foto: Shutterstock
Tagad Latvijā ir īpaša vieta, kur likt pēc remonta pāri palikušos būvmateriālus
Pēc remonta parasti paliek pāri materiāli, kas vēl kādam var noderēt.
Noderīgi ikdienā
2023. gada 15. oktobris, 04:50

Tagad Latvijā ir īpaša vieta, kur likt pēc remonta pāri palikušos būvmateriālus

Kas Jauns Avīze

Lai attīstītu aprites ekonomiku un mazinātu radīto būvniecības atkritumu apjomu, “CleanR” atklājis Latvijā pirmo būvniecības materiālu un remonta lietu apmaiņas punktu.

Tas pieejams ikvienam, bez maksas var nodot, paņemt vai apmainīt atkārtotai lietošanai derīgus būvmateriālus, remonta lietas, interjera priekšmetus un strādājošu elektrotehniku. Tāpat noteiktas kvalitātes būvgružus var iemainīt pret granti vai šķembām, kas iegūtas otrreizējā pārstrādē.

Jaunais apmaiņas punkts izveidots būvniecības atkritumu šķirošanas un pārstrādes centrā “Nomales” Stopiņu novadā, Brīvnieku ielā 11. Tā atklāšanā jau nodotas krāsas, eļļas, otas, tapetes, elektrotehnika u.c.

Plānots ieviest digitālu platformu “Lietovelreiz.lv”, kur vienuviet būs apkopota informācija par visiem apmaiņas punktā pieejamajiem materiāliem, pirms doties uz turieni.

Šķirošanas laukums “Nomales”, tajā skaitā apmaiņas punkts, atvērts pirmdienās no plkst. 15 līdz 19; otrdienās, trešdienās un piektdienās no 12 līdz 16; sestdienās no 9 līdz 13.

Bez maksas var nodot, saņemt vai apmainīt krāsas un lakas, nelietotus krāsošanas piederumus, instrumentus, mazo santehniku, piemēram, izlietni, sausos būvniecības maisījumus, kokmateriālus, koka durvis un logus ar veseliem stikliem, apdares materiālus, stiprinājumus un furnitūru, konstrukciju metālus, ķieģeļus, flīzes un dažādu veidu segumus, interjera priekšmetus, piemēram, svečturus, lampas, bet ne mēbeles, strādājošu elektrotehniku, kas nodošanas brīdī tiks pārbaudīta, arī būvgružus, ja neatbilstošs piemaisījums nebūs lielāks par 30% un ja pretī tiek paņemta grants un šķembas līdzvērtīgā daudzumā.

Visiem nododamajiem materiāliem jābūt bez defektiem, pilnā komplektācijā un gataviem tālākai izmantošanai. Netiks pieņemtas nenosakāmas vielas, veselībai un dzīvībai bīstamas, tukši krāsas, lakas vai eļļas iepakojumi, azbests.

Punkts tapis ar Eiropas Savienības atbalstu, pateicoties “LIFE Waste to Resources IP” projektam, kas Latvijā tik plašā mērogā īstenots pirmo reizi.

Tēmas