foto: Juris Rozenbergs
Rēzeknē plaukst bizness ar kaķiem: viens mincis izmaksā vairāk par pensionāru
Viena kaķa uzturēšana "Ulubelē" kopā ar attārpošanu un potēšanu izmaksā līdz pieciem eiro dienā, kamēr Rēzeknes patversmē tikai par uzturēšanu – 14 eiro.
Mūsu mīluļi
2021. gada 29. novembris, 05:33

Rēzeknē plaukst bizness ar kaķiem: viens mincis izmaksā vairāk par pensionāru

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Rēzeknes novada domes mājaslapā novembra sākumā bija ievietots aicinājums atbildīgāk izturēties pret mājdzīvniekiem. Aicinājums, protams, svētīgs, taču lasītāji pamanīja, ka nosauktās summas, kuras tiek tērētas patversmes dzīvnieku uzturēšanai, ir vairākkārt augstākas nekā līdzīgās iestādēs citviet Latvijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašvaldības vietnē citēts Rēzeknes dzīvnieku patversmes darbinieks Artis Škinčs: “Ļoti bieži, īpaši rudenī, braucam uz piepilsētas mazdārziņiem jeb dāčām, kur pa vasaru cilvēki ir barojuši šos bezsaimnieka dzīvniekus, taču rudenī nav vēlmes vai iespējas ņemt viņus līdzi uz dzīvokli.”

Kaķu saime izmaksā 1263 eiro

Kā piemērs minēts izsaukums uz Ozolaines pagastu, kur dzīvnieku patversmes darbinieki devās pēc kaķenes ar pieciem kaķēniem. “Par laimi, nu jau visi dzīvnieki ir atraduši jaunas mājas, taču pašvaldībai šis konkrētais gadījums izmaksāja 1263 eiro,” atklāj Škinčs.

Nonākot patversmē, dzīvniekus attārpo, izārstē un sterilizē vai kastrē. Likums nosaka, ka noklīdis vai klaiņojošs dzīvnieks patversmē jāuztur 14 dienas un pēc tam var lemt – uzturēt par saviem vai ziedotāju līdzekļiem vai eitanizēt. “Rēzeknes dzīvnieku patversme eitanāziju veic tikai tādos gadījumos, ja dzīvnieks ir neārstējami slims un mokās,” norāda Škinčs.

Vienam kaķēnam 14 eiro dienā

Pamanot izdevumu summu par vienas kaķu saimes nogādāšanu patversmē, novada iedzīvotāja Inese Koroševska pašvaldības "Facebook" kontā uzdevusi jautājumu, no kurienes tā radusies: “Kaķenes sterilizācija, ja nemaldos, ap 40 eiro + ceļš, kas no Ozolaines līdz Rēzeknei nav pārāk tāls.”

Pašvaldības atbilde: “Par sterilizāciju jums ir taisnība. Arī transporta izmaksas šajā gadījumā bija vien 9,68 eiro. Lielākā izdevumu daļa ir tieši par dzīvnieku uzturēšanu – 14 eiro dienā katram. Kopā 14 eiro dienā x seši kaķi x 14 dienas = 1176 eiro.”

Tātad viens kaķis, vienalga, liels vai mazs, divās nedēļās izmaksā 210 eiro – tik, cik daudzi cilvēki tērē mēnesī ēšanai. Kāda veterinārārste, pārsteigta par šiem skaitļiem, kā piemēru min kolēģi, kurai četri lieli šķirnes izstāžu suņi izmaksā līdz astoņiem eiro dienā visi kopā, turklāt barojot ar gaļu.

Pilsētā ķer paši

Interesanti, ka Rēzeknē ar klaiņojošo suņu un kaķu izķeršanu un īslaicīgu uzturēšanu novietnē nodarbojas pati pilsēta, proti, pašvaldības SIA "Rēzeknes namsaimnieks". Ar šo uzņēmumu šā gada janvārī noslēgts līgums par 68 300 eiro.

Rēzeknes patversmes mājaslapā izlasāms, ka parasti tur vienlaikus uzturas vairāki desmiti dzīvnieku. Aptaujājot vairākas citas dzīvnieku patversmes, jāsecina, ka 14 eiro tērēšana dienā par kaķēna uzturēšanu izskatās visai neadekvāta. Salīdzinājumam – par šādu cenu Rīgā var atrast hosteli pārnakšņošanai.

Citās patversmēs līdz pieciem eiro

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Lielākās Latvijas dzīvnieku patversmes "Ulubele" vadītāja Ilze Džonsone, uzzinot par izmaksām Rēzeknē, "Kas Jauns Avīzei" saka: “Mums viens kaķis kopā ar visiem attārpošanas un potēšanas izdevumiem pirmajās 14 dienās visliktākajā gadījumā neizmaksā vairāk par pieciem eiro dienā, un par šādiem cipariem mēs pat nesapņojam.”

"Ulubele" nesen noslēgusi līgumu ar Rīgas domi par klaiņojošo dzīvnieku izķeršanu un aprūpi pilsētā par 139 000 eiro. Šajā patversmē pastāvīgi uzturas ap 500 dzīvnieku, un šie mērogi ne tuvu nav salīdzināmi ar Rēzekni.

foto: Juris Rozenbergs
“Par šādiem cipariem mēs pat nesapņojam,” saka dzīvnieku patversmes "Ulubele" vadītāja Ilze Džonsone.

Patversmes "Mežavairogi" vadītāja Danuta Priede stāsta, ka vienkārša dzīvnieka uzturēšana, kur ietilpst ēdināšana, smiltis un divreizēja apkopšana, izmaksā aptuveni trīs eiro diennaktī, ieskaitot PVN.

Pārsteidzoši tēriņi arī citur

“Pašvaldību dzīvnieku patversmes ir diezgan savādas,” novērojusi Priede. “Savulaik Ogres patversmē algas vien bija ap 40 000 eiro gadā, bet, kad šo patversmi likvidēja un to kā ārpakalpojumu uzņēmāmies mēs, nesanāk vairs pat 20 tūkstošus tērēt. Madonā patversme izmaksājusi 7000 eiro gadā, bet uzturēti tikai pieci dzīvnieki – tā man stāstīja pašvaldības darbiniece.”

Priede arī uzskata, ka ir pašvaldības, kas šo funkciju uzņemoties visai negribīgi un arī pretendentu trūkst, tāpēc var rīkoties pēc principa – ja vajag, tad izdarīsim, bet par savām cenām.

Viegli sarēķināt, ka viena kaķa uzturēšana mēnesī vismaz uz papīra Rēzeknes patversmē sasniedz 450 eiro, un tas ir pat nedaudz vairāk, nekā šobrīd sasniedz vidējās pensijas apmērs valstī.

Aprunājoties ar vairākiem kaķu īpašniekiem un ņemot vērā arī personīgo pieredzi, jāpiebilst, ka kaķa turēšana mājās (ja nav nekādu izdevumu ārstēšanai) atkarībā no izmantotās barības un smiltīm izmaksā vienu līdz divus eiro dienā. Turklāt dzīvnieku patversmes saņem arī ziedojumus un atbalstu brīvprātīgo darba veidā.