3 neparastāki zemeņu ēdieni
Ja saldie zemeņu ievārījumi ir apnikuši, no zemenēm, īpaši saldskābajām, vari pagatavot pikantus ēdienus un mērces.
Zemeņu salāti ar skābenēm
Šie salāti ir ēdami uzreiz pēc pagatavošanas, lai skābenes nekļūst mīkstas. Ja gribas vairāk sāta, salātus var pārkaisīt ar apgrauzdētiem maizes gabaliņiem.
4 personām
15 minūtes
400 g nogatavojušos zemeņu
200 g skābeņu
5 ēdk. olīveļļas
3 ēdk. balzametiķa
sāls, malti pipari
1. Skābenes noskalo un rūpīgi nosusini, mazās atstāj veselas, lielās sagriez parupjās strēmelēs un kārto uz liela šķīvja.
2. Zemenes sagriez uz pusēm vai četrās daļās un ber uz skābenēm.
3. Etiķi sakul ar eļļu, sāli un pipariem. Pārlej salātiem.
Kūpināts lasis ar zemenēm un rukolu
Ja vēlies, salātus apslaki arī ar kādu tējkaroti labas eļļas un izmanto nevis samaltus piparus, bet uzmal tos virsū tieši no dzirnaviņām.
4 personām
20 minūtes
400 g kūpināta laša šķēlīšu
250 g zemeņu
40 g rukolas
2 ēdk. marinētu zaļo piparu graudiņu (nopērkami lielveikalos)
2–3 tējk. citrona sulas
sāls, malti pipari
1. Zemenes pārgriez uz pusēm vai sagriez četrās daļās. Rukolu saplucini parupjos gabalos, mazākās lapiņas atstāj veselas. Piparus notecini un nosusini.
2. Uz liela šķīvja kārto laša šķēlītes, virsū liec zemenes, pārkaisi rukolu un piparu graudiņus.
3. Apslaki ar citrona sulu, pārkaisi ar sāli un pipariem.
Pikantās zemenes ar vītinātu šķiņķi
Ja vītinātā šķiņķa šķēles ir pabiezas, saplucini vai sagriez mazākos gabaliņos.
4 personām
20 minūtes
500 g zemeņu
150 g plānu vītināta šķiņķa šķēlīšu
50 g cietā siera
2 bazilika zariņi
4 ēdk. balzametiķa
1 ēdk. medus
sāls, malti pipari
1. Mazā katliņā uz lēnas uguns uzvāri etiķi ar medu un atdzesē.
2. Zemenes pārgriez uz pusēm vai sagriez četrās daļās un ieber lielā bļodā.
3. Bazilikam noplūc lapiņas un sagriez smalkās strēmelēs, pēc tam iecilā zemenēs.
4. Sieru saēvelē plānās plēksnēs.
5. Zemenes ar baziliku liec uz liela šķīvja, kārto virsū šķiņķa šķēles un siera plēksnes.
6. Apslaki ar etiķa un medus mērci, pārkaisi ar sāli un pipariem.
Sātīgā zemeņu mērce
Šī mērce labi sader ar lapu salātiem un dārzeņu salātiem.
4 personām
10 minūtes
200 g zemeņu
100 ml ābolu sulas
10 mazu koriandra zariņu
2 ēdk. eļļas
2 ēdk. šķidra medus
2 ēdk. sinepju
1 ēdk. citrona sulas
1 šķipsniņa malta koriandra
sāls – ja vēlas
1. Koriandram noplūc lapiņas.
2. Zemenes sagriez gabaliņos un sablendē kopā ar ābolu sulu, medu, sinepēm, citrona sulu un trešdaļu koriandra lapiņu.
3. Nepārtraukti maisot, pievieno eļļu.
4. Iepildi mērces trauciņā un pārkaisi ar maltu koriandru.