foto: Shutterstock
Mārpuķīte - vērtīgs ārstniecības augs un produkts, ko der ieviest gan dārzā, gan puķupodā
Noderīgi ikdienā
2023. gada 31. janvāris, 06:55

Mārpuķīte - vērtīgs ārstniecības augs un produkts, ko der ieviest gan dārzā, gan puķupodā

"100 Labi Padomi"

Mārpuķīte nav tikai maza, necila puķīte, kas zied gan puķudobēs, gan zālājos no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Mārpuķīte ir arī vērtīgs ārstniecības augs un produkts, ko der ieviest dārzā un puķupodā arī veselības un daudzveidīgas garšas labad, it sevišķi pavasarī.

Tā kā mārpuķīte ir izturīga un dažkārt zied pat tad, ja apkārt vēl nav nokusis sniegs, to var pārstādīt arī februārī, ja vien augsne nav sasalusi. Pēc pārstādīšanas mārpuķīte sparīgāk dzen jaunas lapiņas, un tās labi noder ēšanai.

Ja mārpuķīte aug tavā dārzā (ja neaug – palūdz kādam kaimiņam vai radam), izraugies kuplākos cerus un izroc. Pēc tam sadali vairākos stādiņos un iestādi vai nu dārza gaišākajā un siltākajā vietā, vai arī puķupodā, kas piepildīts ar dārza augsni vai puķu audzēšanai piemērotu augsni. Aplaisti un noliec uz gaišas palodzes. Kad stādiņš pēc pārstādīšanas būs saņēmies un dzīs jaunas lapiņas, tās varēsi izmantot salātiem, garšaugu sviestam un biezpienam. Savukārt ziedpumpuri noderēs ātrai iekonservēšanai vieglā sālsūdenī – sanāks vietējie kaperi. Arī ziediņi ir laba piedeva salātiem, tos vari iemaisīt biezpienā vai vienkārši uzkaisīt uz sviestmaizes.

Idejas virtuvei!

Biezpiens ar mārpuķītēm un zaļumiem

Ja parādījušās pirmās skābenes, dažas lapiņas ļoti labi iederēsies šajā receptē.

  • 500 g biezpiena
  • 1–2 šalotes sīpoli
  • 30 g jaunu mārpuķīšu lapu
  • 10 mazu mārpuķīšu ziedu
  • 20 g jaunu nātru lapiņu
  • 1–2 ēdk. olīveļļas
  • sāls, malti melnie pipari

1. Nomizotus sīpolus smalki sagriez. Visas zaļās lapas smalki sakapā.

2. Biezpienā iemaisi eļļu, sīpolus, zaļumus, sāli un piparus. Pārkaisi ar mārpuķīšu ziediem.

Mārpuķīšu un salvijas etiķis

Puslitra pudelē ar platu kaklu ieber aptuveni 15 mārpuķīšu ziediņus un 6 salvijas ziediņus. Pārlej ar etiķi (piemērotāks būs maigāks baltvīna etiķis, bet var arī 9 % galda etiķi), aizkorķē un atstāj, lai pāris nedēļas ievelkas. Pēc tam var izkāst, bet var arī neizkāst.

Izmanto salātiem un gaļas marinēšanai.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.