foto: Publicitātes foto
Labākam miegam izvēlies spilvenu pēc gulēšanas pozas
2021. gada 6. septembris, 12:40

Labākam miegam izvēlies spilvenu pēc gulēšanas pozas

Reklāmas projekts

Jauns.lv

IKEA aptaujā noskaidrojies: katram piektajam Latvijas iedzīvotājam bieži traucē iemigt neērts spilvens un sega. Spilvens neapšaubāmi ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē miega kvalitāti, tāpēc tas ir jāizvēlas ļoti rūpīgi. IKEA interjera dizainers stāsta, kam noteikti jāpievērš uzmanība.

Spilvens ir jāizraugās atkarībā no tā, kādā pozā parasti guli

“Cik stingram ir jābūt spilvenam? No kāda materiāla tam jābūt izgatavotam?” IKEA interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus saka, ka spilvena izvēlē ir jāņem vērā divi svarīgi faktori. “Kādā pozā tu parasti guli? Kas tev šķiet ērti? Atbilde uz pirmo jautājumu jau sašaurinās izvēli. Tiem, kas pārsvarā atpūšas uz sāniem vai uz muguras, bieži ir labāk izvēlēties stingrāku, augstāku spilvenu. Turpretī tiem, kam labāk patīk gulēt uz vēdera, drīzāk jālūkojas pēc plānāka un mīkstāka pagalvja, kas nodrošinās pareizāku galvas, skausta un muguras stāvokli. Tomēr galīgais lēmums, protams, ir atkarīgs no personiskās gaumes. Kā ir ērti tieši tev? Vissaldāk tu dusēsi uz spilvena, kurš tev tiešām patīk,” atzīst interjera dizainers.

Jāņem vērā, ka spilveniem ir arī dažādi pildījumi. Atšķirīgiem materiāliem ir atšķirīgas īpašības: daži ir mīkstāki, citi pielāgojas galvas formai, un vēl ir tādi, kas ir ļoti elpojoši vai efektīvi absorbē mitrumu. Interjera dizainers iesaka vispirms rūpīgi izlasīt spilvena aprakstu un tad izvēlēties sev piemērotāko.

Kurš spilvens ir īstais?

“To, cik spilvenam jābūt mīkstam vai stingram un kādai jābūt tā formai, nosaka gulēšanas paradumi. Spilvens ir paredzēts, lai nodrošinātu labu atbalstu galvai, atbilstoši gulēšanas pozai. Labam spilvenam ir jānotur galva tādā pozīcijā un leņķī kādā tā būtu, stalti nostājoties. Sev piemērotāko var atrast visi: gan tie, kas guļ uz muguras, gan tie, kas labprātāk atpūšas uz sāniem, gan tie, kuri mēdz guļot apskaut spilvenu. Spilveni var būt ar dūnu un spalvu, viskoelastīgo putu vai poliestera pildījumu un dažāda biezuma, lai būtu ērti dažādās pozās,” – saka Dariuss Rimkus.

foto: Publicitātes foto

Ergonomiskie spilveni

Vai tev jau ir gadījies izmēģināt ergonomisko spilvenu ar viskoelastīgo putu pildījumu? Ja nē, tā var izrādīties vesela miega revolūcija! Viskoelastīgās putas pielāgojas galvas un kakla formai, jo, uzņemot ķermeņa siltumu, tās kļūst pakļāvīgākas. Ergonomiskie spilveni ir veidoti tā, lai nodrošinātu optimālu atbalstu galvai, kaklam un pleciem, lai tu varētu pienācīgi izgulēties. Neatkarīgi no iecienītās gulēšanas pozas un tā, cik bieži grozies, ergonomiskais spilvens var palīdzēt gulēt ciešāk visu nakti. Tomēr arī citu veidu spilveni var būt lieliski piemēroti konkrētām pozām. Ja vēlies atrast ideālo putu materiāla spilvenu, apdomā, vai parasti guli uz muguras, uz sāniem vai uz vēdera un izvēlies īsto, vadoties pēc apraksta.

“Tie, kam naktī bieži sametas karsti, var izvēlēties ergonomisko spilvenu, kam katra puse ir mazliet citāda: vienā pusē tas ir mīkstāks, bet otrā pildīts ar atvēsinošu gēlu, kas patīkami atdzesēs seju,” iesaka Dariuss Rimkus.

foto: Publicitātes foto

Dūnu un spalvu spilveni

Ja biežāk guli uz vēdera, tev nepieciešams zemāks spilvens ar spalvu vai dūnu pildījumu, kurš nodrošinās pareizu mugurkaula un galvas stāvokli. Savukārt, ja pamatā guli uz muguras vai sāniem, piemērota izvēle būs augstāks spilvens. Šādiem spilveniem ir stingrāks iekšējais slānis, ko ieskauj mīkstāka, gaisīgāka pildījuma slānis, kas kopā nodrošina patīkamas ērtības un samazina kakla un plecu sasprindzinājumu, palīdzot labāk atpūsties. Šādus spilvenus drīkst mazgāt augstā temperatūrā, lai atbrīvotos no putekļu ērcītēm.

foto: Publicitātes foto

Mikrošķiedras, dobšķiedras un poliestera spilveni

Spilvenam ir jābūt pietiekami mīkstam, lai būtu ērti, bet reizē arī pietiekami stingram, lai nodrošinātu atbalstu. Tam jābūt arī elpojošam, viegli kopjamam, hipoalerģiskam un noturīgam pret mitrumu. Tāpēc mikrošķiedras, dobšķiedras un poliestera spilveni ir teicami piemēroti alerģiskiem cilvēkiem.

Mikrošķiedras spilvenus ražo no blīva smalku poliestera un neilona pavedienu auduma. Šādiem spilveniem piemīt antibakteriālas īpašības, tāpēc tos ir prātīgi izvēlēties, ja mēdz būt alerģiskas reakcijas. Sintētiski materiāli arī atgrūž mitrumu: tā spilvenam ir ļoti svarīga īpašība. Šāds spilvens uzturēs sausu pagalvi visas nakts garumā, un to būs viegli mazgāt veļas mazgājamā mašīnā. Mikrošķiedras, dobšķiedras un poliestera spilveni nodrošina tikpat labu atbalstu kā spalvu, dūnu un viskoelastīgo putu spilveni.

Paildzini spilvena mūžu

Spilvenu var papildināt ar spilvena pārvalku, kas pasargā no traipiem un netīrumiem un ir mazgājams veļas mazgājamā mašīnā. Daži pārvalki pat padara spilvenu vēl ērtāku.

“Ja guļot bieži nejūties ērti karstuma dēļ, izvēlies atvēsinošu spilvena pārvalku. Tam ir pildījums, kas reaģē uz ķermeņa temperatūru un absorbē siltumu, kad tev ir karsti, un atdod to, kad kļūst auksti. Rezultātā ķermeņa temperatūra ir vienmērīga, un naktsmiers ir spirdzinošāks,”- iesaka Dariuss Rimkus.

Vairāk ideju un ieteikumu labākam miegam: www.IKEA.lv.