem vērā strikti noteikumi - viena diena nedēļā paliek diētas diena, kad jāēd tāpat kā diētas pirmajā posmā un katru dienu jāapēd trīs ēdamkarotes auzu pārslu, kā arī jāatvēl laiks aktivitātēm svaigā gaisā.

Produkti, kurus atļauts ēst, ievērojot Dikāna diētu

•    GAĻA UN GAĻAS PRODUKTI

Liellopu gaļas steiks, žāvēta liellopu gaļa, liess bekons, liellopu fileja, aknas, vārīts šķiņķis, truša gaļa, mēle, teļa gaļas karbonāde, vistas gaļa, vistu aknas, tītara gaļa.

•    ZIVIS UN JŪRAS VELTES

Asaris, menca, heks, āte (arī kūpināta), siļķe, skumbrija, bute, lasis (arī kūpināts), forele, tuncis, kalmāri, krabji, vēži, garneles, mīdijas, austeres.

•    Vistas un paipalu olas.

•    PIENA PRODUKTI

Vājpiens, mājas siers ar zemu tauku saturu, vājpiena jogurts, vājpiena biezpiens.

•    Auzu pārslas.

•    DĀRZEŅI (var ēst, sākot ar diētas otro posmu)

Sparģeļi, baklažāni, bietes, brokoļi, Briseles kāposti, kāposti, burkāni, ziedkāposti, selerija, cigoriņi, cukini, gurķi, dilles, franču pupiņas, kolrābji, salātlapas, puravi, sēnes, sīpoli, pipari, ķirbji, redīsi, rabarberi, sojas pupiņu asni, spināti, tomāti.

Dziedātājai Dženiferai Lopesai (43) šī diēta palīdzēja atgūt slaidu augumu pēc dvīņu – Emmas un Makša – dzimšanas. Diētas laikā Dženifera brokastīs ēda 300 gramu diētiskā jogurta vai vājpiena siera un šķēlīti tītara vai vistas gaļas, vai vārīta šķiņķa, pusdienās – krabju nūjiņas, vistas stilbu vai lasi ar olu, vakariņās – krevetes ar sautētiem dārzeņiem, vistas gaļas sautējumu vai sutinātu liellopa gaļu, saldajā – vaniļas krēmu bez cukura vai auzu pārslu pankūkas. Starp ēdienreizēm dziedātāja pamielojās ar diētisko jogurtu vai šķēlīti tītara filejas.

Kembridžas hercogiene Keita Midltone (31) Dikāna diētu ievēroja pirms kāzām ar princi Viljamu, lai savā kāzu kleitā izskatītos satriecoši slaida. Runā, ka diētas efektivitātes dēļ pēdējā brīdī nācies pat mainīt viņas laulību gredzena izmēru, jo pirksti bija kļuvuši slaidāki. Hercogiene ne vien ēda proteīniem bagātīgo pārtiku, bet katru dienu devās vismaz 20 minūšu ilgā pastaigā. Diētas sekotāja ir arī Keitas māte – Kerola Midltone (57). Kādā intervijā viņa bija atzinusi, ka diēta iedarbojas ļoti ātri – viņa to ievērojusi tikai četras dienas, bet zaudējusi četrus kilogramus liekā svara.

Teksts: žurnāls „OK!”, Foto: Bulls Press, Shutterstock