foto: Shutterstock
Čili – garšviela ar raksturu. Kaltētas pākstis bieži vien ir asākas par svaigām
Čili ir arī iedarbīgu pretsāpju līdzekļu sastāvā, tas uzlabo garastāvokli, vairo enerģiju un vēlmi darboties.
Garšīgi
2023. gada 6. jūnijs, 06:05

Čili – garšviela ar raksturu. Kaltētas pākstis bieži vien ir asākas par svaigām

Jauns.lv

Čili ir garšviela ar raksturu, ko nevar ignorēt. Čili ir brīnišķīgs uzmundrinātājs ķermenim un dvēselei, taču ar to jāapietas ļoti uzmanīgi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmkārt, tas ir asums visdažādākajās pakāpēs, tādēļ pat ir radīta pat īpaša mērvienība – skorvils. Otrkārt, čili no laba drauga acumirklī var pārvērsties par niknu ienaidnieku, piemēram, ja sula iekļūst acīs vai visniecīgākajā brūcītē. Un nemaz nevajag tīru sulu – pietiek, ja pieskarsies acīm ar pirkstu pēc čili sēklu tīrīšanas. Treškārt, čili spēcīgi ietekmē cilvēka organismu un sajūtas, un tas ir galvenais, kas jāzina, lai to gudri izmantotu savas veselības labā.

Čili ir arī iedarbīgu pretsāpju līdzekļu sastāvā, tas uzlabo garastāvokli, vairo enerģiju un vēlmi darboties; domas kļūst skaidras un koncentrētas, rodas apmierinātība ar dzīvi un interese par seksu. Čili sasilda aukstumā, jo veicina asinsriti, uzlabo labsajūtu tiem, kam zems asinsspiediens, ir lielisks tauku sadedzinātājs un palīglīdzeklis liekā svara samazināšanai.

Regulāri ēdot un izgaršojot čili, paveras pavisam cita garšu pasaule, jo čili nenogalina ēdiena garšu, tieši pretēji – palīdz to izcelt un uzsvērt dažādas aromātu nianses. Lai atrastu sev piemērotāko, ir regulāri jātrenējas – sākumā jāpievieno ēdienam tikai kāds nieks čili asuma, pēc tam vairāk un vēl vairāk, līdz kādā reizē šķietami ugunīgais ēdiens sniegs gan baudu, gan ļaus izjust visdažādākās garšu nianses.

Zināšanai

*Visasākās ir čili pāksts iekšējās baltās šķērssieniņas un arī sēklas. Asumu var samazināt, ja to visu iztīra, taču, regulāri ēdot čili, iespējams, pienāks brīdis, kad tas šķitīs gluži lieki.

* Kaltētas čili pākstis bieži vien ir asākas par svaigām. Tās ātri un vienkārši var sasmalcināt ar šķērēm.

*Ar čili pākstīm jāapietas uzmanīgi. Nazis un rokas pēc čili griešanas rūpīgi jānoskalo aukstā ūdenī. Karsējot čili eļļā vai citās taukvielās, jāpiesargās no karstajiem tvaikiem, kas ir ļoti dedzinoši.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās