foto: Facebook.com
Jānis Jarāns atklāj savu sēņošanas noslēpumu: „Es sevi uzskatu par sēņu bendi”
Jānis Jarāns šo sēņu plantācijai uzskrējis virsū pilnīgi netīšām: ”Man bija savas gaileņu vietas, kuras gāju apraudzīt, bet jau pirms manis kāds rupucis pasteidzies un kātiņus vien atstājis. Vēlējos pamest mežu, bet tad bija sajūta, ka kāds meža biezoknī māj ar roku. Protams, kā es iegāju tai nostūrī un tur sēņu, ka biezs...”
Slavenības
2017. gada 12. septembris, 14:40

Jānis Jarāns atklāj savu sēņošanas noslēpumu: „Es sevi uzskatu par sēņu bendi”

Kasjauns.lv

Populārais aktieris, daudzu komisko lomu meistars un kādreizējā seriāla „UgunsGrēks” dalībnieks Jānis Jarāns šoruden sociālos tīklos atrādījis savu sēņu guvumu, par ko baltā skaudībā viņu apjūsmo gan draugi, gan paziņas.

Sarunā portālam kasjauns.lv aktieris atklāj, ka šogad pie lielās sēņu ražas ticis Engurē. Jarāns dod padomus, kas viņaprāt jādara ikvienam sēņotājam. „Pirmkārt, ir jābūt atbilstošam sēņotāja apģērbam. Ērtam, siltam un galvenais - kas pasargā no ērcēm. Otrkārt, īstam sēņotājam jāpaļaujas uz intuīciju. Es sevi uzskatu par sēņu bendi, tāpēc, ka es sēnes jūtu. Es zinu, kur tās ir. Reizēm šķiet, ka tās man pašas vilina un sauc,” sev raksturīgajā humorā joko aktieris.

foto: Facebook.com
Jānis Jarāns novērojis, ka baravikas aug noteiktos gados: „Baraviku gadi ir reizi pa diviem, četriem gadiem un noteiktā laikā. Šī nedēļa vēl būs baraviku nedēļa. Visbiežāk baravikas aug sūnās.”


Taču galvenais, kas esot jāizdara veiksmīgai sēņošanai, ir jāveic īpašais Jarāna sēņošanas rituāls. „Es no rīta eju mežā un pasaku labrīt Meža mātei un meža rūķiem un palūdzu, lai man šodien iedod sēnītes. Un tad viņi iedod. Citi sēņotāji nevar salasīt sēnes mežā pietiekami, jo ir lepni. Latvietis tāds ir – lepns -, neko nelūdz, iet ar paceltu galvu un vēl visas sēnes izbradā un sūdzas, ka nekā nav. Es pat pēc sēņošanas, ejot ārā no meža, pasaku paldies Meža mātei un meža rūķiem, ka viņi man iedeva tik daudz sēnītes. Tik, cik es gribēju! Daba ir jāmīl. Ja dabu un otru cilvēku nemīli, tad mēs esam tur, kur esam pašlaik... „ nosaka Jānis Jarāns.

Pazīstamu sēņotāju guvums šajā rudenī

foto: Facebook.com
Dzejnieks Normunds Beļskis.
foto: Facebook.com
Grupas "Labvēlīgais Tips" mūziķis Ģirts Lūsis.
foto: Facebook.com
Rakstnieces Daces Rukšānes guvums aizvadītās nedēļas nogalē.