foto: LETA
"Rīgas meži" atjaunojuši Cenas tīreļa purva laipu
Cenas tīrelis.
Viena Vide Visiem
2023. gada 22. septembris, 14:59

"Rīgas meži" atjaunojuši Cenas tīreļa purva laipu

Jauns.lv/LETA

"Rīgas meži" atjaunojuši Cenas tīreļa purva laipu, informēja uzņēmuma Stratēģiskās komunikācijas un sabiedrisko attiecību daļā.

Laipa atjaunota teju 800 metru garumā - no sākuma līdz vietai, kur taka met apļveida līkumu. Te nomainīts dēļu segums un gulšņi. Atlikušajā takas daļā izlīdzināti savērsušies posmi, nomainīti bojātie dēļi, nomainīti tiltiņi.

Līdz ar laipas remontdarbu pabeigšanu pieejami arī pa to sasniedzamie Cenas tīreļa purva skatu torņi.

Remonta laikā uzstādīti arī jauni plakātu stendi un plakāti. Tajos ir informācija par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju "Cenas tīrelis" - par tā veidošanos, vēsturi un attīstību, par iemītniekiem un augiem, par lielāko apkārtnes ūdenstilpi - Skaista ezeru, tā bagātībām u.c.

Laipa atjaunotajā posmā ir paplašināta no 60 centimetriem līdz 80 centimetriem, kā arī paplašinātas trīs atpūtas vieta un atjaunoti soliņi tajās. Tagad pa atjaunoto takas posmu ir ērtāk pārvietoties, t.sk. ar bērnu ratiņiem, vienkāršāk "samainīties" u.c.

Kopumā atjaunošanas darbos izlietoti aptuveni 50 000 eiro.

Cenas tīrelis ir viens no iecienītākajiem Pierīgas apskates objektiem un maršrutiem "Rīgas mežu" teritorijā. Viskrāšņākais purvs esot tieši rudenī, kad tas iekrāsojas dzeltenīgi sārtos toņos. Te pulcējas arī daudz putnu. Īpaši agra rīta un vakara stundās pastaigu var apvienot ar putnu vērošanu.

Cenas tīreļa takas kopējais garums ir ap 5,5 kilometri. Purva laipa un skatu tornis purvā atklāts 2007.gada jūnijā, bet otrs skatu tornis, pie frēzkūdras lauka, atklāts 2013.gada vasarā. Savukārt 2020.gadā atjaunoti 565 metri laipas.

Cenas tīrelis atrodas "Rīgas mežu" Tīreļu mežniecībā. Tas ir lielākais purvs uzņēmuma mežu teritorijās. Šī ir īpaši aizsargājama vieta - dabas liegums un Natura 2000 teritorija. Tīrelis atrodas aptuveni 30 kilometrus no Rīgas centra, Mārupes novada Babītes pagastā. Šī vieta un tajā esošās dabas vērtības ir izveidojušās sauszemes pārpurvošanās rezultātā; purvs sācis veidoties pirms apmēram 5000 gadu. Tā dienvidrietumu daļā ir meža masīvs. Tīrelī ir vairāki ezeri, lielākais - Skaista ezers.

Jau vēstīts, ka "Rīgas mežu" apgrozījums pagājušajā gadā bija 21,348 miljoni eiro, kas ir par 21,5% vairāk nekā 2021.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa saruka 4,4 reizes un bija 2,064 miljoni eiro.

Rīgas pašvaldībai piederošā kompānija "Rīgas meži" reģistrēta 2008.gadā. Kompānija apsaimnieko 62 000 hektāru meža, 399 hektārus Rīgas parku un apstādījumus, kā arī atbild par kultūras un atpūtas parku "Mežaparks".