foto: Shutterstock
Viļņa aicina latviešus uz festivālu, kur godinās mūsu ikonisko ēdienu - auksto zupu
Latviešu aukstajai zupai un šaltibarščiai Lietuvā ir gandrīz identiskas receptes, tomēr dažās latviešu receptēs zupai tiek pievienoti redīsi vai pat desa, bet lietuvieši mēdz pieturēties pie biešu, gurķu, svaigu diļļu, olu un kefīra kombinācijas.
Garšīgi
2023. gada 31. maijs, 18:02

Viļņa aicina latviešus uz festivālu, kur godinās mūsu ikonisko ēdienu - auksto zupu

Jauns.lv

Šogad Viļņā notiks īpaši svētki par godu lietuviešu un latviešu iecienītajam nacionālajam virtuves lepnumam - aukstajai biešu zupai. Pink Soup Fest (Rozā zupas svētki) notiks 10. jūnijā un piedāvās kaimiņiem no Latvijas un citiem svētku apmeklētājiem nobaudīt gardākās šī ēdiena variācijas un piedalīties tematiskās izklaidēs.

Par godu aukstajai biešu zupai, kas vasaras mēnešos ir iecienīta ikvienā lietuviešu un latviešu ģimenē un ir slavena ar savu spilgti rozā krāsu, Lietuvas galvaspilsētas Viļņas centrā 10. jūnijā visas dienas garumā notiks vērienīgas svinības - Rozā zupas svētki.

Latviešu aukstajai zupai un šaltibarščiai Lietuvā ir gandrīz identiskas receptes, tomēr dažās latviešu receptēs zupai tiek pievienoti redīsi vai pat desa, bet lietuvieši mēdz pieturēties pie biešu, gurķu, svaigu diļļu, olu un kefīra kombinācijas.

Tāpat Latvijā šo ēdienu parasti pasniedz ar rudzu maizi, bet lietuvieši to ēd ar karstiem kartupeļiem.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts piedalīties svētkos, kuros būs iespēja nogaršot šī ēdiena lietuviešu versiju un apgūt jaunus šīs Baltijas delikateses pagatavošanas trikus.

Pilsētas rozā trakums

Fuksijas krāsas ēdiena trakulīgums atspoguļosies arī pasākumā - ikviens tiek aicināts ierasties rozā tērpā vai rotāties ar rozā aksesuāriem, savukārt

lielākie ēdiena entuziasti varēs pārģērbties par zupas sastāvdaļām - bieti, olu vai kefīra kārbiņu -

un no Bastiona kalna, no kura paveras panorāmas skats uz bohēmas rajonu un pašpasludināto atsevišķo republiku Užupi, ieripot šim pasākumam īpaši izgatavotā zupas traukā. Pēc nobrauciena tiks ievēlēts Rozā zupas karalis vai karaliene.

Rozā zupu būs iespējams nogaršot pasākuma ēdināšanas zonā vai arī jebkurā bārā, restorānā vai kafejnīcā, jo šo ēdienu piedāvās gandrīz visas ēdināšanas iestādes. Parkā viesi varēs baudīt dažādus muzikālus priekšnesumus, kamēr bērniem būs iespēja izklaidēties batutu zonā. Tā kā svētki sakrīt ar Viļņas 700. gadadienas svinību laiku, apmeklētājiem būs iespēja baudīt svētku atmosfēru un apmeklēt arī citus kultūras pasākumus.

Svinības ikvienam

Pēdējos gados Viļņas gastronomiskā vide ir strauji attīstījusies – godinot visu ēdināšanas ekosistēmu, Viļņas pilsēta tai pasniedza simbolisku dāvanu – zvaigžņu instalāciju – kas pielīdzināma slavenajam Michelin apbalvojumam, bet slaveni šefpavāri piedāvā gardumus no svaigiem sezonas produktiem un vietējām saimniecībām.

Viļņas iedzīvotāji un viesi labprāt atklāj jaunas garšas populārākajos ēdināšanas kvartālos un iepazīst multikulturālo virtuvi, kurā atrodami ebreju, poļu un lietuviešu muižnieku ēdieni, kā arī Libānas, Japānas, Indijas, Nepālas, Francijas un citu valstu garšas.

Tā kā aukstā biešu zupa Lietuvā ir neatņemams siltās sezonas ēdiens un ir arī viens no tūristu piesaistes objektiem, vasaras sākums tiks atzīmēts tieši ar šī ēdiena festivālu. 

Pasākums apvienos Viļņas restorānus, kafejnīcas, bārus, naktsklubus, gidus, uzņēmumus, māksliniekus, autobraucējus un daudzus citus kopienas dalībniekus – proti, restorāni un kafejnīcas piedāvās festivāla apmeklētājiem nobaudīt unikālas aukstās zupas variācijas, bet tie, kas ieradīsies rozā tērpos ar rozā aksesuāriem, saņems īpašas atlaides jogas nodarbībai, braucienam ar gondolu, ekskursijai Lielkņazu pils dārzā un Verķu muižas staļļos un daudzām citām aktivitātēm.

Tāpat festivāla apmeklētājiem būs iespēja paņemt līdzi rozā zupas smaržu un aplūkot zupas tēmai veltītus grafiti. Mākslinieces Egles Žvirblutes Rozā zupas sienas gleznojums būs apskatāms pie Bernardīnu dārza Viļņas centrā, be vēl viens mākslas darbs būs izvietots Atvērtajā galerijā - iniciatīvā, kas izceļ pilsētas kultūru Jaunajā pilsētā.

Plašāka informācija: https://www.govilnius.lt/pink-soup-fest.