Reāla dzīves situācija: kaimiņš tavā mežā ierīko izgāztuvi. Ko darīt, skaidro eksperts
foto: Shutterstock
Likums un taisnība
2024. gada 19. jūlijā, 07:16

Reāla dzīves situācija: kaimiņš tavā mežā ierīko izgāztuvi. Ko darīt, skaidro eksperts

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Tu kā meža īpašnieks atbrauc uz savu mežu, lai baudītu skaisto, neskarto dabu, un ieraugi, ka kāds tur izmetis ne tikai veco televizoru vai ledusskapi, bet ierīkojis veselu izgāztuvi. Pirmkārt, protams, šoks. Otrkārt – ko darīt?

Skaidro Valsts vides dienesta Operatīvās koordinācijas centra vadītājs Elmārs Jasinskis.

* Ja iespējams, detalizēti nofotografē vai nofilmē pārkāpuma brīdi. Iemūžini automašīnas reģistrācijas numuru, izbēršanas faktu un cilvēku, kas to dara. Tad ej pie pārkāpēja un norādi uz izdarīto pārkāpumu.

* Kaut arī tavu īpašumu ar sadzīves, bīstamiem, ražošanas vai cita veida atkritumiem piemēslojuši citi, tev kā meža īpašniekam ir pienākums sakopt teritoriju – nodot atkritumus apsaimniekotājam, kuram ir atļauja to apsaimniekošanai, un segt šīs izmaksas. Tomēr tu esi tiesīgs prasīt zaudējumu atlīdzību no personas, kas šos atkritumus tur izmeta.

Pašvaldības policija lūdz ziņot par nelikumīgām sadzīves atkritumu vai būvgružu izgāztuvēm pa tālruni 110. Policija ierodas notikuma vietā, fiksē pārkāpumu un veic nepieciešamās darbības, lai identificētu pārkāpēju, kā arī nodod informāciju teritorijas pārvaldniekam.

Arī Valsts vides dienests aicina ziņot par vides piesārņojumu, zvanot uz VVD Operatīvā koordinācijas centra tālruni 26338800 vai izmantojot mobilo aplikāciju VIDES SOS.

Zināšanai

Likums paredz, ka par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu atkritumu izmetējam – fiziskai personai no 70 līdz 1000 eiro, juridiskai personai no 250 līdz 2800 eiro.