Lasis 3 izcilās receptēs
foto: Shutterstock
Garšīgi

Lasis 3 izcilās receptēs

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Piedāvājam trīs receptes, kurās lasis savas garšas nianses parāda vislabāk: grilēts lasis, gurķu salāti ar laša fileju un krēmīgā laša zupa. Lai labi garšo!

Gurķu salāti ar laša fileju

Šajos salātos ir gan gurķi, gan krējums, tāpēc, lai tie neatsulotos, salāti jābauda uzreiz pēc pagatavošanas.

4 personām
30 minūtes

600 g laša filejas ar ādu
200 g dažādu mazu salātlapiņu
100 g skābā krējuma
100 g jogurta bez piedevām
1 salātu gurķis
1 sarkanais sīpols
1 ½ ēdk. eļļas
1 ēdk. kaperu
1 ēdk. smalki sakapātu diļļu
1 tējk. sinepju
sāls, cukurs, malti pipari

1.Kaperus smalki sakapā un samaisi ar dillēm, krējumu, jogurtu, sinepēm, sāli, pipariem un šķipsniņu cukura.

2.Gurķi nomizo, pārgriez gareniski uz pusēm un sagriez plānās šķēlītēs. Iemaisi mērcē.

3.Sīpolu sagriez plānos gredzenos. Salātlapiņas kārto uz lēzena šķīvja.

4.Lasi noskalo, rūpīgi nosusini un apkaisi ar sāli un pipariem. Pannā sakarsē eļļu, ieliec lasi ar ādu uz leju un cep 4–5 minūtes. Noņem pannu no uguns. Lasi apgriez ar ādu uz augšu un atstāj uz 5 minūtēm, pēc tam atdali ādu un mīkstumu sagriez vai saplucini gabaliņos.

5.Laša gabaliņus kārto uz salātlapiņām, virsū liec gurķu salātus un sīpola ripiņas.

foto: Shutterstock

Krēmīgā laša zupa ar dārzeņiem

Virziņkāpostu vietā labi der arī jaunie, maigie galviņkāposti.

4 personām
45 minūtes

750 ml dārzeņu buljona
500 g kartupeļu
500 g virziņkāpostu
300 g laša filejas bez ādas
200 g saldā krējuma
1 puravs
1 liela ķiploka daiviņa
2 ēdk. sviesta
1 ēdk. sakapātu pētersīļu
1 tējk. maltu čili piparu
1 lauru lapa
sāls, malti melnie pipari un muskatrieksts

1.Virziņkāpostu sagriez tievās strēmelītēs, notīrītu puravu – ripiņās. Kartupeļus nomizo un sagriez palielos gabalos. Ķiploku smalki sakapā.

2.Katlā sakarsē sviestu. Ieber ķiplokus, puravus, kāpostus un kartupeļus un maisot sautē 4–5 minūtes. Pieber sāli un čili piparus. Pielej buljonu, pieliec lauru lapu. Uzvāri un uz mērenas uguns turpini vārīt apmēram 20 minūtes.

3.Lasi sagriez palielos gabalos un liec katlā. Pievieno krējumu un turpini vārīt vēl 5 minūtes. Pieber sāli, piparus un muskatriekstu. Pārkaisi pētersīļus.

Grilēts lasis ar paprikas mērci

Vienkārši pagatavojami laša iesmiņi, piemēram, dārza svētkiem. Piedevās vari pasniegt arī citas mērces, kas nenomāc laša garšu.

6 personām
1 stunda

800 g laša filejas bez ādas
1 sarkanais sīpols
1 zaļā paprikas pāksts
1 liels laims
5 ēdk. eļļas
20 lauru lapas (vari likt arī mazāk)
1 ēdk. sakapātu pētersīļu
1 tējk. maltas kūpinātās paprikas
malti čili pipari
sāls

1.Laimam norīvē miziņu, pēc tam pārgriez uz pusēm un izspied sulu. Papriku un sīpolu sagriez smalkos gabaliņos. Lasi sagriez apmēram 3 cm lielos gabalos.

2.Bļodā sakul 2 ēdk. eļļas ar malto papriku, laima miziņām un pētersīļiem. Iemaisi lasi un atstāj, lai vismaz 20 minūtes marinējas.

3.Mazā bļodiņā samaisi paprikas gabaliņus ar sīpoliem, atlikušo eļļu, laima sulu, sāli un čili pipariem.

4.Marinētos laša gabaliņus uzdur uz sešiem grilēšanai piemērotiem iesmiņiem. Ja vēlies, ik pēc 1–2 gabaliņiem uzdur arī pa lauru lapai. Pārkaisi ar sāli, liec uz karsta grila un, ik pa brīdim apgrozot, grilē 5–7 minūtes. Pasniedz ar paprikas mērci.