Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Upeņu ievārījums ar bērnības garšu - Arņa Krauzes recepte
foto: Shutterstock
Garšīgi

Upeņu ievārījums ar bērnības garšu - Arņa Krauzes recepte

Evija Pozņaka

"100 Labi Padomi"

Žurnālists Arnis Krauze savos laukos Liezēres pusē hobija līmenī jau vairākus gadus audzē dažādus lauku labumus. Kad ogu dārzā ir sevišķi daudz, viņš ķeras pie ievārījuma gatavošanas.

Ogas Arnis gan nesteidzas savārīt un salikt burkās, bet dod priekšroku saldēšanai, viņš stāsta žurnālam "100 Labi Padomi".. Saldētavā pārsvarā atrodas zemenes, jo – “kam gan negaršo zemenes”?! Taču, ja ogu ceri un krūmi līkst no ražas pārbagātības, viņš ķeras pie ievārījuma. “Pirms pāris gadiem bija liela upeņu raža, neļaus taču nobirt zemē, nolasīju un tikai tad sāku domāt, ko iesākt. Izlēmu vārīt upeņu ievārījumu, ko vēlāk dāvāju draugiem uz Ziemassvētkiem, vēlot labu veselību. Esmu vārījis arī zemeņu ievārījumu. Nekādas īpašas receptes vai triku man nav, vienīgi tas, ka neizmantoju ievārījuma cukuru. Man patīk, ka ievārījums ir ar bērnības garšu, tāpēc uzticos senām pavārgrāmatām.”

Upeņu ievārījums Uz veselību!

1 litrs
4 stundas

Tev vajadzēs: 1 kg upeņu, 1 kg cukura, 1 glāzi ūdens.

Dari tā! Ogas noskalo un saber katlā. Pagatavo cukura sīrupu no ūdens un cukura. Karsto sīrupu pārlej ogām un uz lēnas uguns vāri aptuveni 10 minūtes. Ja nepieciešams, noputo. Noņem no uguns, atstāj 3 stundas atpūsties, tad uzvāri vēlreiz, pavāri aptuveni 10 minūtes un pildi burkās.