foto: Shutterstock
Kā ieaudzēt savā dārzā augu ar īpašu Jāņunakts auru - papardi
Kāda augsne patīk papardēm, uz to atbildēs pat dārzkopis iesācējs. Protams, augsnei jābūt irdenai un labi jāuzsūc mitrums, lai ūdens gruntī nesastāvētos un nepūdētu saknes.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 25. jūnijs, 07:33

Kā ieaudzēt savā dārzā augu ar īpašu Jāņunakts auru - papardi

"100 Labi Padomi"

Jāņu naktī, kad jādodas meklēt papardes ziedu, ir labi, ja to var darīt tepat, savā dārzā. Ziedošu papardi gan neviens nav redzējis, tomēr augs dārzam piešķir īpašu auru. Ne velti viduslaikos papardes stādīja ārstniecības augu dārzos – lai atvairītu ļaunos garus.

Paparde pieder pie planētas senākajiem augiem, uz Zemes parādījusies aptuveni pirms 350 miljoniem gadu. Paparžu neparastā vairošanās vienmēr veicinājusi novērotāju iztēli, līdz pat 19. gadsimta vidum teoriju par šo mītisko pirmatnējo augu, kurš spēj vairoties bez ziediem un neveidot sēklas, bija pārpārēm.

Tikai modernās tehnoloģijas atsedza noslēpuma plīvuru – Leipcigas botāniķis Vilhelms Hofmeisters, izmantojot augstas izšķirtspējas mikroskopu, atklāja sīkus brūnus kauliņus, kas, izrādījās, ir vainīgi pie paparžu mistiskās vairošanās. Sēklu vietā tie izmanto sporas, kuras veido neuzkrītošus gametofītus ar vīrišķajiem un sievišķajiem orgāniem. Ja sporām ir pietiekami daudz ūdens, sākas apsēklošana un var izaugt jauna paparde.

Paparžu priekšteči, kuri pirms miljoniem gadu bija koku lielumā, kopā ar citiem augiem bija akmeņogļu iegulu pamats. Šodien sastopamas aptuveni 10 000 šķirņu papardes, no kurām apmēram divsimt atrodamas Centrāleiropā. Un tas ļauj jebkuram dārzkopim izvēlēties savam dārzam piemērotāko šķirni, kas cita no citas atšķiras ar izmēriem, formām, lapu uzbūvi un dzīves cikliem. Tomēr ārēji augi ir tik līdzīgi, ka nezinātājs nenojauš, ka tā ir pati daudzskaitlīgākā sporaugu grupa.

foto: Shutterstock

Audzēšanai dārzā piemērotās šķirnes

Mūsdienās ar papardēm rotā dārzus un ūdenstilpes, rada brīnišķīgas ainaviskas kompozīcijas. Mūsu klimatiskajos apstākļos aug ne visi paparžu veidi, tāpēc pievērs uzmanību ziemcietīgajām šķirnēm.

  • Parastā ērgļpaparde (Pteridium). Skaista šķirne, kuras saknes tiek izmantotas tautas medicīnā. Apmēram 80 cm augsta.
  • Parastā sievpaparde (Athyrium). Izaug līdz 1 m gara. Vienā vietā dzīvo aptuveni 10 gadus.
  • Ozolpapardes (Dryopteris). Ļoti augsta paparde, kas var izaugt līdz 1,5 m augstumā, taču aug ļoti lēnām. Vairojas ar sakneni. Skaista dārza paparde, kuru ļoti viegli ieaudzēt un kas neprasa nekādu kopšanu.
  • Strauspapardes (Matteuccia). Šī paparžu šķirne ļoti ātri izveido efektīgu kuplu audzi. Lieliski jūtas gan ēnā, gan saulē.
  • Sīkpapardes (Asplenium). Daudzas sīkpapardes mīl siltumu, taču dažas ir ziemcietīgas un var pārdzīvot mīnus 18 grādus. Šobrīd šī šķirne ir ļoti populāra. Sīkpapardes atkarībā no paveida var izaugt gan 1 metra augstumā, gan būt pundurformā.

Kur un kā stādīt?

Visas papardes bez izņēmuma mīl ēnu un mitrumu, tāpēc dārza papardes stādīšanai un kopšanai ir sava specifika. Ja dārzā ir noēnotas vietas, kur citi augi nejūtas komfortabli, tur droši stādi papardes. Šis augs viegli panes citiem nepieņemamus apstākļus un var augt zemē pilnīgi bez mēslojuma.

Stādīšanas laikā bedrītes dziļumu un atstarpes starp vairākām papardēm nosaka pēc pieaugušā auga izmēriem. Ja tiek stādītas garu sakneņu šķirņu papardes, tām jāpiešķir vairāk vietas, jo tās var stipri nomākt blakus esošos stādījumus. Paparžu platību var ierobežot arī mākslīgi.

Papardes labi aug ēnā, tomēr ilgstošs saules gaismas trūkums var atstāt iespaidu uz lapām – tās ar laiku dzeltēs un zaudēs spīdumu. Nekādu ļaunumu tas augam nenodara, taču bojā tā izskatu. Vislabākais apgaismojums papardei – izkaisīta saules gaisma. Tiešos saules staros papardes jutīsies slikti.

Kāda augsne patīk papardēm, uz to atbildēs pat dārzkopis iesācējs. Protams, augsnei jābūt irdenai un labi jāuzsūc mitrums, lai ūdens gruntī nesastāvētos un nepūdētu saknes.

Tāpēc augsne jāielabo ar upes smilti vai citu drenējošu materiālu. Izraktajai zemei pievieno kūdru un smilti proporcijā 2:2:1. Bedrīte labi jāsamitrina un rūpīgi jāieliek tajā augs. Uz papardes saknēm pēc iespējas vairāk atstāj augsni, kurā tā augusi līdz pārstādīšanai, – tas palīdzēs augam ātrāk iedzīvoties jaunajā vietā.

Pārstāda parasti pavasarī, kad paparde sāk augt. Ja to dara vēlāk, augs rūpīgi jāizrok, lai netraumētu sakņu sistēmu. Pirmajā gadā pēc iestādīšanas paparde jālaista regulāri, īpaši pavasara augšanas periodā un vasaras sausumā. Laistot jāatceras apsmidzināt arī lapas, ne tikai mitrināt saknes. Augsni apkārt papardēm var arī nomulčēt, tas palīdzēs saglabāt mitrumu.

Paparde ļoti ātri vairojas, stādot to dobē ar citiem augiem, jāatceras, ka tā var ātri pārmākt pārējos, tāpēc to laikus vajadzētu ierobežot vai nu ar starpsienām augsnē, vai arī regulāri izravējot jaunos augus. Taču ravēšanas laikā gan jāraugās, lai netraumētu papardes sakneni.

Padomi, kā kopt papardi dārzā

  • Lai papardes labi augtu un justos komfortabli, augsnei jābūt pietiekami mitrinātai.
  • Reizi trijos četros gados augu nepieciešams atjaunot un retināt, tas nozīmē, vecie un pāraugušie krūmi jāizņem, ļaujot augt jaunajiem augiem.
  • Ja dārzā iestādītas papardes, kas nav ziemcietīgas, uz ziemu tās jāapklāj ar kūdru vai sausām lapām.
  • Papardēm nav nepieciešama barošana ar minerālmēsliem (tomēr to var darīt, ja vēlas, lai augi būtu izteikti veselīgi), bet kaitēkļi pret tām ir vienaldzīgi. Tomēr, ja augs vīst, lapas dzeltē un nokalst, skaidrs, ka tam nepietiek barības vielu.
  • Pret paparžu saknēm jāattiecas saudzīgi, tās atjaunojas lēnām.