Kas ir Čedaras siers, un kādiem ēdieniem tas piemērots?
Tā kā Čedaras siers ļoti labi kūst, tas ir kā radīts sacepumiem un picām, kā arī sīpolu un tamlīdzīgu zupu pārkaisīšanai.
Garšīgi
2017. gada 1. februāris, 18:39

Kas ir Čedaras siers, un kādiem ēdieniem tas piemērots?

Jauns.lv

Čedaras siers ir govs piena siers, kas cēlies no Somersetas grāfistes Anglijas dienvidrietumos, un pieder pie visvairāk ražotajiem un pārdotajiem sieriem pasaulē. Anglijas sieru tirgū Čedaras siers aizņem 51 (!) procentu un līdz ar to ir pamatīgu soli priekšā visiem pārējiem.

Taču nedz pašā Anglijā, nedz arī Eiropas Savienības līmenī šo siera nosaukumu un ražošanas procesu likums pagaidām neaizsargā. Tā nu Čedaras sieru drīkst ražot un pārdot visā pasaulē. Aizsargāts ir vienīgi zīmols West Country Farmhouse Cheddar.

Čedaras siera īsā vēsture

Vairāki pasaulslaveni sieri var lepoties ar senu vēsturi, bet Čedaras siers, šķiet, pārspēj visus – rakstiskos avotos tas pirmoreiz minēts 1170. gadā. Arī šis siers, līdzīgi kā rokfors, sākumā mitinājies klinšu ieskautā alu labirintā turpat blakus Čedaras ciemam. Tur tas ticis uzglabāts un briedināts, līdz ieguvis vislabāko garšu un aromātu. 19. gadsimtā revolucionāru pavērsienu Čedaras siera biogrāfijā izdarījis kāds pienotavas īpašnieks, vārdā Džozefs Hārdings, Viņš ieviesis jaunas tehnoloģijas un iekārtas un tāpēc tiek dēvēts par Čedaras siera tēvu. Pateicoties viņa rosībai, Čedaras siers nonāca Skotijā un Ziemeļamerikā, savukārt viņa dēls aizveda to uz Austrāliju.

Čedaras siera raksturojums

Čedaras siers ir stingrs, blīvs, bez caurumiem un pārdošanā nonāk kantainos klaipos. Jo ilgāk nobriedināts siers, jo pikantāka kļūst garša un vaskaināka konsistence. Jaunam Čedaras sieram piemīt patīkama maigi skābena garša, pēc tam tā kļūst medaināka, līdz beidzot siers, šķiet, kūst uz mēles. Dabīgā Čedaras siera krāsa ir bāli dzeltena, taču, izmantojot annato sēklas (krāsviela E 160b), to bieži vien iekrāso koši dzeltenu, pat oranžu. Siera garšu un aromātu tā neietekmē, vienīgi izskatu. Dažiem Čedaras siera paveidiem pievieno garšaugus, kas padara to zaļganu un aromātiskāku. Īru čedaram, ko gatavo Īrijā, pievieno arī tumšo alu vai īru viskiju. Starp citu, Lielbritānijas veikalos nopērkams septiņu dažādu gatavības pakāpju čedars.

Kādiem ēdieniem piemērots Čedaras siers?

* Čedaras siers ļoti labi garšo kā uz parastas maizes, tā grauzdiņiem – to vienlīdz labi var gan uzlikt uz apgrauzdētas maizes, gan apcepināt kopā ar maizi.

* Tā kā Čedaras siers ļoti labi kūst, tas ir kā radīts sacepumiem un picām, kā arī sīpolu un tamlīdzīgu zupu pārkaisīšanai.

* Rīvētu Čedaras sieru pievieno sāļo pankūku, mafinu un vafeļu mīklai.

* Siera salāti, gatavoti no Čedaras siera, ir vieni no garšīgākajiem.

* Uzkodās Čedaras siers lieliski sader ar olīvām, marinētiem čili pipariem, vārītu aukstu vistas gaļu, šķiņķi.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock