Ar ko tortilja atšķiras no vrapa?
foto: Pixabay.com
 Šādas uzkodas ir iecienītas dārza svētkos un piknikos, taču tikpat labi tās var pasniegt arī vienkāršās vakariņās.
Garšīgi

Ar ko tortilja atšķiras no vrapa?

"100 Labi Padomi"

Abi vārdi mūsu ausīm skan nedaudz svešādi, jo nākuši no citu tautu kulinārās valodas. Taču par pamatu kā vienam, tā otram ēdienam var izmantot kviešu miltu plāksnes, ko pārdod veikalos, iesaiņotas pa piecām, desmit vai vēl vairāk.

Ja uz šādas plāksnes uzliek pildījumu un to saloka kā kabatiņu vai kā citādi, to mēdz saukt par tortilju, ja saritina rullītī – par vrapu.

Šādas uzkodas ir iecienītas dārza svētkos un piknikos, taču tikpat labi tās var pasniegt arī vienkāršās vakariņās.

Tortiljas ar vistas, paprikas un siera pildījumu

4 personām
50 minūtes

4 tortiljas plāksnes
400 g plānas vistas filejas
150 g rīvēta siera
100 g skābā krējuma
1 sarkana paprikas pāksts
1 dzeltena paprikas pāksts
1 sarkanais sīpols
2 ēdk. olīveļļas
sāls, malti pipari

foto: Shutterstock

1. Tortiljas ietin alumīnija folijā un uz 10 minūtēm ieliec 150 grādu karstā krāsnī.

2. Krējumu sakul ar sāli un pipariem un ieliec ledusskapī.

3. Iztīrītu papriku sagriez strēmelītēs, sīpolu – daiviņās. Pannā sakarsē 1 ēdk. eļļas, ieliec papriku un sīpolus un maisot cep aptuveni 5 minūtes. Pieber sāli un piparus.

4. Ar smagu katlu (vai citu piemērotu priekšmetu, bet ne ar gaļas āmuriņu) saplacini filejas. Pannā sakarsē atlikušo eļļu un cep filejas (aptuveni pa 8 minūtēm no katras puses). Pārkaisi ar sāli un pipariem. Sagriez plānās strēmelītēs.

5. Tortiljas iztin no folijas. Uz katras vidū liec vistas strēmelītes, paprikas un sīpolu maisījumu, krējumu un sieru.

6. Apakšējo tortiljas trešdaļu uzloki virsū pildījumam, pēc tam – arī sānu malas.

Vrapi ar maltās gaļas un dārzeņu pildījumu

4 personām
40 minūtes

4 kviešu miltu tortiljas plāksnes
300 g jauktas maltās gaļas
200 g konservētu sarkano pupiņu
150 g konservētas kukurūzas
4 tomāti
2 ķiploka daiviņas
1 sarkanais sīpols
1 maza sarkana čili pāksts
5 ēdk. eļļas
2 ēdk. tomātu mērces
2 ēdk. smalki sakapātu pētersīļu
1 tējk. maltas paprikas
½ tējk. maltu čili piparu
sāls, malti melnie pipari

foto: Shutterstock

1. Pannā sakarsē 2 ēdk. eļļas un apcep malto gaļu. Iemaisi tomātu mērci, pielej 100 ml ūdens un turpini cept vēl aptuveni 5 minūtes.

2. Pievieno noskalotas un notecinātas pupiņas, kukurūzu, sāli, malto papriku un čili.

3. Tomātus sagriez mazos gabaliņos, sīpolu un ķiplokus smalki sakapā. Iztīrītu čili pāksti arī smalki sakapā.

4. Tomātus samaisi ar sīpoliem, ķiplokiem, čili, pētersīļiem un atlikušo eļļu. Pieber sāli un maltus melnos piparus.

5. Uz tortiljas plāksnēm liec tomātu un garšaugu mērci un maltās gaļas un dārzeņu pildījumu. Uzmanīgi saritini.