foto: Shutterstock
Divas rudens zupas ar bērnības garšu
Garšīgi
2021. gada 7. septembris, 18:08

Divas rudens zupas ar bērnības garšu

"100 Labi Padomi"

Zirņu zupa ir piemērota arī saldēšanai – salej porciju traukos, uzliek vāku un ievieto saldētavā. Savukārt vistas zupā daļu sakapāto pētersīļu var aizstāt ar sakapātiem lociņiem.

Zirņu zupa

4 personām
1 ½ stundas + mērcēšana

400 g kaltētu zirņu
300 g caurauguša speķa
200 g kartupeļu
4 Vīnes desiņas
2 sīpoli
1 burkāns
1 pētersīļa sakne
1 puravs
1,75 l buljona
2 ēdk. sviesta
1 ēdk. kaltēta majorāna
1 lauru lapa
balzametiķis
sāls, malti pipari

1. Zirņus iemērc aukstā ūdenī un atstāj pa nakti.

2. Kartupeļus, burkānu un sīpolus nomizo, pētersīli un puravu notīri. Burkānu, pētersīli un puravu sagriez mazos gabaliņos, kartupeļus – mazliet lielākos, sīpolus sakapā. Desiņas sagriez ripiņās.

3. Katlā sakarsē sviestu un viegli apsautē sīpolus. Ieliec speķi, ieber noskalotus zirņus, pielej buljonu, pievieno lauru lapu un majorānu un uz lēnas uguns vāri aptuveni stundu.

4. Pievieno kartupeļus, burkānus, pētersīļus un puravus un vāri vēl 20 minūtes.

5. Izņem speķi, sagriez smalkos gabaliņos un kopā ar desiņām liec atpakaļ katlā. Visu vēlreiz uzvāri. Pievieno sāli, piparus un mazliet etiķa.

Vistas zupa ar dārzeņiem un makaroniem

4 personām
1 ½ stundas

2 vistas stilbiņi ar šķiņķi un muguras daļu
250 g makaronu (gliemežvāciņu)
200 g zaļo zirnīšu
4 lieli burkāni
2 sīpoli
1 kolrābis
1 puravs
¼ lielas selerijas saknes
4 ēdk. sakapātu pētersīļu
2 lauru lapas
piparu graudiņi
sāls

1. Nemizotus sīpolus pārgriez uz pusēm. Burkānus, kolrābi, seleriju nomizo, puravu notīri. 2 burkānus un puravu pārgriez uz pusēm, seleriju un kolrābi sagriez mazos gabaliņos, atlikušos burkānus – ripiņās.

2. Lielā katlā (bez taukvielām) ieliec sīpolu pusītes ar griezuma vietu uz leju un apcep. Pievieno burkānu un purava pusītes, selerijas gabaliņus un arī apcep.

3. Ieliec vistas gabalus, pielej 2 l ūdens, pieber 1–2 tējk. sāls, dažus piparu graudiņus un lauru lapas. Uzvāri, nosmel putas un uz lēnas uguns vāri aptuveni stundu.

4. Zupu izkās caur sietiņu. Vistai atdali ādu un kaulus, gaļu sagriez vai saplucini gabaliņos.

5. Nokāsto buljonu lej tīrā katlā, pievieno burkānu ripiņas, kolrābju gabaliņus, zirnīšus, gaļas gabaliņus un makaronus un vāri 10 minūtes. Pārkaisi pētersīļus.