Latvijā izplatās jaunas sēnes. Mikoloģe: tās var viegli atpazīt un ēst bez vārīšanas
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā
2024. gada 31. jūlijā, 11:15

Latvijā izplatās jaunas sēnes. Mikoloģe: tās var viegli atpazīt un ēst bez vārīšanas

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Mikologi pirms desmit gadiem Latvijā atklāja jaunu sēni – dzīslkāta beku (Boletus projectellus), kas ir viegli atpazīstama, ēdama un ļoti garšīga.

Šī beka ir plaši izplatīta Ziemeļamerikā un pēdējā desmitgadē parādījusies arī Eiropā. Vispirms to 2007. gadā pamanīja Lietuvā, Kuršu kāpu reģionā, bet 2013. gadā uz Latvijas Dabas muzeja sēņu izstādi vairāki apmeklētāji atnesa līdz šim neredzētas beciņas, tādējādi apstiprinot, ka dzīslkāta beka aug arī pie mums. Nu jau šī sēne sastopama arī Norvēģijā, Dānijā, Polijā un dažviet Igaunijā. Pārsvarā šī beka aug piejūras kāpu priežu mežos, bet to ir izdevies atrast arī Latvijas iekšzemē. Tai raksturīga brūna vai sarkanbrūna cepurīte un 20–25 cm garš, 2–3 cm resns kāts ar labi saskatāmu garenstieptu dzīslojumu.

foto: Shutterstock

Mikoloģe Inita Dāniele stāsta, ka, pateicoties izskatam, dzīslkāta bekas ir viegli pazīt. Tās aug lielās grupās un ir ēdamas bez vārīšanas. Runājot par to, vai tas ir labi, ka mūsu mežos uzrodas jauna sēne, mikoloģe atzīmē – pagaidām nevar apgalvot, ka dzīslkāta beka ir invazīva un apdraud mums ierasto sēņu augšanu, lai gan tāda iespējamība pastāv. Tikmēr sēņotāji var mēģināt to rudenī atrast un pagaršot!