foto: Shutterstock
Koku karaliene - magnolija. Kuras sugas vislabāk aug Latvijā?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 30. jūnijs, 08:07

Koku karaliene - magnolija. Kuras sugas vislabāk aug Latvijā?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Ja magnolijas spētu runāt, tās deklarētu: “Liec mūs mierā!”. Tāpēc ļauj tām augt. Arī apgriez tikai tad, ja tas ir ļoti nepieciešams. Kam vēl jāpievērš uzmanība, audzējot magnolijas savā dārzā?

Stāstu par magnolijām varētu kā pasaku – sensenos laikos, kad pa zemi vēl staigāja dinozauri... Un tā ir tiesa, jo, kā rāda pētījumi, magnolijas uz mūsu planētas aug jau vismaz 150 miljonus gadu. Tās ir ļoti senas, patiešām sava veida dzīvie izrakteņi; iespējams, tāpēc magnolijas dēvē par koku karalienēm. Un magnolijas tiešām ir pelnījušas, ka tās ieskaita augstdzimušo pulkā, jo ziedēšanas laikā ir neatvairāmi burvīgas.

Kam pievērst uzmanību?

Pasaulē ir apmēram 240 magnoliju sugu, un no tām pēdējo gadu desmitu laikā izveidoti dažādi hibrīdi. Cēlo koku dzimtene ir Ziemeļamerika, Japāna un Ķīna, kur magnolijas aug siltākos klimatiskajos apstākļos nekā pie mums, taču arī Latvijā tās jūtas gana labi. Krāšņi ziedošajiem kokiem ir zināma līdzība ar rododendriem, jo arī tiem ir samērā sekla sakņu sistēma un tie mīl viegli skābu augsni (pH 5,7–6,7). Magnolijām patīk, ja augsne ir mitra, bet ar labu drenāžu, tāpēc tās negribēs augt vietā, kas pavasarī pārplūst vai kur mēdz uzkrāties ūdens. Labākais laiks magnoliju stādīšanai ir pavasaris. Vislabāk tās jūtas, augot mērenā saulē vai pusēnā. Mēslojumu augsnē neiestrādā, arī pirmā mēslošana vajadzīga tikai 3–4 gadus pēc stādīšanas, lai neapdedzinātu koka saknes. Kad magnolijas ieaugušas, tām pavasarī dod speciālo mēslojumu rododendriem un hortenzijām. Magnoliju mēslošanai nekad neizmanto kaļķi vai pelnus!

Ja magnolijas spētu runāt, tās deklarētu: “Liec mūs mierā!”, tāpēc ļauj tām augt. Arī apgriez tikai tad, ja tas ir ļoti nepieciešams. 

Jaunos kokus, kas nav sasnieguši 2 m augstumu, uz ziemu vēlams piesegt. Tam noder niedru paklāji, ko aptin ap stumbru. Lielāki koki mūsu klimatiskajos apstākļos ziemo ļoti labi.

LU Botāniskajā dārzā krāšņi uzziedējušas magnolijas un citi augi

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā iestājies pavasaris - koši uzziedējušas magnolijas un citi augi.

gallery icon
78

Kuras magnolijas vislabāk aug Latvijā? 

Latvijā patīk augt Ziemeļamerikas magnoliju sugām, piemēram, gurķaugļu magnolijai, kas priecē ar dzelteniem ziediem. Pie mums labi jutīsies arī Frēzera un Virdžīnijas magnolijas.

No Japānas sugām Latvijā vislabāk jūtas Kobus un vītollapu magnolijas – tās ir ļoti ziemcietīgas. Visai daudz variāciju ir arī ziemcietīgajai zvaigžņu magnolijai.

Savukārt no Ķīnas magnolijām pievērs uzmanību lilijziedu magnolijām, piemēram, šķirne ‘Nigra’ zied ar karaliskiem tumšsarkaniem ziediem. Jauka ir arī Zībolda magnolija, kas zied ļoti vēlu – kad lapas jau izplaukušas.  

Latvijas apstākļos labi jutīsies hibrīdi: Sulanža magnolija, Bruklinas magnolija un Lebnera magnolija. Visiem šiem magnoliju hibrīdiem ir vairākas šķirnes.