Ergonomiski datorkrēsli: kā atrast īsto?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 12. jūlijs, 06:10

Ergonomiski datorkrēsli: kā atrast īsto?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Pareizi izvēlēti datorkrēsli ir viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem, lai izveidotu ergonomisku un ērtu darba vietu, kurā darbinieki var pilnvērtīgi nodoties produktīvam darbam, nekaitējot savai veselībai.

Lai gan mūsdienu plašajā mēbeļu klāstā pircēji mēdz pievērst lielu vērību dizainam un krāsai, tomēr šajā gadījumā daudz būtiskāk vadīties pēc ergonomikas pamatprincipiem, jo nepareizi izvēlēts datorkrēsls var ne tikai sagandēt prieku strādāt, bet arī novest pie sprandas un muguras muskuļu saspringuma, kā arī noguruma sajūtas. Garas darba stundas pie datora sagādā lielu slodzi mugurai, tāpēc svarīgi izvēlēties pēc iespējas ergonomiskāku datorkrēslu.

Kāds ir ergonomisks datorkrēsls?

Ergonomisks datorkrēsls mazina slodzi un saspringumu, kas rodas ilgas stundas pavadot sēdus pozīcijā pie datora. Ergonomiskie datorkrēsli speciāli projektēti tā, lai maksimāli atbalstītu ķermeni. Ergonomisku datorkrēslu dizainā ir padomāts par pareizu sēdēšanas pozu, kvalitatīvu muguras, galvas un roku atbalstu, vienmērīgu svara sadalījumu, sēdētāja komfortu un kustību sinhronizāciju. Ergonomiskam datorkrēslam raksturīga augsta pielāgojamība, kas ļauj to precīzi piemērot dažādiem lietotājiem un viņu individuālajiem ķermeņa parametriem. Augstas kvalitātes ergonomiskiem datorkrēsliem raksturīgs sinhronais mehānisms, kas palīdz krēsla atzveltnei un sēdeklim kustēties saskaņoti, nepārtraukti pielāgojoties ķermeņa pozīcijai.

Kāda ir ergonomiski pareiza sēdēšanas poza?

Lai sēdēšana pie datora būtu ergonomiski pareiza, svarīgi kājas stabili novietot uz grīdas. Pēdu virsmām jāveido 90o leņķis ar apakšstilbiem. Tieši šeit nozīmīgu lomu spēlē atbilstoši izvēlēts datorkrēsla sēdekļa augstums, kas ir viens no svarīgākajiem ergonomiskas sēdēšanas aspektiem. Pārāk zems sēdeklis nosprosto asinsriti un veicina smaguma sajūtas veidošanos kājās.

Strādājot pie datora, krēsla atzveltnei jāatrodas absolūti vertikālā pozīcijā, savukārt, datorkrēsla sēdeklim jābūt nedaudz noliektam uz priekšu, lai starp krēsla atzveltni un sēdekli rastos plats leņķis. Tādejādi tiek uzlabota asinsrites plūsma, un neveidojas smaguma sajūta kājās.

Svarīgi, lai datorkrēsla atzveltne nodrošinātu pilnvērtīgu muguras atbalstu, īpaši jostas daļā un lāpstiņu rajonā, palīdzot saglabāt muguras fizioloģiskos izliekumus.

Lai neiedzīvotos sāpošās plaukstu locītavās, krēsla roku balstiem jābūt vienā augstumā ar galda virsmu. Strādājot pie datora, apakšdelmiem jāatrodas uz roku balstiem, bet plaukstu pamatnēm jābalstās uz galda virsmas.

Kā atrast piemērotāko datorkrēslu?

Plašajā datorkrēslu klāstā ir viegli apjukt un apmaldīties. Lai atrastu sev piemērotāko datorkrēslu, svarīgi iepazīties ar ergonomikas pamatprincipiem, krēslu pirms iegādes iemēģināt, kā arī atbildēt uz sekojošiem jautājumiem:

  • Vai krēslam ir pielāgojams augstums? Kā jau iepriekš minēts, tieši pareizi izvēlēts krēsla augstums ir viens no svarīgākajiem ergonomiskas sēdēšanas aspektiem. Augstuma pielāgošanas mehānismam jābūt ērti aizsniedzamam sēdus pozīcijā.
  • Vai krēsla augstuma regulēšanas amplitūda ir pietiekoši plaša? Ja krēslu paredzēts lietot vairākiem darbiniekiem, svarīgi pārliecināties, lai ikvienam darbiniekam nepieciešamais krēsla augstums iekļaujas konkrētā modeļa pielāgojamības amplitūdā.
  • Vai sēdekļa forma un izmērs ir atbilstošs? Svarīgi, lai sēdeklis ir platāks par gurniem, kā arī nav pārāk dziļš. Pārāk dziļš sēdeklis nosprosto asinsriti kājās, kā arī traucē pilnvērtīgi izmantot muguras atbalstu.
  • Cik ērta un pielāgojama ir krēsla atzveltne? Atzveltnei jānodrošina absolūts muguras atbalsts. Daudzi krēsli aprīkoti ar regulējamiem muguras balstiem jostas daļā un lāpstiņu zonā, ko var pavirzīt uz augšu vai apakšu pēc nepieciešamības. Šāds risinājums noteikti jāizvēlas gadījumā, ja vienu un to pašu krēslu izmanto vairāki cilvēki.
  • Cik kvalitatīvs ir krēsla polsterējums? Svarīgi izvēlēties augstas kvalitātes pildījumu, lai ilgstošas sēdēšanas rezultātā tas nedeformētos, izraisot diskomfortu, neproporcionālu svara sadalījumu, sāpes gurnos un mugurā.
  • Vai krēslam ir pielāgojami roku balsti? Lai gan krēsli bez roku balstiem izskatās glītāk, tomēr darbam pie datora svarīgi izvēlēties krēslu ar roku balstiem, kam jābūt pieregulējamiem atbilstoši galda augstumam.
  • Vai krēslam ir sinhronais mehānisms? Neliela šūpošanās un kustēšanās sēdēšanas laikā palīdz uzturēt mugurkaulu veselu. Sinhronais mehānisms kustību laikā nodrošina to, ka krēsla atbalsti kustas līdzi ķermenim.

Ergonomiski datorkrēsli plašā klāstā atrodami uzņēmuma AJ Produkti preču katalogā. AJ Produkti piedāvātie datorkrēsli izceļas ar izcilu pielāgojamību ergonomikas prasībām, augstu kvalitāti un septiņu gadu garantiju.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar AJ Produkti

Tēmas