Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Īsās, gaišās naktis neļauj izgulēties? Interjera dizainers iesaka, kā izraudzīties labākos aizkarus
foto: Publicitātes foto / IKEA
Noderīgi ikdienā

Īsās, gaišās naktis neļauj izgulēties? Interjera dizainers iesaka, kā izraudzīties labākos aizkarus

Reklāmas projekts

Agrs saullēkts ir skaists, tomēr tas var traucēt spirdzinošu miegu – tik svarīgu mūsu garīgajai labsajūtai. Naktsmiera laikā gaisma var negatīvi ietekmēt mūsu miegu. Tomēr īstie aizkari var to labot. IKEA interjera dizainers stāsta, kādi mēdz būt aizkari un kā izvēlēties īstos.

Maija vidū IKEA jau otro reizi šogad pazemināja cenas simtiem preču. Arī daudzus aizkarus un žalūzijas tagad var iegādāties par vēl pievilcīgāku cenu.

“Vienalga, vai vēlies aizturēt rīta saules starus, lai brīvdienās ilgāk pagulētu, vai arī meklē vienkāršu, stilīgu veidu, kā sadalīt telpu, aizkaru un žalūziju izvēle guļamistabai, dzīvojamai istabai vai virtuvei nebūt nav vienkārša. Vispirms jāpadomā, kāds ir telpas novietojums attiecībā pret debespusēm un kāds ir telpas pielietojums,” iesaka IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus.

Kādus aizkarus vai žalūzijas izvēlēties?

D. Rimkus uzsver, ka atkarībā no materiāla, aizkari vai žalūzijas var radīt atšķirīgu noskaņu dažādās mājokļa telpās. Biezāki, smagāki audumi ir lieliski piemēroti papildu siltumizolācijai, mazina no āra ienākošos trokšņus un noder mājīgumam dzīvojamā istabā. Turpretī vieglāki audumi rada gaisīgu iespaidu un der brīvāka stila interjerā. No auduma ir atkarīgs arī tas, kāds būs aizkaru kritums, tāpēc ir svarīgi ņemt vērā, kā viss izskatīsies kopā. Divu dažādu stilu aizkaru kombinācija vai aizkari kopā ar žalūzijām ir daudzpusīgāks risinājums, kas ļauj variēt, cik daudz gaismas vēlies ielaist telpā.

  • Caurspīdīga auduma aizkari (piemēram, TERESIA dienas aizkari par 9,99 €) kliedē telpā iespīdošo dienas gaismu, kad ārā ir gaišs, un mazina atspīdumus uz televizora un citiem ekrāniem. Šāda tipa aizkari ir ideāli loga noformējumam vairākās kārtās.
foto: Publicitātes foto / IKEA
  • Daļēji caurspīdīgi aizkari (piemēram, HILJA aizkari par 14,99 €) arī izkliedē gaismu un mazina atspīdumus uz ekrāniem. Tie rada patīkamu privātuma sajūtu, jo dienas laikā neļauj ieskatīties iekšā no ārpuses, tomēr telpā vienalga iekļūst mierīga, klusināta gaisma.
foto: Publicitātes foto / IKEA
  • Telpu aptumšojoši aizkari padara telpu tumšāku, klusāku un mājīgāku – tas ir īpaši jauki brīžos, kad skaties filmu vai atļaujies veltīt dienu atpūtai mājās. Telpu aptumšojoši aizkari rada sajūtu, ka vari norobežoties no apkārtējās pasaules, jo caur tiem telpā nevarēs ieskatīties ne dienā, ne naktī. Šādus aizkarus var viegli kombinēt ar caurspīdīgiem dienas aizkariem un citiem tekstilizstrādājumiem. “Caurspīdīgu un biezāku, aptumšojošu aizkaru kombinācija dod telpai dziļumu, un tas ir vienkāršs veids, kā piešķirt īpašu akcentu jebkurai telpai. Šādi var arī izvēlēties, vai vēlies ielaist telpā vairāk gaismas vai arī to aizturēt ar biezāku audumu,” saka interjera dizainers.
foto: Publicitātes foto / IKEA
  • Visbeidzot, gaismu aizturoši aizkari ir vislabākie guļamistabai, jo tie neļauj gaismai iespīdēt guļamtelpā un pilnībā to aptumšo (piemēram, BENGTA gaismu necaurlaidīgie aizkari par 15 €). Ar šādiem aizkariem miegu netraucēs mēnesnīca un ielas laternas, un vēlākos brīvdienu rītos netiks iekšā arī saule. Gaismu aizturoši aizkari arī efektīvi aiztur caurvēju ziemā un karstumu vasarā. Vēl vairāk – biezs aizkars aiztur arī trokšņus.
foto: Publicitātes foto / IKEA

Līdzīgs risinājums ir arī gaismu aizturošās žalūzijas (piemēram, FRIDANS gaismu necaurlaidīgās rullo žalūzijas, kuras var iegādāties, sākot no 19,99 €). “Žalūzijas var kombinēt ar caurspīdīgiem aizkariem, kas pieklusina gaismu un sniedz privātumu dienas laikā. Tiem, kas vēlas viegli pieliekamas žalūzijas, kuru montēšanai nebūtu nepieciešams urbt caurumus, var noderēt SCHOTTIS gaismu aizturošās plisētās žalūzijas tikai par 7 €. Tās var pat piegriezt atbilstoši loga izmēram.”

Kas vēl jāņem vērā, izvēloties aizkarus

Interjera dizainers skaidro – kad jāizvēlas aizkari, to iespaids uz telpas koptēlu ir tikpat svarīgs kā funkcionalitāte. “Gari aizkari rada majestātisku iespaidu, vizuāli paaugstina griestus un liek telpai izskatīties greznākai. Tie lieliski piesaista skatienu telpas augšējai daļai, dod dziļumu un tekstūru visai dzīvojamai istabai. Tomēr jāņem vērā, ka logi ir precīzi jānomēra, lai izraudzītos īsto garumu – ja aizkari būs par īsu, efekts būs zaudēts, bet, ja tie būs pārāk gari, tie var izskatīties nevīžīgi.”

D. Rimkus uzsver, ka, lai aizkari kalpotu pilnvērtīgi, ir jāpievērš uzmanība to pienācīgai montāžai un kopšanai. “Parūpējies, lai aizkaru stangas būtu piestiprinātas droši un īstajā augstumā, lai panāktu vēlamo efektu. Arī regulāra tīrīšana ir ļoti svarīga, jo tā aizkari ilgāk kalpos un izskatīsies svaigi. Saudzīga tīrīšana ar putekļusūcēju vai putekļu slotiņu novērš putekļu uzkrāšanos un, ievērojot mazgāšanas instrukciju, aizkari ilgi būs kā jauni.”

foto: Publicitātes foto / IKEA

IKEA turpina pazemināt cenas

Īstenojot savu vīziju – radīt labāku ikdienas dzīvi daudziem – IKEA maija vidū jau otro reizi šogad samazināja cenas daudzām precēm. Cenas ir samazinātas simtiem preču dažādās kategorijās – sākot no mēbelēm, piemēram, dīvāniem, krēsliem, līdz dažādiem uzglabāšanas risinājumiem un interjera priekšmetiem. Piemēram, DRAGAN zobu birstes turētājs maksā 3,49 € (iepriekš – 4,99 €), TRENSUM spogulis – 3,99 € (iepriekš – 6,99 €), RÅSKOG ratiņi – 39,99 € (iepriekš – 49,99 €), MÅNALG sienas lampa – 19,99 € (iepriekš – 29,9 €), TVERSTED paklājs – 89,99 € (iepriekš – 129 €).

Preces par samazinātu cenu https://www.ikea.lv/lv/tagad-zemaka-cena

Tēmas