Kā izvēlēties olu vārītāju - un kāpēc šādu ierīci mājās vispār vajag
foto: Shutterstock
Gatavojot olas olu vārītājā, nesasprēgā čaumala, gatavās olas baltums izdodas maigāks, bet dzeltenums nebūs sauss.
Noderīgi ikdienā

Kā izvēlēties olu vārītāju - un kāpēc šādu ierīci mājās vispār vajag

"100 Labi Padomi"

Elektriskajā olu vārītājā var ne tikai izvārīt olas, bet arī pagatavot olu ēdienus, piemēram, omleti. Šo ierīču klāsts ir plašs, atšķiras gan cena, gan funkcionalitāte.

Viens, divi gatavs

Olu vārītājs ir kompakta ierīce, kas neaizņem daudz vietas. Olas ir gatavas ļoti ātri, līdz ar to brokastu pagatavošanai nav nepieciešams daudz laika, turklāt ierīce ir tik vienkārša un droša, ka to var lietot pat sākumskolas vecuma bērni.

Olu vārīšanas process ir vienkāršs – tilpnē ievieto paplāti ar svaigām olām un aplej ar ūdeni, izmantojot speciālo mērtrauku. Ūdens daudzums atkarīgs no tā, kādu olu gribi izvārīt – cietu, mīkstu vai olu maisiņā, kā arī no tā, cik daudz olu vāra.

Pirms likt olu paplātē tā jāpārdur ar speciālu adatu, kas ietilpst ierīces komplektācijā. Tas jādara, lai izvairītos no plaisām čaumalā, kas var rasties rezervuāra iekšējā spiediena dēļ. Pēc tam aizver olu vārītāja vāku, iestata nepieciešamo režīmu un sāk gatavošanu. Process aizņem dažas minūtes. Kad olas gatavas, ierīce par to paziņo ar signālu un pati atslēdzas. Atliek vien olas izņemt, un tās uzreiz var celt galdā.

Kam pievērst uzmanību?

* Olu vārītājā var būt no 1 līdz 8 iedaļām. Lielākoties pietiek ar 3–4, bet tie, kuriem olbaltums nepieciešams palielinātā daudzumā, var izvēlēties ierīci, kas vienlaikus var pagatavot 4–8 olas. Ja ietilpība ir 8 olas, gatavojot visām iedaļām nav jābūt aizpildītām.  

* Jāņem vērā, ka ierīce ar 8 iedaļām patērēs vairāk elektrības neatkarīgi no tā, cik olu tajā vārās.

* Ierīces korpuss var būt izgatavots no plastmasas, nerūsējoša tērauda vai termoizturīga stikla.

Plastmasas olu vārītāji ir viegli un neaizņem daudz vietas. Ja izvēlies šādu ierīci, labāk neekonomēt, jo lētos aparātos tiek izmantots nekvalitatīvs plastikāts, kas ilgu laiku slikti ož vai saplaisā, pat ja to lieto uzmanīgi. Ierīces ar nerūsējoša tērauda korpusu ir dārgākas, jo tās ir izturīgas, vieglas un elegantas. Savukārt olu vārītāji, kuru korpuss ir no termoizturīga stikla, pacietīs temperatūras maiņu, taču ir trauslāki un var vieglāk saplīst, tāpēc ar tiem jārīkojas uzmanīgi.

Pievērs uzmanību palīgfunkcijām

Izvēloties olu vārītāju, jāņem vērā, ka lētākie modeļi vienkārši vāra olas ūdenī, un vienīgais, ko lietotājs var mainīt, ir olu cietības pakāpe. Dārgākajos modeļos var gatavot ēdienu tvaikā. Ir arī maināmas paplātes ceptu olu vai omletes pagatavošanai. Ir arī tādas ierīces, kurā apvienota olu vārīšanas un klasiskā tvaika katla opcija. Jo ierīcei vairāk funkciju, jo tā dārgāka.

Zināšanai

Gatavojot olas olu vārītājā, nesasprēgā čaumala, gatavās olas baltums izdodas maigāks, bet dzeltenums nebūs sauss.