Garšīgi
2021. gada 23. novembris, 18:26

Ogas un rieksti medū. Vai tādus var ēst, cik kārojas?

"100 Labi Padomi"

Lietojot uzturā ogas, riekstus un medu, veselībai būs tikai ieguvums, saka uztura speciāliste Nelda Karpenska-Allaža.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Medum piemīt antibakteriālas, pretiekaisuma un antioksidatīvas īpašības; abas pēdējās parasti tiek saistītas ar medū esošajiem fenolu savienojumiem. Profilaktiski medus der sirds un asinsvadu slimību, infekcijas slimību riska samazināšanai, tas veicina brūču dzīšanu.

Medu var izmantot staru terapijas un ķīmijterapijas izraisīta mukozīta (vaigu gļotādas vai aukslēju gļotādas iekaisums, kas parasti sākas ar pieaugošas intensitātes dedzinošu sajūtu mutes dobumā) profilaksē un ārstēšanā. Medus laksatīvais efekts (veicina vēdera izeju) ir novērots pieaugušajiem ar nepilnīgu medus sastāvā esošā monosaharīda fruktozes absorbciju.

foto: Shutterstock

Rieksti satur Omega 3 taukskābes, mononepiesātinātās taukskābes, olbaltumvielas, vitamīnus, flavonoīdus, folskābi un augu sterīnus. Riekstus vērts iekļaut ikdienas ēdienkartē, jo to ēšana palīdz samazināt aptaukošanos, metabolo sindromu, otrā tipa cukura diabētu un sirds asinsvadu slimību risku, koronāro artēriju slimību, hipertensijas un insulta risku. Pētījumi liecina, ka jāapēd 30 g riekstu dienā, lai novērstu svara pieaugumu un aptaukošanos. Ar riekstiem uzkodu reizēs var aizvietot neveselīgos našķus, piemēram, cepumus un citus saldumus.

foto: Shutterstock

Ogu sastāvā atrodas minerālvielas, vitamīni un dažādi ķīmiski savienojumi ar antioksidantu īpašībām, ieskaitot fenolu savienojumus. Ogu bioloģiski aktīvās vielas ietekmē dažādi apstākļi, arī to uzglabāšanas veids un pārstrādes metodes. Vislabāk ēst svaigas, neapstrādātas ogas.

Galvenais, kas pārtikas produktā (rieksti medū vai ogas medū) noteiks ieteicamo dienas devu, būs medus (atceries, ka medus ir enerģijas avots). Tā galvenā sastāvdaļa 80–85 % ir cukurs.

Atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem, veselības veicināšanai dienā ar cukuriem (glikoze, fruktoze, galda cukurs, kā arī medus, sīrupi, augļu sula un sulu koncentrāti) ir ieteicams uzņemt līdz 5 % no kopējās dienā uzņemtās enerģijas, kas ir līdz 25 g cukura dienā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās