Dikāna maize: populārā franču dietologa Pjēra Dikāna izstrādātā recepte
foto: Shutterstock
Ja vēlies vienkārši tikt pie gardas un visnotaļ veselīgas maizītes, kas atgādina sāļu kēksu, ņem par pamatu šo recepti un uzlabo to.
Garšīgi

Dikāna maize: populārā franču dietologa Pjēra Dikāna izstrādātā recepte

"100 Labi Padomi"

Dikāna maizes recepte ir no vienubrīd ļoti populārās franču dietologa Pjēra Dikāna izstrādātās (olbaltumvielu) diētas. Nekādu miltu, tikai auzu klijas, kurās ir daudz šķiedrvielu!

Pamatreceptē norādītos produktus, piemēram, vājpiena, diedzētu kviešu un stēvijas pulveri, nu var iegādāties ne tikai ekoveikalos, bet arī lielveikalos.

1 klaips vai 10 šķēles
35 minūtes pagatavošanai

180 g auzu kliju
80 g vājpiena pulvera
3 olas, baltums atdalīts no dzeltenuma
5 ēdk. diedzētu kviešu pulvera
5 ēdk. grieķu jogurta
5 ēdk. silta ūdens
3 ēdk. linsēklu
2–3 ēdk. ķirbju, saulespuķu, sezama un citu sēklu
14 g sausā ātras darbības rauga
1 ēdk. stēvijas pulvera
1 tējk. sāls
1 tējk. cepampulvera

1.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Ar papīru izoderē nelielu cepamtrauku (aptuveni 10x20 cm). Lielā bļodā ieber un samaisi auzu klijas, vājpiena, diedzētu kviešu, stēvijas un cepampulveri, linsēklas, sāli, raugu.

2.Citā bļodā stingrās putās sakul olu baltumus. Noliec malā.

3.Vēl citā traukā sajauc jogurtu, olu dzeltenumus, ūdeni; sajauc ar sausajām sastāvdaļām. Rūpīgi iecilā mīklā olbaltumus (protams, ja atsevišķi neputosi olbaltumu, tikai viegli sakulsi olas, maize būs tikpat garda, taču ne tik mīksta un maiga).

4.Liec mīklu cepamtraukā, pārkaisi ar sēklām, cep 10 minūtes karstajā cepeškrāsni. Tad samazini karstumu līdz 180 grādiem un turpini cept vēl 20 minūtes vai līdz brīdim, kad maizīte ir uztūkusi un krāsojas zeltaina. Pārbaudi ar koka skaliņu! Iedur to klaipa viducī – ja, velkot ārā, tas ir sauss, maize ir izcepusies.

Vienkāršots un ne tik diētisks variants

Ja vēlies vienkārši tikt pie gardas un visnotaļ veselīgas maizītes, kas atgādina sāļu kēksu, ņem par pamatu šo recepti un uzlabo! Vari pievienot sēkliņas un sēklas, likt vairāk tomātu, pat kapātas olīvas un kaperus, eksperimentēt ar kaltētām garšvielām.

VAJADZĒS: 13–14 ēdk. kafijas dzirnaviņās sasmalcinātu auzu kliju, 3 olas, 2–3 ēdk. krēmveida biezpiena vai grieķu jogurta, 2 tējk. cepamā pulvera, sīkāk sagrieztus 3–4 saulē kaltētus tomātus eļļā, ½ tējk. kaltēta timiāna vai raudenes, naža galu sāls.

DARI TĀ: ar papīru izoderē cepamtrauku, visas sastāvdaļas sajauc – mīklai jābūt ievārījuma konsistencē. Liec to traukā, izlīdzini un 20 minūtes cep 180 grādus karstā cepeškrāsnī. Pārbaudi ar koka skaliņu! Ja, iedurot viducī un izņemot, tas ir sauss, ņem maizi ārā no cepeškrāsns.

Tēmas