
Tiramisu no dažādām ogām: divas pamatreceptes
Klasiskais itāļu deserts tiramisu, protams, garšo jebkurā gadalaikā, taču vasarā var itin mierīgi ļaut vaļu fantāzijai un, nedaudz pārveidojot klasisko recepti, radīt vieglu un ogu laikam atbilstīgu gardumu.
Šajās receptēs zemenes vari aizstāt ar avenēm, saldo ķiršu vietā ņemt skābos, variēt ar mellenēm, aprikožu un persiku gabaliņiem. Desertu vari likt gan vienā lielā, ieteicams, caurspīdīgā traukā, gan mazākos porciju trauciņos.
Zemeņu tiramisu
4 personām
25 minūtes
250 g zemeņu
200 g maskarpones siera
200 g vājpiena biezpiena
16 cepumi Dāmu pirkstiņi
4 ēdk. cukura
4 ēdk. piena
1 ēdk. kakao pulvera
3 piparmētru zariņi
1 vaniļas pāksts
1. Vaniļas pāksti pārgriez gareniski uz pusēm un ar spicu karotīti izkasi mīkstumu. Bļodā sakul biezpienu ar maskarponi, 3 ēdk. cukura un vaniļas mīkstumu.
2. Zemenes sagriez mazos gabaliņos. Piparmētras lapiņas noplūc no kātiņiem un sagriez smalkās strēmelītēs. Dažas strēmelītes atstāj rotāšanai, pārējās samaisi ar atlikušo cukuru un zemenēm.
3. Kakao pulveri iekul pienā.
4. Cepumus pārgriez vai pārlauz šķērsām uz pusēm. Aši iemērc piena maisījumā un liec deserta trauciņos – 4 trauciņos katrā pa 4 pusītēm.
5. Virsū liec nedaudz biezpiena krēma, uz tā – zemenes, tad atlikušos cepumus. Tiem pa virsu – atlikušo krēmu un zemenes. Izrotā ar piparmētrām.
Ķiršu tiramisu
4 personām
1 stunda
350 g saldo ķiršu
200 g maskarpones siera
200 g trekna skābā krējuma
150 ml ķiršu sulas
50 g šokolādes
16 cepumi Dāmu pirkstiņi
1 paciņa vaniļas cukura
3–4 ēdk. ķiršu degvīna
2–3 ēdk. cukura
1 ēdk. cietes
1. Dažus ķiršus atstāj rotāšanai, no pārējiem izņem kauliņus. Sulā iekul cieti un maisot uzvāri. Pievieno ķiršus, vēlreiz uzvāri, pēc tam atdzesē.
2. Šokolādi smalki sakapā vai sarīvē.
3. Bļodā sakul maskarponi, krējumu, cukuru un vaniļas cukuru. 1 ēdk. šokolādes atstāj rotāšanai, pārējo iemaisi maskarponē.
4. Cepumus pārgriez vai pārlauz šķērsām uz pusēm.
5. Ņem 4 deserta trauciņus un katrā ieliec nedaudz krēma. Cepumus aši iemērc ķiršu degvīnā un pa 4 liec trauciņos. Virsū atkal uzliec nedaudz krēma, tam pa virsu – iebiezinātos ķiršus, tad atkal krēmu, cepumus utt., līdz visi produkti izlietoti. Izrotā ar ķiršiem un pārkaisi ar šokolādi.