foto: LETA
Par šīs vasaras tveici laimīgi ir vīnogu audzētāji - raža solās būt izcila
2018. gada 26. augusts, 07:40

Par šīs vasaras tveici laimīgi ir vīnogu audzētāji - raža solās būt izcila

Kas Jauns Avīze

Zinātnieki jau sen norāda, ka klimata pārmaiņas liks pārorientēties lauksaimniekiem. Kamēr daudziem zemniekiem šīs vasaras tveice nav nākusi par labu, Latvijas vīnogu audzētājiem tā bijusi pašā laikā.

Gandrīz tonnu liela vīnogu raža solās būt Daugavpils universitātes vēstures pasniedzēja Dmitrija Oļehnoviča dārzā Višķos, vēsta Latvijas Radio. 

Laiks bijis labs

Tik lielu ražu, pēc viņa domām, sekmējusi gan ilggadējā aizraušanās, gan piemērotie laika apstākļi un pareizi izvēlētā šķirne. Arī viņa vecmāmiņai pirmās brīvvalsts laikā bijis vīnogu dārzs. “Domāju, ka visi dārzkopji, it īpaši Latgalē, šogad nevar sūdzēties par sliktu ražu, jo laika apstākļi bijuši ļoti labi gan vīnogām, gan citām kultūrām,” teic Oļehnovičs.

Viņš audzē galvenokārt Dvietes tumšās vīnogas, vienas no vienkāršākajām un piemērotākajām mūs klimatam, pirmo ražu novācis 2004. gadā. Oļehnovičam garšo gan svaigas vīnogas, gan no tām vārītais ievārījums, kompots un sīrups. Vīnu gan viņš netaisa, jo neprotot to darīt labi.

Saule, aizvējš, pareiza augsne

Vaicāts par labas ražas priekšnoteikumiem, Oļehnovičs uzsver: “Jebkurā gadījumā – jo vairāk saules, jo labākas vīnogas.” Svarīga ir arī vieta, lai vīnogām būtu daudz saules, tām jābūt pasargātām no aukstajiem vējiem. Augsnei nav jābūt pārāk melnai, labs ir māls un smiltis, vajadzīga ir mēslošana un miglošana.

Vīnogas arī jākopj. “Galotņojam, neļaujam tai pārvērsties par meženi. Rudenī vienmēr gandrīz 70% jaunā pieauguma griežam nost. Kad vīnodziņas sāk veidoties, izplūcam lapas, lai saule tiek klāt. Protams, arī mēslojam – rudenī uzliekam kūtsmēslus. Arī ravējam. Tām nepatīk, ka to sakņu sistēmai uzkundzējas, piemēram, vārpata,” Latvijas Radio skaidro Vanda Gronska, kura vada vīnogu muzeju ar dārzu Ilūkstes novada Dvietē.

Labākās ir pašu šķirnes

Dvietē tikai pirms dažiem gadiem izveidots Paula Sukatnieka vīnkopības un selekcijas centrs viņa mājās Apsītes. Selekcionārs 1989. gadā aizgāja aizsaulē, bet viņa radītās šķirnes palika.

Tieši tās ir piemērotākās mūsu apstākļiem, Latvijas Radio norāda Vīnkopju un vīndaru biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs. Vērtīgas ir arī Gunvalda Vēsmiņa šķirnes, viņš darbojas savās mājās Vīnkalni saulainā meža ielokā Cīravas pagastā Aizputes novadā. Sukatnieka šķirnes ir senākas un aug visos novados. “Populārākās ir Zilga, Supaga, Sukribe, Guna un arī vairākas austrumu kaimiņu vīnogu šķirnes,” teic Ivanovs. Septembra nogalē Bauskas pilī gaidāma vīnogu izstāde, tad arī varēs novērtēt kopējo ražu.