Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
foto: Shutterstock
Pats svarīgākais ir vispirms apdeguma vietu atdzesēt, iegremdējot vēsā, bet ne ledainā ūdenī vai uzklājot aukstu kompresi.
Pats svarīgākais ir vispirms apdeguma vietu atdzesēt, iegremdējot vēsā, bet ne ledainā ūdenī vai uzklājot aukstu kompresi.
Noderīgi ikdienā

Applaucējos konservējot. Ļoti nepareizi - likt uz brūces krējumu vai sviestu

"100 Labi Padomi"

Māca Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

Virtuvē visbiežāk tiek iegūti pirmās pakāpes apdegumi, kas ietekmē tikai ādas virsējo slāni un parasti bez rētām sadzīst 7 līdz 10 dienu laikā. Tiesa, tas atkarīgs no apdeguma vietas un tā lieluma.

Pirmās pakāpes apdeguma pazīmes ir apsārtums, neliels iekaisums vai pietūkums, sāpes, apdeguma vietai dzīstot, arī ādas lobīšanās. Tos iespējams ārstēt mājās bez ārsta iesaistes. Pats svarīgākais ir vispirms apdeguma vietu atdzesēt, iegremdējot vēsā, bet ne ledainā ūdenī vai uzklājot aukstu kompresi, – tas jādara vismaz desmit minūtes vai līdz brīdim, kad pazūd sāpes (pirms tam ir jānoņem visas rotas – gredzeni, ķēdītes –, jo applaucētā vieta noteikti nedaudz piepamps).

Ļoti izplatīta kļūda, ko cilvēki pieļauj, – sviesta, krējuma vai eļļainu krēmu uzklāšana uz apdeguma vietas. To darīt nedrīkst, jo tie aizsprosto ādas poras un rada labvēlīgu vidi mikroorganismiem un infekcijas riskam. Tā vietā labāk izvēlēties pretapdegumu pārsējus. Var lietot arī pretsāpju medikamentus, tāpat ieteicams iedzert arī kādu antihistamīnu preparātu. Lai samazinātu sausumu un paātrinātu bojātās ādas atjaunošanos, uz tās var uzklāt alveju.

Uzmanību!

● Ja apdeguma vieta ir lielāka par cietušā plaukstu, ja cietis bērns līdz 6 gadu vecumam, cilvēks gados ar hroniskām slimībām vai apdegums ir galvas un sejas rajonā, ir infekcijas pazīmes, pastiprinās sāpes, ir pūslīši, nepieciešams meklēt palīdzību pie ārsta.