Biškopju vasaras saiets norisinājās 27. jūlijā Elejas muižas parkā. Saieta laikā tika godināti konkursa "Latvijas Garšīgākais medus 2024" laureāti.
Garšīgi
2024. gada 29. jūlijā, 13:45
Noskaidrots Latvijas garšīgākais medus 2024
27. jūlijā Elejas muižas parkā, Jelgavas novadā, norisinājās Biškopju vasaras saiets 2024. Pasākumu apmeklēja 1200 interesentu. Saieta laikā tika sveikti konkursa “Latvijas garšīgākais medus 2024” laureāti.
Konkursa “Latvijas garšīgākais medus 2024” vērtēšana notika divās daļās. 24. jūlijā medu vērtēja ekspertu komisija sekojošā sastāvā:
- Juris Šteiselis – Latvijas Biškopības biedrības (LBB) padomes priekšsēdētājs;
- Ineta Eglīte – LBB pētniece, veterinārārste, mācījusies Boloņā (Itālija) medus sensorās vērtēšanas kursos un pie Nacionālās medus parādes ekspertiem Lielbritānijā – National Honey Show (UK);
- Ričards Ivanovs – Latvijas vīnkopju un Vīndaru biedrības valdes priekššēdētājs, vīnu vērtētājs;
- Evita Straumīte – Latvijas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātes (LBTU), Pārtikas tehnoloģijas katedras asociētā profesore, specializējusies produktu sensorā vērtēšanā;
- Jānis Vainovskis – biškopis, LBB valdes loceklis, dažādu monofloro medus veidu un dažādu medus jaukto produktu ražotājs.
Izvērtējot iesniegtos 58 medus paraugus, ekspertu komisija noteica uzvarētājus šādās nominācijās:
- “Latvijas garšīgākais medus 2024” nominācijā – gaišais medus – uzvarētājs Aleksandrs Radionovs no Ogres novada;
- “Latvijas garšīgākais medus 2024” nominācijā – tumšais medus – uzvarētājs Ainārs Zvirgzdiņš no Gulbenes novada;
- “Latvijas garšīgākais medus 2024” nominācijā – monoflorais medus – ar ābeļziedu medu uzvarēja Ilze Grava-Niķe, z/s Zemnieki no Rīgas.
Savukārt Biškopju vasaras saieta laikā pasākuma apmeklētāji nogaršojot 70 medus paraugus, noteica “Biškopju iecienītāko medu” – šajā nominācijā ar griķu medu uzvarēja Edgars Soldāns, z/s “Tūmeņi”, no Preiļu novada.
Savu iecienītāko medu izvēlējās arī z/s “Kurmīši”, par uzņēmuma favorītu kļuva biškopju Ivetas un Kaspara Aizupju medus no Ropažu novada.