Garšīgi
2021. gada 27. marts, 05:16

Vienkāršas receptes no grieķu, vācu, itāļu virtuves: derēs arī tiem, kuri pirms Lieldienām ietur gavēni

"100 Labi Padomi"

Māca un iedvesmo Vecrīgas pusdienotavas "Spināti un Sviests" pavāres Ieva un Anete Krista Salmanes, kuras dīkstāves laiku izmanto, lai mājās eksperimentētu ar vienkāršām dažādu tautu receptēm un ar savu pieredzi dalītos "Spināti un Sviests" sociālo tīklu kontos.

Tautas gudrība vēsta, ka skaistāks par svētkiem ir tikai to gaidīšanas laiks. Lieldienas – vienalga, pagānu, katoļu, luterāņu vai pareizticīgo – ir ilgi gaidīti svētki, īpaši jau šogad. Tāpēc aicinām šajā gaidīšanas laikā dažādot savas maltītes. Šīs receptes derēs arī tiem, kuri martā ietur gavēni.

Biešu sausmaizītes

Sausmaizītes viskošāk iekrāsos svaigi spiesta biešu sula, taču vari izlīdzēties arī ar citiem šķidrumiem, piemēram, vienkārši ūdeni.

45 minūtes pagatavošanai
400 g sausmaizīšu

250 g dažādu sēklu – saulespuķu, ķirbju, sezama, magoņu, linsēklu
210 g miltu
150 ml biešu sulas (sula no 2 nelielām bietēm)
50 ml eļļas
1 tējk. cepamā pulvera
½ tējk. sāls

1.Liec visas receptē norādītās sastāvdaļas bļodā un samīci mīklā.

2.Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Mīklu sadali uz pusēm. Katru mīklas pikuci izrullē starp divām cepamā papīra loksnēm cepamplāts lielumā. Mīklai jābūt ļoti plānai – ne biezākai kā ķirbju sēkla. No šā daudzuma sanāk divas 40x35 cm cepamās plātis.

3.Noņem virsējo papīru, nogludini malas. Ar picas vai parasto nazi mīklu sagriez sev tīkama izmēra cepumos. Izcepta tā būs ļoti trausla un vairs nebūs sagriežama.

4.Cep krāsnī pa vienai plātij aptuveni 15 minūtes – līdz stūrīši sāk viegli brūnēt.

Pommes Anna jeb kartupeļu sacepums

Tas ir lielisks, bagātīgs kartupeļu sacepums, kas radies Napoleona laika Francijā. Krāšņākā versija stāsta, ka ēdiens nosaukts par godu kādai slavenai un galmā ietekmīgai kurtizānei Annai Delionai. Taču ēdiens ir pavisam vienkāršs un skaists.

1 stunda 15 minūtes pagatavošanai
4–6 porcijas

900 g kartupeļu
60 g sviesta + trauka ietaukošanai
1 ēdk. timiāna lapiņu
malti pipari
sāls

1.Kartupeļus nomizo, ar īpašu rīvi vai rokām sagriez plānās – ap 1,5 mm – ripās. Sviestu katliņā izkausē un iemaisi tajā timiānu.

2.Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Cepamo formu iesmērē ar sviestu, tai apakšā ieklāj cepamā papīra ripulīti – tas nodrošinās, ka sacepumu varēsi viegli izcelt no formas.

3.Kartupeļu ripiņas glīti kārto formā tā, lai tās pārklātos. Kad kārta pilna, nedaudz pasāli, sapiparo un pārslaki ar sviestu. Liec nākamo kārtu, un tad nākamo, līdz visi kartupeļi izmantoti. Arī virspusi pārslaki ar sviestu.

4.Cep krāsnī aptuveni 50 minūtes – ilgums atkarīgs no kartupeļu šķirnes, kā arī sacepuma biezuma. Ja virsa sāk pārāk sabrūnēt, uzklāj cepamo papīru.  To, vai gatavs, pārbaudi ar nazīti; kartupeļiem jābūt ļoti mīkstiem.

5.Gatavu sacepumu uzmanīgi izgāz no formas. Ja vēlies, pārkaisi ar rīvētu cieto sieru un mirkli paliec zem cepeškrāsns grila.

Friandi

Tās ir vieglas biskvīta kūciņas, iecienītas Austrālijā un Jaunzēlandē, savukārt Francijā tās biežāk cep zelta klucīša formā un sauc par Financiers. Šajā receptē izmantoti mandeļu milti, taču derēs arī citi, piemēram, malti lazdu rieksti. Šīm kūciņām nepievieno cepamo pulveri – porainumu rada olas baltums.

30 minūtes pagatavošanai
8–10 kūciņas

150 g maltu mandeļu
150 g cukura
75 g sviesta + formiņu iesmērēšanai
45 g miltu + formiņu izkaisīšanai
4 olu baltumi
šķipsna sāls
mandeļu vai vaniļas ekstrakts
drupināti rieksti –  pārkaisīšanai

1.Mazā panniņā sabrūnini 75 g sviesta un noliec malā padzist. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Kēksu formiņas rūpīgi iesmērē ar sviestu un iepurini tajās miltus.

2.Bļodā sajauc maltās mandeles, cukuru, miltus un sāli. Olu baltumus saputo baltās, bet vēl līstošās putās un pēc iespējas maigāk iejauc miltu un mandeļu maisījumā. Viegli masā iejauc brūnināto sviestu un vaniļas vai mandeļu ekstraktu.

3.Liec mīklu formiņās, pārber ar drupinātajiem riekstiem. Cep krāsnī 13–15 minūtes gaiši zeltainus.

Spanakopita

Par spīti nosaukumam un svešādajam izskatam šis ir pavisam vienkārši pagatavojams grieķu ēdiens. Tik vien raižu, kur dabūt filo mīklu (lielveikala aukstumskapī!). Strādājot ar to, jāatceras, ka mīklas loksnes, ar kurām tajā brīdī nestrādā, jāapsedz ar mitru dvielīti vai jāsatin atpakaļ rullī. Filo mīkla ir tik plāna, ka sakalst minūtes laikā, un pēc tam ar to neko vairs neiesāksi.

1 stunda 10 minūtes pagatavošanai
4–6 porcijas.

400 g Feta siera
150 g spinātu
120 g sviesta
6 loksnes filo mīklas
2 olas
½  citrona
1 daiviņa ķiploka

1.Liec pannā ēdamkaroti sviesta un uz nelielas uguns savītini tajā spinātus. Pierīvē ķiploku un citrona miziņu. Visu samaisi un pārliec bļodā. Iedrupini sieru, iesit abas olas un sajauc puslīdz viendabīgu masu. Tajā pašā pannā izkausē atlikušo sviestu.

2.Ņem divas mīklas loksnes, liec vienu uz otras un virsējo bagātīgi pārzied ar sviestu. Gar garāko malu liec trešdaļu pildījuma un sarullē glītā desiņā. Atkārto šo arī ar pārējām mīklas loksnēm un pildījumu.

3.Uzkarsē krāsni līdz 185 grādu temperatūrai, iezied ar sviestu 20 cm diametra cepamo formu. Tajā ieritini pildītās filo desiņas tā, lai veidotos glīts gliemezītis. Virspusi pārsmērē ar sviestu un liec cepties 30–35 minūtes – kamēr spanakopita kļuvusi zeltaini brūna.

Vācu ūdenskliņģeri Pretzels

Būtiskākā ūdenskliņģeru pagatavošanas īpatnība ir plaucēšana verdošā ūdenī. Gatavi tie ēdami gan ar saldu, gan sāļu pildījumu. Noteikti pagaršo vēl karstus, apsmērējot ar sviestu un apkaisot ar kanēli un cukuru – vienkārši lieliski!

2,5 stundas pagatavošanai
8 kliņģerīši

300 g miltu
30 g sviesta
1 ola
2 ēdk. sodas
15 g brūnā cukura
10 g svaiga rauga
½ tējk. sāls

1.Saberz cukuru ar raugu, ļauj tam 5 minūtes atdzīvoties, tad pievieno miltus, 180 ml remdena ūdens, kausētu sviestu, sāli un samīci elastīgu, gludenu mīklu. Pārsedz ar dvieli un ļauj rūgt 1–1,5 stundas.

2.Mīklu sadali 8 daļās, no katras ar rokām izveltnē mīklas desiņu, ko savirpini kliņģera formā. Tos raudzē vēl 20 minūtes.

3.Katliņā uzvāri ūdeni, izšķīdini tajā sodu. Kliņģerīšus aši noplaucē no katras puses 20 sekundes. Liec tos uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru. Pārsmērē ar sakultu olu.

4.Sagatavotos ūdenskliņģerus pārkaisi ar sēkliņām vai rupjo sāli, vai sieru, vai atstāj tādus pašus – kā nu sirds vēlas. Cep krāsnī 180 grādu temperatūrā 20 minūtes. Visgardākie ir silti!

Tortellini ar spinātiem un brinzu

Par itāļu virtuvi labpatīkas domāt, ka tā ir vienkārša, neprasa daudz pūļu, laika un sarežģītu produktu. Hm, iedomājies viņu pastas veidus... Taču šad un tad tāda knipelēšanās patiešām ir pūļu vērta. Es, piemēram, nesaprotu kā cilvēks var valdziņu pa valdziņam uzadīt džemperi, bet salipināt pussimtu tortellini – lūdzu, vienā mierā!

Ja negribas gatavot mērci, tortellini lieliski garšos arī ar brūninātu sviestu. Sagatavotus tortellini var sasaldēt citai reizei.

foto: Pixabay.com

2 stundas pagatavošanai
4–6 porcijas

210 g + 1 tējk. miltu
120 g brinzas siera
100 g spinātu
100 ml saldā krējuma
2 olas + 1 olas dzeltenums
40 g sviesta
½  citrona
1 daiviņa ķiploka
sāls, malti pipari

1.Vispirms pagatavo  pastas mīklu: 2 olas un 210 g miltu samīci, līdz masā nav sausu drupaču. Turpini mīcīt, līdz mīkla kļuvusi viendabīga, gludena, ar satīna palaga nespodro spīdumu. Vari izmantot mikseri ar mīklas āķi, tomēr uzmanies, lai cietā mīkla mikseri nesabojātu – tā ir gadījies... Mīklu pārsedz ar apgāztu bļodiņu un ļauj pusstundu atpūsties.

2.Pa to laiku pagatavo pildījumu: tējkarotē sviesta uz pannas mērenā karstumā savītini pusi spinātu.  Liec tos kopā ar brinzu, drusciņu rīvētas citrona miziņas, pipariem un olas dzeltenumu bļodā un sablendē puslīdz viendabīgā masā. Pagaršo – varbūt vajag vēl nedaudz maltu piparu? Iepildi konditorejas maisiņā. Bez tā var iztikt, tomēr šī lieta atvieglo procesu.

3.Mīklu  izveltnē 1–1,5 mm biezumā un sagriez 5–6 cm lielos kvadrātos. Katra kvadrāta malas viegli nolako ar ūdeni, vidū iespied aptuveni pustējkaroti pildījuma, pārloki pa diagonāli un rūpīgi aizspied  maliņas, iegūstot mazus pīrādziņus. Tos aploki ap pirkstgalu, viegli samitrini stūrīšus un saspied kopā.

4.Gatavus tortellini vāri vieglā sālsūdenī aptuveni 5 minūtes. Nokās, bet pietaupi nedaudz vārāmā šķidruma mērces gatavošanai. 

5.Lai pagatavotu mērci, uz pannas sviestā sacepini rīvētu ķiploku. Pievieno tējkaroti miltu, krējumu un tortellini vārāmo šķidrumu, līdz mērce sasniegusi vēlamo biezumu. Karstā iemaisi 50 g spinātu un pēc garšas pasāli, sapiparo un pievieno citronu sulu. Tortellini liec karstā mērcē, saudzīgi apmaisi un pasniedzot pārkaisi ar rīvētu cieto sieru.