foto: Privātais arhīvs
Ideja Lieldienu brīvdienām: ko redzēt un darīt "Trušu karalistē" Lēdmanē?
"Trušu karaliste" Lēdmanē.
Noderīgi ikdienā
2023. gada 7. aprīlis, 07:48

Ideja Lieldienu brīvdienām: ko redzēt un darīt "Trušu karalistē" Lēdmanē?

"100 Labi Padomi"

Lielvārdes novada Lēdmanē, skaistā meža ielokā pie Ogres upes, ir vieta, kur pavadīt laiku dabā, paglaudīt alpakas un ar burkānu uzcienāt trušus, kuriem šeit ir koka mājiņas un alu labirinti. 

"Trušu karaliste" Lēdmanē

Lielvārdes novada Lēdmanē, skaistā meža ielokā pie Ogres upes, ir vieta, kur pavadīt laiku dabā, paglaudīt alpakas un ar burkānu ...

gallery icon

 

Darba terapija palīdz

Trušu karalisti 2008. gadā izveidoja evaņģēlisko kristiešu draudzes Zilais Krusts vadītājs mācītājs Kārlis Dreimanis kopā ar vīriem, kuri tobrīd dzīvoja Lēdmanes rehabilitācijas centrā un patversmē. Zilais Krusts ir starpkonfesionāla reliģiska organizācija, kas Rīgā, Lēdmanē un Kabilē izveidojusi rehabilitācijas centrus un patversmes krīzē nonākušiem vīriešiem bez noteiktas dzīvesvietas.

Zilais Krusts šiem cilvēkiem sniedz pajumti, pārtiku un apģērbu, kā arī palīdz atrast darbu un atgriezties sabiedrībā. No vīriem pretī sagaida iesaistīšanos saimnieciskajos darbos, viņi paši gatavo maltītes, uzkopj māju un teritoriju. Draudzei Lēdmanē pieder 40 hektāru liela zemes platība, tur izveidoti tūrisma objekti, cilvēki var pavadīt laiku dabā un vērot dzīvniekus.

Patversmes iemītnieki te cēla namiņus, veidoja aplokus un iekopa pastaigu takas. Tagad viņi uztur saimniecību, baro dzīvniekus un tīra to aplokus, gādā malku, pļauj zāli, stāda un ravē dārzu. “Daži no šejienes ātri vien aizmūk, jo te tomēr jāstrādā, stingri aizliegts lietot alkoholu, jālasa Bībele… Taču daudziem darba terapija ir palīdzējusi nostāties uz kājām, tikt vaļā no atkarībām, atrast darbu vai atjaunot attiecības ar ģimeni,” stāsta Trušu karalistes vadītāja Maija Smane.

Elviss, Preslijs, Opelis un Moka 

“Sākumā mums bija tikai truši, tāpēc arī tāds nosaukums – Trušu karaliste,” skaidro Maija. Ideja par lauku tūrismu un trušiem radās mācītājam Kārlim Dreimanim, kurš 2018. gadā devās mūžībā. Viņam bērnībā bija truši, un pēc viesošanās kādā mini zoodārzā viņš iedomājās, ka Lēdmanē varētu būt Trušu karaliste, kur šie dzīvnieki mitinātos mazos koka namiņos un pašu izraktos alu labirintos. Taču laika gaitā trušiem pievienojās arī citi dzīvnieki – dažādu šķirņu kazas un aitas, pundurkazas un punduraitas, poniji, lamas, alpakas, ēzelis, stirniņas, kā arī vairāku šķirņu vistas, pīles un zosis.

“Mums ir kamielis Patriks, kurš piedzimis šeit, paši pieņēmām dzemdības.” Visiem karalistes dzīvniekiem ir vārdi, un daži no tiem ir gana asprātīgi. “Spītīgo ēzelīti sauc Opelis, jo viņš mēdz apstāties un vairs negrib kustēties. Te dzīvo skaļie muzicētāji alpakas Elviss un Preslijs, raibs auns Cēzars, kurš lepni sargā savas aitas, un kaziņa Moka, jo ir kafijas ar pienu krāsā.” Apmeklētājus sajūsmina Latvijai neierastie dzīvnieki alpaka un kamielis, bet reti kuru vienaldzīgu atstāj arī Svētā Jēkaba aitas, jo tām ir četri ragi.

Bada cietējas un visēdāji 

“Dzīvnieki savā starpā sadzīvo lieliski, katram ir savs aploks, cits citam netraucē,” saka Patrīcija Kazeļņika, kura ikdienā aprūpē dzīvniekus un strādā biļešu kasē. Viņa novērojusi, ka daudziem no multiplikācijas filmām un bērnu grāmatām radies priekšstats, ka truši ir miermīlīgi un pūkaini, lai gan tēviņi cīņā par teritoriju var badīties un pat viens otram iekost. Taču pret apmeklētājiem visi dzīvnieki Lēdmanē ir jauki, jo ir pieradināti pie cilvēkiem.

Trušu karalistē kopā ar biļeti var iegādāties barību, ar ko dzīvnieciņus pacienāt. Lamas un alpakas ēd visu, diemžēl apmeklētāji tās baro arī ar čipsiem un saldumiem, neievērojot norādes tā nedarīt, un dzīvniekiem pēc tam ir veselības problēmas. “Nerunāsim par profesionālajām aktrisēm – bada cietējām pundurkaziņām. Tās uz cilvēkiem skatās tik žēlīgi, ka varētu domāt – mēs viņas vispār nebarojam,” smejas Maija. Abas darbinieces ievērojušas – visu vecumu apmeklētājiem patīk, ka dzīvniekiem var pieiet klāt, tos pabarot, samīļot un paglaudīt. Daudzi pilsētas bērni tieši šeit uzzina, ka kazas arī dod pienu, vistas dēj olas un tītari skaļi bubina.

Spītīgie un sparīgie 

Visas zināšanas par dzīvniekiem Trušu karalistes darbinieki apguvuši pašmācības ceļā. Patrīcija stāsta, ka darbs ar dzīvniekiem ir aizraujošs, jo katra diena ir citāda, nekad nevar paredzēt, kas notiks. Reiz āzītis Mikucis sāka lēkt pāri žogam un sētai, gāja pie apmeklētājiem diedelēt barību un pat paviesojās viņas biļešu kases būdiņā. Pēc pāris dienām viņam tas apnika – Mikucis atrada sev citas izklaides. Bijuši arī neatlaidīgi tītari, kuriem varēja būt nez cik augsts aploks, viņi tik un tā nākamajā rītā bija no tā ārā. Ēzelis Opelis ir patiešām spītīgs, viņš ik pa laikam apstājas un piecas minūtes nekustas ne no vietas; nelīdz ne burkāns, ne pierunāšana. 

Vīriešiem, kuri šeit dzīvo, te ir ne tikai darba, bet arī dzīvnieku terapija. “Ir cilvēki, kurus dzīvnieks nepieņem, tāpat ir vīri, kas pie viņiem iet ar sakostiem zobiem. Te jau nav tikai mīļošanās. Viens ir iedot trusim burkānu, pavisam kas cits – tīrīt būri, nest sienu. Taču darbs maina cilvēku, nepieciešama pacietība un labvēlība, lai ar dzīvnieku nodibinātu kontaktu, iegūtu uzticēšanos un pieķeršanos,” atzīst Maija. 

Smaržo pēc brīvdienām

Uz Lēdmani ciemos visbiežāk brauc ģimenes ar bērniem, skolēni un pensionāri, iemaldās arī ārzemnieki. Vasarā kempingā notiek nometnes, citkārt te tiek svinēts bērnudārza izlaidums vai dzimšanas diena. Vasaras beigās par tradīciju kļuvis kristīgās mūzikas festivāls Ir dzīvot vērts, lai noslēgtu rosīgo darba sezonu un novērtētu visu labo, kas noticis. Šajā dienā vienmēr uzstājas Zilā Krusta draudzes ansamblis ar tādu pašu nosaukumu Ir dzīvot vērts, kas nodibināts 2000. gadā un koncertējis arī daudzviet ārzemēs. Šogad pasākums ieplānots 26. augustā, un šajā dienā Trušu karalistes apmeklējums visiem būs bez maksas.

Trušu karalistē var iziet lielo pastaigu taku, kas vijas pa mežu gar Ogres upi; tā būs piemērota pieaugušajiem ar bērniem. Pašiem mazākajiem (līdz pieciem gadiem) patiks mazo pēdiņu taka. Šeit ir bērnu spēļu laukumiņš, batuti un piepūšamās atrakcijas. “Mēs visus mīļi gaidām ciemos! Šovasar atkal atvērsim kafejnīcu Trušu karalistes pankūkas, kas kovida laikā bija slēgta. Tad gan visa apkaime smaržos pēc brīvdienām! Ceram, ka Lieldienās būs saulains laiks un varēsim priecāties kopā ar mūsu dzīvniekiem,” silto laiku gaidot, saka Maija. 

Trušu karaliste atrodas: Druvas, Lēdmane, Lielvārdes novads.
Darba laiks: brīvdienās, sestdien, svētdien no plkst. 10.00 līdz 17.00. No maija, katru dienu (izņemot piemdienas) no 10.00 līdz 17.00.

Ieejas maksa: pieaugušajiem 5 EUR, bērniem 3 EUR. 
Var nopirkt arī barības groziņu dzīvniekiem, kas maksā 50 centu. Batuti, bērnu laukumiņš, pastaigu takas, piknika vietas ar mangalu desiņu cepšanai ir iekļautas biļetes cenā.