3 gardi ēdieni, ko pagatavot WOK pannā
WOK panna ir ļoti parocīgs virtuves piederums ātrai garšīgu un veselīgu ēdienu pagatavošanai, jo produkti tiek karsēti pavisam īsu laiku. Vēlamo aromātu un garšas nianses šādos ēdienos var piešķirt ar maigākām vai asākām garšvielām, bet lielisks palīgs ir gatavās WOK mērces, kas padara ēdienu vēl sulīgāku un smaržīgāku.
Vista ar dārzeņiem un riekstiem saldskābajā mērcē
Piedevās labi garšo tvaicēti rīsi ar zaļumiem. Vēl viens variants – gatavajos dārzeņos iemaisa izmērcētas rīsu nūdeles un pārkaisa ar sakapātām koriandra lapiņām. Ja gribas saldeni pikantāku garšu, pārkaisa maltus čili piparus, samaisītus ar kūpinātu cukuru.
4 porcijas
20 minūtes
1 burciņa "Spilvas" saldskābās WOK mērces
600 g vistas filejas
170 g burkānu
100 g cukīni
100 g konservētu bambusa asnu
50 g rupji sakapātu zemesriekstu
2 ķiploka daiviņas
2 pavasara sīpoliņi
2 ēdk. cepšanai piemērotas eļļas
sāls, malti pipari, ja vajag
1. Noskalotu un rūpīgi nosusinātu vistas fileju sagriež plānās strēmelītēs. Nomizotus burkānus sagriež stienīšos, cukīni – arī stienīšos vai gabaliņos. Bambusa asnus rūpīgi notecina. Sīpoliņus sagriež smalkos gredzenos. Ķiploka daiviņas saspaida.
2. WOK pannā sakarsē eļļu, ieliek ķiplokus un cep 30 sekundes. Pievieno vistas strēmelītes un maisot cep 2-3 minūtes. Pabīda uz pannas malām un ieber burkānus, cukīni un bambusa asnus. Maisot karsē ~ 2 minūtes.
3. Pievieno „Spilvas” saldskābo WOK mērci, samazina karstumu un maisot cep vēl dažas minūtes, līdz mērce viegli karamelizējas. Iemaisa riekstus un pārkaisa ar pavasara sīpoliņiem.
Liellopa strēmelītēs ar pakčoju sojas un ķiploku mērcē
Pakčojs sautēšanai WOK pannā noderēs labāk par pierastajiem Ķīnas kāpostiem, jo labāk saglabā kraukšķīgumu un riekstaino garšu. Pēdējā laikā aizvien biežāk nopērkami ir arī Japānas spināti, ko ļoti labi var izmantot pakčoja vietā – tie lieliski sader ar ķiplokiem un sojas mērci.
4 porcijas
35 minūtes
1 burciņa "Spilvas" sojas-ķiploku WOK mērces
600 g liellopa mīkstuma
100 g austersēņu vai lielu šampinjonu
3-4 vidēji pakčoji
1 tomāts
1 sīpols
2 ēdk. cepšanai piemērotas eļļas
zaļumi un sezama sēkliņas pārkaisīšanai
sāls, malti pipari, ja vajag
1. Gaļu šķērsām šķiedrai sagriež ļoti plānās strēmelītēs. Notīrītas sēnes arī sagriež platās strēmelītēs vai šķēlītēs.
2. Pakčojus noskalo un rūpīgi nosusina, nogriež apakšējo galu un pārējo sagriež šķērsām platās strēmelēs. Mazākas lapiņas var pārgriezt šķērsām uz pusēm.
3. Tomātu sagriež gabaliņos, nomizotu sīpolu parupji sakapā.
4. Pannā sakarsē eļļu, ieliek gaļas strēmelītes un maisot cep 4-5 minūtes. Pievieno sīpolus, tomātus un sēnes un turpina cept vēl 2-3 minūtes.
5. Iemaisa pakčojus un karsē, līdz tie sāk sakristies. Tad pievieno sojas-ķiploku mērci un sautē vēl dažas minūtes. Pārkaisa ar zaļumiem un sezama sēkliņām.
Raksts publicēts sadarbībā ar "Spilva" / Foto: "Spilva" / Shutterstock