Paglāb savu mīluli! Speciālisti atzīst, ka lapsas var būt apdraudējums pilsētas kaķiem
foto: Shutterstock
Ir manītas vairākas situācijas, kurās lapsas bezbailīgi pastaigājas pa pilsētu ielām.
Mūsu mīluļi

Paglāb savu mīluli! Speciālisti atzīst, ka lapsas var būt apdraudējums pilsētas kaķiem

Sabīne Plauka

Jauns.lv

Internetā, tostarp, dažādās sociālo tīklu apkaimju grupās, ik pa laikam runā par to, ka kaķi jāuzmana no lapsām. Cilvēki viens otram iesaka vēlos vakaros kaķus laist mājās, lai nebūtu pa nakti jāklausās, kā kaķi lapsa ievelk mežā. Tikmēr netrūkst viedokļu, kas apšauba, cik tad nu liels drauds kaķiem ir lapsas. Jauns.lv skaidro, kā ir patiesībā? Vai lapsas ir reāls drauds mūsu mīluļiem?

Ir manītas vairākas situācijas, kurās lapsas bezbailīgi pastaigājas pa pilsētu ielām, tāpēc, ja pilsētā dzīvojošs omulīgs mājas mincis sastapsies ar lapsu, viņš nenoliedzami būs zaudētājs.

Lapsa ir izplatīts savvaļas plēsējs, kuru var novērot gan mežos, gan pilsētā, taču visvairāk tā uzturas teritorijā, kur robežojas dažādas dabiskas un cilvēku pārveidotas teritorijas. Nonākot pilsētā, rudais plēsējs saprot, ka te ir pavisam labi un var lieliski šeit dzīvot.

LVMI “Silava” vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš apliecina, ka lapsas kaķim var būt reāls apdraudējums.

“Kaķi nav lapsu galvenais barošanās objekts. Biežāk tās pārtiek no sīkajiem grauzējiem, putniem, zaķiem un atkritumiem, kā arī ogām vai citiem augļiem. Tas, cik lapsa ir bīstama kaķim, vairāk atkarīgs no konkrētā kaķa “savvaļas dzīves” pieredzes un fiziskās sagatavotības. Pieredzējis kaķis noteikti pratīs lapsas uzbrukumu atvairīt vai paglābties kokā. Par izšķirošu faktoru var izrādīties arī tas, kurš no abiem plēsējiem ir teritorijas saimnieks,” stāsta Ozoliņš.

Pētnieks pieļauj, ka lielākais risks ir tiem kaķiem, kurus saimnieks paņēmis uz dažām nedēļām līdzi atvaļinājumā uz laukiem, nezinot, ka lapsa šo pagalmu jau ilgstoši ir uzskatījusi par savu.

Arī Rīgas Zooloģiskā dārza speciālists Māris Lielkalns atklāj, ka lapsa var ķert kaķus, bet, protams, tā nav šī dzīvnieka galvenā nodarbošanās.

“Lapsa daudzos gadījumos ir lielāka par mājas kaķi – sver ap 6-10 kg. Taču visu nosaka sportiskā izturība. Un te svaru kausi nosliecas rudastes labā. Ja pretī kūmiņam stājas dzīves rūdīts āra kaķis, tad tam ir lielākas izredzes izdzīvot, jo tas saprot vai nojauš tuvojošās rudās briesmas. Savukārt tuklajam dīvāna ekspertam klājas itin grūti,” skaidro speciālists.

Tomēr, kas nonāks uz pusdienu galda, atkarīgs no barības pieejamības. Lielkalns piebilst, ka “ja lapsa ir droša, pārliecināta un kaķis ir tūļīgs, tad sekas ir paredzamas. Tāpēc tādam mājas mincim vakaros labāk strādāt uz dīvāna… Savukārt, ja rudaste ir iesācēja, bet kaķis lietpratējs, tad pusdienu galds kūmiņam visticamāk paliks tukšs (ja vien kaķis kaut kur nekļūdīsies, bet arī tad tas aizstāvēsies no visas sirds)”.

Bet eksperts uzsver, ka abas puses šajā situācijā mācās un gūst pieredzi – lapsa izzina medījuma prasmes un spējas, turpretī ņaudētājs pārliecinās par rudastes zināšanām.

Speciālisti iedzīvotājiem iesaka pa nakti neatstāt kaķus laukā, ja apkārtnē dzīvo lapsas, jo tagad jaunā paaudze prasa daudz barības, tādēļ kūmiņam jāraujas vaiga sviedros.