Kas ir risoto? Pamatrecepte, kurā 1 sastāvdaļa ir īpaši būtiska
foto: Shutterstock
Garšīgi

Kas ir risoto? Pamatrecepte, kurā 1 sastāvdaļa ir īpaši būtiska

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Samtaini krēmīgu risoto dažkārt neizdodas pagatavot pat labā restorānā, jo tur pavāriem īsti nav laika šim ēdienam veltīt nedalītu uzmanību. Toties mājas virtuvē tas ir iespējams, tāpēc iemācies to gatavot un saņem uzslavas no ikviena ēdāja, kam to pasniegsi.

Zināšanai

Risoto ir buljonā un vīnā lēni briedināti rīsi. Tam var pievienot gan jūras veltes, gan dārzeņus, sēnes, gaļu – ko vien vēlies.

Risoto anatomija

Rīsi. Vislabāk izvēlies Arborio rīsus, jo tie ir aromātiski un satur daudz cietes, tāpēc piestāvēs risoto krēmīgumam. Derēs arī Carnaroli, Farro vai suši gatavošanai paredzētie rīsi. Savukārt, gargraudu rīsi, piemēram, Basmati vai Jasmin, nebūs piemēroti, jo neveidos krēmīgu masu.

Buljons. Vislabāk, ja ir mājās vārīts vistas kaulu buljons, jo buljona kubiņi piešķir pārāk intensīvu garšu, kas nomāc citas. Ja gatavo risoto ar jūras veltēm, labi noderēs zivju buljons.

Vīns. Risoto noteikti iederas sausais vermuts, tāpat arī sauss baltvīns ar ne pārāk specifisku garšu, piemēram, Pinot Grigio.

Siers. Neiztikt arī bez siera. Var izmantot parmezānu, mocarellu, Pecorino, Romano vai Grijēras sieru.

Risoto pamatrecete

30 minūtes
4–6 porcijas

1 l vistas buljona
300 g Arborio rīsu
150 ml sausa vermuta
100 g parmezāna
1 šalotes sīpols
1 ēdk. sakapātu pētersīļu
 4 ēdk. sviesta
sāls, malti pipari       

1. Uzkarsē buljonu un visu gatavošanas procesu turi to uz pavisam mazas uguns, lai neatdzistu.

2. Katlā izkausē sviestu un sutini tajā smalki sakapātu šalotes sīpolu. Kad sīpols ir caurspīdīgs, pieber rīsus un, rūpīgi maisot, karsē, bet nepiededzini.

3. Pielej kausiņu buljona, samaisi un ļauj rīsiem to uzsūkt. Nogriez pavisam mazu uguni, lai katla saturs lēnām vārās.

4. Tiklīdz buljons ir iesūcies rīsos, lej klāt nākamo kausiņu. Buljona pakāpeniskajai pievienošanai ir būtiska nozīme – tādā veidā rīsi pamazām uzsūc šķidrumu. Ja visu buljonu pievienotu uzreiz, rīsi no ārpuses kļūtu pārāk mīksti un sāktu jukt, bet iekšpuse vēl būtu cieta.

5. Kad viss buljons izlietots, rīsiem vajadzētu būt gataviem un krēmīgiem, bet ne pārvārītiem.

6. Lej klāt vermutu un samaisi. Pieber arī sieru un zaļumus un izmaisi. Pagaršo un, ja nepieciešams, pieber sāli un piparus.

7. Pasniedz dziļos šķīvjos. Labam risoto jābūt ne šķidram, ne biezam. Tas nedrīkst būt arī salipis. Gatavo risoto var papildināt ar dažādām piedevām – ceptu vistu, garnelēm vai ko citu.