foto: Pexels.com
Kā ietaupīt un labi pavadīt brīvo laiku?
Ilustratīvs foto
Noderīgi ikdienā
2022. gada 26. oktobris, 13:45

Kā ietaupīt un labi pavadīt brīvo laiku?

Reklāmas projekts

Daudzi iedomājas, ka taupīga dzīvošana ir ļoti garlaicīga un vienmuļa, bet tā nebūt nav! Mums ir dažas idejas, kas ļaus saturīgi pavadīt brīvo laiku, iztērējot pavisam maz naudas vai pat bez maksas.

Atceries par galda spēlēm

Spēles ir viens no labākajiem izklaides veidiem, kā kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku kopā ne tikai ar ģimeni, bet arī ar draugiem. Turklāt šādas spēles ir lieliska iespēja arī ieekonomēt, proti, ieguldi naudu vienreiz, bet izklaidējies, kad gribi. Velkam paralēles kaut vai ar kino apmeklējumu – tur viena biļete maksā aptuveni astoņus eiro, vidējai ģimenei kino apmeklējums izmaksā ap 36 eiro bez našķiem un dzērieniem. Vidēji liela galda spēle maksā ap 40 eiro, bet to var spēlēt daudzas reizes un vairāk cilvēku. Turklāt stāsti, ko cilvēki var izdomāt spēles laikā, ir pielīdzināmi filmu sižetiem, un, katru reizi izspēlējot spēli, tos var domāt no jauna vai veidot kā turpinājumu. 

Pašlaik pasaulē un arī Latvijā galda spēļu topā ir gan nesen izdomātas spēles, gan tā sauktās mūžīgi zaļās spēles (evergreen games), kas sevi ir attaisnojušas un pierādījušas, bet joprojām cilvēkiem patīk: Katana (Catan), Carcassonne, Pandemic, Stone Age, 7 Wonders, IceCool, Ticket to Ride, Monopols un, protams, Cirks un Riču-raču.  

Holm Bank Latvia DevOps inženieris Margus ir dedzīgs datorspēļu un galda spēļu cienītājs, viņam mājās ir vairāk nekā 100 dažādu spēļu. Jautājām, kādas ir viņa iecienītākās galda spēles, ko viņš spēlē gan ar ģimeni, gan draugiem.

Margus stāsta, ka kopā ar ģimeni labprāt spēlē Carcassonne, kurā no dažādiem gabaliem tiek būvēta spēles pasaule. Otra iecienīta spēle ir Catan, kurā arī ir jābūvē spēles pasaule. Tā ir stratēģiska plānošanas spēle, kad tiek vākti derīgie izrakteņi, attīstīti tirdzniecības tīkli, bet spēlētāji savā starpā necīnās. Vēl viena aizraujoša un jauka spēle ir Kaķu sala, kurā jāizglābj kaķi no salas. Spēli var spēlēt gan pēc vienkāršākiem noteikumiem, gan sarežģītākiem, šādi padarot to pieejamu dažādām vecuma grupām. Draugu kompānijā iecienīta ir Broom Service – spēle ar maģisku piesitienu. Tajā lido raganas un savāc augus raganu dziru pagatavošanai, pēc tam aiznes dziras tiem, kas to vēlas. Katrs spēlētājs pirms spēles sākšanas izvēlas dažas darbību kartītes uz izpilda uz tām dotās norādes noteiktā secībā. Parasti pēc otrās kārtas visi sākotnējie spēlētāju plāni tiek pilnībā mainīti vai pat apgriezti kājām gaisā. Ne mazāk aizraujoša ir Codenames.  Spēlētāji sadalās divās vienādās komandās – spiegos. Katra komanda izvēlas krāsu un vienu spēlētāju, kurš būs spiegu vadonis. Katra komanda izvēlas nejaušas segvārdu kārtis un ar tām spēlē. Starp citu, šai spēlē piedalās arī nejauši garāmgājēji un slepkavas. Un, protams, Dungeons and Dragons (D&D) vienmēr ir laba izvēle jebkura vecuma spēlētājiem. Nepieciešams tikai papīrs, pildspalva, dzēšgumija un īpašais metamo kauliņu komplekts.  

Uz teātri, koncertu, kino – neizejot no mājām

Teātra, koncerta un kino apmeklējums klātienē ir brīnišķīgs brīvā laika pavadīšanas veids, tomēr laikā, kad prioritētie ir ietaupīt, šādus kultūras pasākumus laiku pa laikam var, arī baudīt neizejot no mājām. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, nav jāatsakās nedz no kino, nedz koncertu, nedz teātra skatīšanās. 

Teātra cienītāji noteikti var ielūkoties REplay.lv (Latvijas Televīzijas platforma) teātra izrāžu arhīvā Teātris. zip, kas tapis sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu. Šeit skatāmi gan pēdējo gadu iestudējumi, gan leģendāras izrādes no dažādiem Latvijas teātriem. Savukārt https://bachtrack.com/video pieejams ļoti plašs operu un klasiskās mūzikas koncertu piedāvājums no visas pasaules. Un, protams, neizmērojamie YouTube plašumi – arī tur atrodamas gan burvīgas teātra izrādes, gan koncerti, gan kino. Lai arī esi mājās, gatavojies un aicini mājiniekus rīkoties tā, it kā ietu uz izvēlēto izklaidi klātienē – saposies, iedzer kādu gardu dzērienu vai apēd smalkmaizīti, izslēdz telefonu un noliec to labi tālu, lai negribētos ik pa brīdim paskatīties. Neadi, nekārto māju, negludini veļu! Aizvelc aizkarus, izslēdz gaismu, ērti iekārtojies un baudi mākslu!

Iepazīsti savu apkārtni

Kad pēdējo reizi lēnām izstaigāji savu pilsētu vai ciemu? Bieži vien ikdienas gaitās neredzam ierasto vietu skaistumu. Īpašs šarms šādai pastaigai būs vakarā, kad dienas steiga ir rimusi un tumsa, spēlējoties ar ielu un ēku apgaismojumu, pazīstamās vietas padara citādas, pat nedaudz mistiskas. Apskati, vai savā novadā esi bijis visās dabas takās, redzējis visas kultūrvēsturiskās vietas. Varbūt ir kāds dižakmens, kuru līdz šim neesi ievērojis? Nereti ir tā, ka dodamies lūkot to, kas ir kaut kur tālu, bet sava novada skaistumus nepiepazīstam. Kad sava pilsēta vai ciems izstaigāts, dodies izbraucienā uz blakus ciemu vai pilsētu. Ja vēlies, šādu braucienu vari pārvērst ekskursijā ar automašīnu un nekāpt no tās ārā; vēro apkārtni pa auto logu. Ja apskatei veltīsi stundu un turp un atpakaļceļam arī stundu, patērēsi tikai divas stundas, bet cik daudz jaunu iespaidu un emociju gūsi!

Ja domā, ka šādās izklaidēs degvielā iztērēsi naudu, tad zini, ka summa būs krietni mazāka par to, ko samaksātu par ceļojumu, paēdot restorānā vai apmeklējot kādu bērnu izklaides parku. Ja automašīnā ir brīvas vietas, ierosini izbraucienā pievienoties arī draugiem. Tā kopā ne tikai lieliski pavadīsiet laiku, bet varēsiet dalīt arī degvielas izdevumus. Maizītes un siltu dzērienu paņem līdzi!

Holm Bank Latvija vadītāja Kristīne Kolsara katru reizi, kad ierodas Latvijā, vienmēr dodas pastaigā pa Vecrīgu, jo viņai ļoti patīk šīs vietas arhitektūra. Viņa īpaši iemīļojusi arī Siguldu un labprāt to apciemo atkal un atkal, katru reizi sajūsminoties par tās vēsturisko elpu un skaistumu. Vēl viena iemīļota vieta Holm Bank Latvija vadītājai ir Latvijas Nacionālais teātris. 

Atceries par bibliotēku un iepazīsti e-grāmatas

Ja uzskati grāmatu lasīšanu par labāko brīvā laika pavadīšanu, ir laiks doties uz bibliotēku! Ja pēdējos pāris gadus tajā neesi bijis, būsi pārsteigts, cik modernas, ērtas un labi aprīkotas mūsdienās ir bibliotēkas. Starp citu, bibliotēkas vairs nav tikai grāmatu glabātavas, bet gan socializācijas vietas, un tajās notiek dažādi bezmaksas pasākumi un aktivitātes, tāpēc ik pa laikam ir vērts ielūkoties tuvējās bibliotēkas mājaslapā, lai uzzinātu par gaidāmajiem notikumiem.  

Ja nav iespējas doties uz bibliotēku, izmanto iespēju lasīt e-grāmatas. Bez maksas grāmatas var lasīt www.egramatas.com. Te pieejama ļoti plaša bibliotēka dažādām gaumēm – no klasiķiem līdz pēdējo gadu bestselleriem. Savā gudrajā ierīcē nepieciešams tikai lejupielādēt lietotni, kas atpazīst FB2 failus. Plašs grāmatu piedāvājums ir arī Latvijas bibliotēku elektronisko grāmatu bibliotēka www.3td.lv. Virtuālajā bibliotēkā var piereģistrēties attālināti, to viegli izdarīt sava reģiona bibliotēkas mājaslapā. 

Muzeji bez ieejas maksas

Latvijā ir daudz muzeju, kuros nav jāmaksā par ieeju, piemēram, Rīgā tāds ir Latvijas Kara muzejs, Muzeju krātuve un Skulptūru mežs, Jūrmalā – Bulduru izstāžu nams, Raiņa un Aspazijas vasarnīca, Jūrmalas Brīvdabas muzejs, Jūrmalas muzejs, Aspazijas māja, Kuldīgā – novada muzejs. Bez maksas var apmeklēt arī Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja filiāles – lauku ekspozīcijas Muzejs Vēveri un  zvejnieku-zemnieku sētu Vītolnieki

Turklāt daudzi maksas muzeji ik mēnesi piedāvā vienu dienu, kad par ieeju nav jāmaksā, piemēram, katra mēneša pēdējā sestdienā bez ieejas maksas var doties uz Memoriālo muzeju apvienības muzejiem – Jāņa Akuratera muzeju, Krišjāņa Barona muzeju, Raiņa un Aspazijas māju, Raiņa muzeju Jasmuiža, Raiņa muzeju Tadenava, Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzeju, Andreja Upīša memoriālo muzeju, Andreja Upīša memoriālo māju un Ojāra Vācieša muzeju. Arī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā katra mēneša pēdējā sestdienā par ieeju nav jāmaksā. Katra mēneša pēdējā svētdienā bezmaksas ieeja ir Latvijas Nacionālā mākslas muzeja patstāvīgajā ekspozīcijā, Mākslas muzejā Rīgas Birža, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Savukārt katra mēneša pirmajā trešdienā par ieeju nav jāmaksā Rīgas Kino muzejā.

Mūsdienās gandrīz katram muzejam ir mājaslapa, vai arī apraksts par to ir iekļauts novada vai pilsētas mājaslapā. Nepaslinko, atver un izlasi! Piemēram, Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejs svētdienās ir bez maksas ģimenēm ar bērniem, bet Liepājas muzeja pamatekspozīcija katru dienu ir apskatāma bez maksas. Nereti informācija par bezmaksas ieeju nav pamanāma uzreiz, tāpēc norullē lapu līdz pašai apakšai, pievērs uzmanību norādēm par pilnu cenrādi vai detalizētākai informācijai. Ja nevari atrast meklēto informāciju, droši zvani uz muzeju un prasi par iespējām. 

Raksts tapis sadarbībā ar "Holm Bank"