foto: Pexels.com/Ron Lach
9 superprodukti, kas palīdzēs uzturēt garīgo veselību
Garšīgi
2024. gada 8. janvāris, 06:08

9 superprodukti, kas palīdzēs uzturēt garīgo veselību

Jauns.lv

Pastiprināts nemiers un noguruma sajūta nereti mēdz būt mūsdienu straujā dzīves ritma nevēlami sabiedrotie. Šie deviņi superprodukti var palīdzēt uzturēt garīgo veselību.

Minētie pārtikas produkti spēj pozitīvi ietekmēt ķermeņa fizisko stāvokli, apgalvo portāls "DesertNews", publicējot attiecīgu sarakstu ar pētnieku un dietologu secinājumiem.

9 superprodukti prātam un ķermenim:

1. Ogas var "iznīcināt" depresiju. Tā paziņojis T. H. Čana vārdā nosauktās Hārvarda sabiedrības veselības skolas epidemioloģijas un dietoloģijas profesors Ēriks Roms. "The Washington Post" komentārā viņš akcentēja, ka cilvēkam pietiek apēst tasi ogu dienā, lai sajustu pozitīvu ietekmi. Tāpat par ogu labumu liecina zinātnieku pētījums par 2013. gadu. Viņi secinājuši, ka regulāra zemeņu un melleņu lietošana ir cieši saistīta ar sirdslēkmes riska samazināšanos.

"Pētnieki informēja, ka sievietēm, kuras ogas lietoja vairākas reizes nedēļā, bija par 34% zemāks sirdslēkmes risks, salīdzinot ar sievietēm, kuras ogas ēda vienu reizi mēnesī vai retāk," akcentēts materiālā.

Cīņā ar depresiju par efektīvāko tiek uzskatīta krūmmellene. 2020. gadā veiktā pētījumā tās ietekmi izcēla pusaudžu grupa: bērni informēja zinātniekus par depresijas simptomu mazināšanos pēc krūmmelleņu lietošanas.

2. Rieksti sirds spēkam. Mandeles, zemesriekstus, pistācijas, pekanriekstus, valriekstus, Makadamijas riekstus var droši pievienot uzturam, ja no tiem nav alerģijas. Regulāra riekstu lietošana nāk par labu sirdij.

Tie var samazināt arī sirds slimību attīstības, trombu veidošanās un insulta parādīšanās risku. Vienlaikus jāņem vērā riekstu kaloritāte, speciālisti iesaka tos lietot mēreni, bet regulāri, jo tie ir uzturvielām bagāti un ārkārtīgi veselīgi. To apliecina arī Britu sirds fonds.

3. Kāpostu dzimtas dārzeņi var pasargāt no vēža. Kāpostos, brokoļos, rukolā un citos kāpostu dzimtas dārzeņos ir spēcīga viela - sulforafāns.

"Šīs fitoķīmiskās vielas pētījumi liecina, ka tā ir spēcīgs antioksidants un pretiekaisuma viela, kas palīdz dažu vēža veidu profilaksē un ārstēšanā".

Nacionālais vēža institūts ("National Cancer Institute") apgalvo, ka kāpostu dzimtas dārzeņi spēj pasargāt mūsu DNS šūnas no bojājumiem. Šo īpašību izdevies apliecināt pētījuma ietvaros uz dzīvniekiem.

4. Olīveļļa pret Alcheimeru. "Journal of the American College of Cardiology" ziņojumā 2022. gadā konstatēts, ka cilvēkiem, kuri dienā lietoja pusotru ēdamkaroti olīveļļas, bija zemāks risks nomirt priekšlaicīgā nāvē no sirds saslimšanām un Alcheimera.

5. Lasis - smadzenēm. Treknās zivis ir būtisks mikroelementu avots, bez kurām ir grūti uzturēt ķermeņa veselību. Tomēr laša gadījumā var runāt arī par tā pozitīvo ietekmi uz cilvēka psihisko stāvokli. Turklāt, pievienojot to savam uzturam, var uzlabot miegu un samazināt sirds slimību risku.

Amerikas kardioloģiskā asociācija iesaka ēst divas porcijas treknu zivju nedēļā, lai nodrošinātu organismu ar veselīgām taukskābēm un Omega-3.

6. Zaļumi - kaulu veselībai. Šajā gadījumā lietderīgi ir ēst vairāk spinātu, kāpostu un citu lapu zaļumu. Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības ministrijas datiem, zaļumi satur ievērojamu daudzumu folskābes, B vitamīna, kas veicina sirds veselību un palīdz novērst noteiktu iedzimtu defektu rašanos. Tāpat tie ir bagāti ar K vitamīnu, kas var uzlabot kaulu veselību. 

7. Melnā šokolāde - prātam. Ēst šokolādi, lai labāk domātu?2020. gada pētījumā aprakstīts līdzīgs šokolādes efekts uz organismu. Pētījuma dalībnieki apgalvoja, ka sajutuši uzlabojumu savās kognitīvajās funkcijās, katru dienu lietojot tumšo šokolādi.

Tāpat tumšā šokolāde var uzlabot jūsu garastāvokli. Atbilstoša ietekme uz cilvēka psihi aprakstīta Londonas universitātes koledžas pētījumā. Zinātnieki saka, ka tie, kas biežāk lietojuši šokolādi, retāk sūdzējušies par kādu depresīvu simptomu parādīšanos. Vienlaikus Amerikas psihiatriskā asociācija uzsver, ka līdzīgs efekts nav novērots no piena šokolādes.

8. Pākšaugi - cukura līmeņa "kontrolieri" asinīs. Pupas, lēcas un zirņi pieder pie pākšaugu dzimtas, un tieši pākšaugi, pēc Hārvarda Veselības institūta datiem, ir lielisks šķiedrvielu, olbaltumvielu un dzelzs avots mūsu ķermenim.

Vienlaikus tās var palīdzēt samazināt cukura līmeni asinīs. Pētījumā par 2018. gadu pētīta pākšaugu ietekme uz organismiem vairāk nekā 3000 cilvēku, kuri slimoja ar 2. tipa cukura diabēta sākumstadiju.

Pētnieki atklājuši, ka tiem, kas lietojuši vairāk lēcu, slimības progresēšanas rādītāji bijuši ievērojami zemāki.

9. Miega un ādas karalis - avokado. Par šī eksotiskā auga labumu zināms ne mazums. Papildus labumam ādai un citām priekšrocībām avokado var samazināt arī hipertonijas, aptaukošanās, diabēta un citu nepatīkamu slimību risku. Tam par labu liecina pētījums, kas publicēts 2018. gadā. Avokado sastāvā ir arī daudz magnija. Šī komponente pozitīvi ietekmē cilvēka miegu un palīdz nomierināties.

Atzīmēsim, minētais produktu uzskaitījums nav panaceja pret reālām saslimšanām un veselības problēmām. Tomēr ar tiem der papildināt savu uzturu, ņemot vērā mūsdienu zinātnes secinājumus.

Tēmas