foto: Shutterstock
Gandrīz klasiski marinēti gurķi - Arņa Krauzes recepte
Garšīgi
2024. gada 2. jūlijs, 12:41

Gandrīz klasiski marinēti gurķi - Arņa Krauzes recepte

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Žurnālists Arnis Krauze savos laukos Liezēres pusē hobija līmenī jau vairākus gadus audzē dažādus dārzeņus. Pēdējā laikā viņš ražu liek burkās un glabā ziemai. “Vecas pavārgrāmatas, mammas padomi un paša kļūdas ir tās, kas palīdz tikt pie ziemas krājumiem,” atzīst Arnis.

Taujāts, kāpēc audzē un konservē dārzeņus, Arnis stāsta: “Protams, ka visu var nopirkt, iespējams, ka tas pat sanāk lētāk, nekā katrās brīvdienās skriet uz laukiem, sēt, stādīt, ravēt, pārdzīvot par salnām, sausumu un meža zvēru nedarbiem. Arī konservus var nopirkt, kādēļ gan to darīt pašam, bet savs smeķis tur ir, tas pamatīgi ievelk. Laikam esmu īsts latvietis, kuram vajag savu zemes stūrīti, kur rušināties. Kur nu vēl lepnums par tomātiem, kas bagātīgi saauguši, vai pirmo sezonas gurķi!”

Ja gurķus, tomātus, dilles, salātus un citus dārza labumus Arnis audzē jau vairākus gadus, lai pēc lauku apsekošanas bagātīgi piekrāmētu grozu un aizvestu uz Rīgu sev un draugiem, tad ar dārzeņu pārstrādāšanu ziemai viņš bija piesardzīgs. “Negribējās visu salaist dēlī, jo nebija īstas pārliecības, ka man izdosies un burkas neuzšaus gaisā. Bez konserviem jau es nedzīvoju, piemēram, manas draudzenes Kristīne un Gunta, kuras arīdzan ir manas novadnieces un izcilas saimnieces, uz Ziemassvētkiem vienmēr uzdāvina tomātus želejā un kaut ko no gruzīnu virtuves. Nevaru nepieminēt arī mammas gatavotos labumus. Taču pirms pāris gadiem, redzot bagātīgo ražu, nolēmu pamēģināt to pārstrādāt pats.”

Gandrīz klasiski marinēti gurķi

Gurķi Arnim padodas labi – protams, ar nosacījumu, ka salnu laikā sasegti un braši laistīti. Kā panākt, lai gurķi nav rūgti? Arnis ir pārliecināts, ka vislabāk strādā gurķu pārliešana ar marinādi. Rūgtumam nav kur sprukt, un tas piekāpjas marinādei. Pārbaudīts praksē!

“Marinējot gurķus, palieku pie klasiskām vērtībām un uzticos pusgadsimtu vecām pavārgrāmatām un mammas pierakstiem, visu izpildu grams gramā, bet pašās beigās sajūtu sevī radošumu, un tā nu burkās nokļūst ķiršu lapa, čili pipara vai burkāna ripiņa. Čili dod papildu asumu, bet burkāni vienkārši smuki izskatās.”

Četras 1 l burkas
50 minūtes
2 kg gurķu
diļļu stulbāji, sagriezti 5 cm garumā
diļļu ziedi, ķiršu lapas, lauru lapas, ķiploks, čili, burkāns

Marinādei:
9 ēdk. 9 % etiķa
3 ēdk. sāls
1 ēdk. cukura
1 tējk. sinepju sēklu
10 piparu graudi
3–4 krustnagliņas
1 ½ l ūdens

1.  Gurķus, kopā ar garšaugiem un lapām kārto burkās.

2. Marinādei uzvāri ūdeni, pievieno sāli, cukuru, garšvielas, vāri dažas minūtes, tad pielej etiķi. Nokās, pārlej gurķiem.

3. Burkai uzliec vāciņu, bet neaizgriez. Lielā katlā ieklāj dvieli, sarindo uz tā burkas, piepildi ar stipri siltu ūdeni līdz burku kaklam un karsē aptuveni 20 minūtes. Burkas izņem, aizvāko un apgriez vēkšpēdus uz pāris stundām.