foto: Shutterstock
Mazajiem ērgļiem bijis labs gads
Latvijā ligzdo piektā daļa visas pasaules mazo ērgļu.
Noderīgi ikdienā
2022. gada 25. novembris, 16:34

Mazajiem ērgļiem bijis labs gads

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Kaut arī Latvijā mazajiem ērgļiem šobrīd nekas slikts nedraud un pie mums ik gadu ligzdo 4000 līdz 4500 pāru, tomēr jāapzinās zināma atbildība arī starptautiskajā kontekstā – tā ir aptuveni piektā daļa no visas pasaules šo putnu populācijas. Latvijas valsts mežu (LVM) vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis, kurš vada mazo ērgļu monitoringa programmu, apliecina – šogad tiem klājies labi.

Mazā ērgļa monitoringa projekts tika uzsākts 1994. gadā ar novērojumiem divos parauglaukumos. Kopš tā laika projekts ir attīstījies, un nu jau monitorings norisinās sešos parauglaukumos visā Latvijā, ko koordinē un finansē AS “Latvijas valsts meži”. Visā pasaulē ir arī iespēja vairākas ligzdas vērot interneta tiešsaistē.

Sāk novērot aprīļa vidū

Bergmanis norāda, ka mazā ērgļa parauglaukumi ir ierīkoti dažādās Latvijas vietās, puslīdz aptverot visas valsts daļas. Katru parauglaukumu apkalpo vairāki eksperti, kuri labi pārzina mazo ērgļu paradumus, un novērošana notiek gan vizuāli, gan ar kameru palīdzību. Pirmais monitorings norisinās no aprīļa vidus līdz maija sākumam, kad mazie ērgļi atgriežas no ziemošanas Āfrikā.

Riesta laikā viņi uzvedas visai skaļi un ir labi pamanāmi. Otrais monitorings seko jūlijā un ir sarežģītāks – tad ir jāpārbauda ligzdas un jāuzskaita mazuļi.

Sekmju ziņā virs vidējā

“Šogad šajos mūsu sešos novērošanas laukumos ligzdoja pavisam 81 pāris, un pēc rezultātiem arī varam spriest par pārējo populāciju. Svarīgākie kritēriji ir klātesošo pāru skaits un ligzdošanas sekmes, un var secināt, ka šis gads sekmju ziņā ir bijis virs vidējā – tātad labs,” priecājas Bergmanis.

Mazā ērgļa galvenā barība ir lauku strupastes, vardes, kā arī kurmji un uz zemes ligzdojošo putnu mazuļi, un šajā ziņā viņu galvenie konkurenti ir stārķi.

Sāk ligzdot arī jaunākās audzēs

“Kaut arī šobrīd mazo ērgļu populācija Latvijā ir pietiekami stabila, tomēr visai intensīvas lauksaimnieciskās un mežsaimniecības darbības rezultātā zināmas pārmaiņas parauglaukumos ir manāmas. Labā ziņa ir, ka mazais ērglis sāk ligzdošanai izmantot arī jaunāku koku audzes, un īpaši viņiem patīk egles ar vējā nolauztām galotnēm.

LVM apsaimniekotajās teritorijās tiek aizsargātas arī citas putnu sugas – melnais stārķis un visas pārējās ligzdojošās ērgļu sugas. Šim mērķim mikroliegumi noteikti vairāk nekā 32 000 hektāru platībā.

Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas valsts meži"