Recepšu izlase: kā no rabarberiem pagatavot gardus našķus
Iesākumā – aptuveni pirms pieciem tūkstošiem gadu – rabarberu dēvēja par lielo dzelteno sakni. Tā to iesauca ķīnieši, kas rabarbera vērtīgās īpašības tolaik fiksējuši dziedniecībai veltītos rakstos. Piedāvājam 9 receptes, kā no rabarberiem pagatavot dažādus gardumus.
Tiesa, tas nebija mums labi zināmais rabarbers, ko tagad audzējam dārzos un liekam galdā, bet gan tā dēvētais ārstniecības rabarbers, kura saknes lietoja pret visvisādām kaitēm. Laika gaitā rabarberu variācijas caur Krieviju nonāca Eiropā. Sevišķi iecienīti tie kļuva Anglijā, kur tos plaši lietoja dziedniecībā, līdz beidzot atklājās, ka rabarberus var lieliski izmantot kulinārijā.
Rabarbera ienākšana Eiropā ir precīzi dokumentēta. Londonas tirgū tas ieradies 1760. gadā, Briseli iekarojis 1826. gadā, bet Vācijā ieceļojis caur Diseldorfu 1880. gadā un pēc tam nonācis arī Latvijā.
Daļā Eiropas rabarbers kalpo galvenokārt dekoratīviem nolūkiem, savukārt Beļģijā, Francijā un Anglijā to kulinārijā izmanto nesalīdzināmi plašāk nekā pie mums. Starp citu, no Anglijas citur Eiropā izplatījušās pirmās rabarberu ēdienu receptes.
Rabarberu biezenis
Labi garšo piedevās pie pankūkām, noder kūku un cepumu pildījumiem, saldo ēdienu gatavošanai. Ja biezeni grib saglabāt ilgākam laikam, pievieno vairāk cukura un tur ledusskapī. Garšu var bagātināt ar vaniļu, kanēli un citām garšvielām.
1 kg rabarberu kātu
1 glāze cukura
2 ēdk. ūdens
1 buntīte citronmelisas
1. Rabarberus nomizo un sagriez gabaliņos. Citronmelisai noplūc lapiņas un sakapā.
2. Rabarberus ber katlā, pieber cukuru, pielej ūdeni un samaisi. Atstāj, lai sulojas. Ik pa laikam apmaisi.
3. Kad izveidojies sīrups, uz lēnas uguns vāri 20–30 minūtes. Rabarberi kļūs mīksti jau ātrāk, taču biezenis būs pārāk šķidrs, tāpēc ieteicams pavārīt vēl kādu brīdi.
4. Noņem no uguns, iemaisi citronmelisu un sablendē.
Rabarberu kompots ar biezo vaniļas mērci
Pēc šīs receptes gatavota vaniļas mērce drīzāk gan atgādina krēmu, taču sader ar rabarberiem harmoniskāk nekā klasiskā vaniļas mērce.
4 personām
30 minūtes
Kompotam:
400 g rabarberu
50 g cukura
3 ēdk. ābolu sulas
Vaniļas mērcei:
300 ml piena
40 g cukura
2 olas
2 ēdk. cietes
1 paciņa vaniļas cukura
šķipsniņa sāls
1. Rabarberus nomizo, sagriez mazos gabaliņos un ber katlā. Pievieno cukuru un ābolu sulu un uz lēnas uguns sautē 10 minūtes.
2. Olām atdali baltumu no dzeltenuma. Baltumus ar šķipsniņu sāls saputo stingrās putās.
3. Pienā iekul cieti. Pievieno olu dzeltenumus, cukuru un vaniļas cukuru. Maisot uzvāri un uzreiz noņem no uguns. Liec aukstā ūdens peldē un maisot atdzesē. Iecilā olu baltumus.
Rabarberu, olu un sviesta krēms
Patiesībā šis nav krēms tā klasiskajā izpratnē, bet drīzāk gan tas, ko angļi dēvē par curd. To ziež uz maizes, izmanto kā pildījumu kūkās un kā sastāvdaļu citos saldēdienos. Rūpīgi pagatavotu un iepildītu mazās, tīrās burciņās, to ledusskapī var uzglabāt pat vairākas nedēļas.
450 g rabarberu
230 g cukura
150 g sviesta
8 olu dzeltenumi
3 ēdk. citrona sulas
1. Nomizo rabarberus un sagriez plānās šķēlītēs. Ber katlā, samaisi ar 3 ēdk. cukura un atstāj uz 20–30 minūtēm.
2. Liec katlu uz uguns un vāri 5–7 minūtes. Noņem un rabarberus sablendē.
3. Olu dzeltenumus kopā ar šķipsniņu sāls un atlikušo cukuru liec karsta ūdens peldē un saputo. Uzmanīgi iecilā rabarberu biezeni un citrona sulu.
4. Katliņā uz lēnas uguns izkausē sviestu un iemaisi rabarberos.
5. Uzreiz pildi burkās, aizvāko, apgriez uz vāciņa un paturi 5 minūtes.
Rabarberu putas ar zemeņu mērci
Rabarberi kombinācijā ar zemenēm ir klasiska vērtība, kas garšo gandrīz visiem un gandrīz vienmēr. Tie, kuriem patīk piparmētras, var pievienot to svaigās lapiņas.
4 personām
30 minūtes + 3 stundas
500 g rabarberu
150 ml saldā krējuma
125 g cukura
3 plāksnītes želatīna
1 ēdk. vaniļas cukura
Mērcei:
500 g zemeņu
4–5 ēdk. cukura
1 citrona sula
1. Rabarberus nomizo un sagriez mazos gabaliņos. Ber katlā, pievieno cukuru un vaniļas cukuru. Ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg, izsautē mīkstus. Vēl karstus sablendē biezenī.
2. Kamēr rabarberi vārās, iemērc želatīnu aukstā ūdenī. Kad tas uzbriedis, izspied šķidrumu. Izšķīdini karstajā biezenī, mazliet atdzesē, bet neļauj sastingt.
3. Kad biezenis pie trauka malām sāk saželēt, saputo krējumu stingrās putās un iecilā rabarberos. Vismaz uz 3 stundām ieliec ledusskapī.
4. Dažas zemenes atstāj rotāšanai, pārējās sablendē kopā ar cukuru un citrona sulu.
5. Iepildi katrā šķīvī nedaudz zemeņu mērces, ieliec pāris karošu stingro rabarberu putu un izrotā ar veselajām zemenēm.
Krēms ar zemenēm
Šim rabarberu krēmam ir maiga garša un konsistence, un ar to parasti var pielabināt pat pārliecinātus rabarberu ignorētājus. Olu dzeltenumu putošanai var izmantot arī pūdercukuru, taču īsti neizkusis parastais cukurs šajā receptē labi sader ar zemeņu skābenumu.
4 personām
40 minūtes
500 g gabaliņos sagrieztu rabarberu
400 g gabaliņos sagrieztu zemeņu
3 citronu sula
350 g cukura
300 ml sausā baltvīna
3 olu dzeltenumi
1 paciņa vaniļas cukura
½ tējk. malta kanēļa
naža gals maltu krustnagliņu
150 ml saldā krējuma
svaigas piparmētras lapiņas
1. Katlā ielej vīnu un citronu sulu, pievieno pusi cukura un uzvāri.
2. Ieber rabarberus un uz lēnas uguns vāri vēl pāris minūšu, pēc tam ielej sietiņā, notecini un atdzesē. Šķidrumu izmanto citiem saldajiem ēdieniem vai boles pagatavošanai.
3. Olu dzeltenumus kopā ar atlikušo cukuru, vaniļas cukuru, kanēli un krustnagliņām saputo gaišās putās. Saldo krējumu arī saputo.
4. Olu putās uzmanīgi iemaisi rabarberus un iecilā putukrējumu.
5. Virsū kārto zemeņu gabaliņus un izrotā ar piparmētras lapiņām.
Cepti mīklā ar pūdercukuru
Skābenie rabarberi lieliski sader ar mīklu, kas bagātīgi pārkaisīta ar pūdercukuru. Fritētie rabarberi vislabāk garšo tūlīt pēc izcepšanas.
4 personām
45 minūtes
400–500 g nomizotu rabarberu
220 g miltu
300 ml baltvīna
3 olas
1 ēdk. eļļas + eļļa fritēšanai
pūdercukurs
šķipsniņa sāls
1. Rabarberus sagriez 5–6 cm lielos gabaliņos.
2. Sakul vīnu ar olu dzeltenumiem, miltiem, eļļu un sāli un uz pusstundu ievieto ledusskapī.
3. Tikmēr saputo olu baltumus stingrās putās un pirms rabarberu fritēšanas iecilā mīklā.
4. Dziļā pannā sakarsē pietiekami daudz eļļas.
5. Rabarberu gabaliņus iemērc mīklā, liec karstajā eļļā un cep zeltaini brūnus.
6. Izņem,liec uz papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa, un pārkaisi ar pūdercukuru.
Rabarberu un banānu ievārījums
Var pievienot garšvielas pēc patikas. Šajā gadījumā labi noder arī ingvers un čili.
5 burciņas (ap 250 ml)
750 g gabaliņos sagrieztu rabarberu
300 g banānu
1 citrona sula
1 kg ievārījuma cukura 1:1
1. Banānus nomizo un ar dakšiņu saspaidi.
2. Liec katlā, pievieno rabarberus, citrona sulu un cukuru un maisot uzvāri. Turpini vārīt līdz vēlamajai konsistencei.
3. Verdošu pildi burciņās un aizvāko.
Rabarberi vaniļas sīrupā
Parocīgs produkts dažādu saldo ēdienu pagatavošanai. Atliek vien noliet sīrupu un rabarberu gabaliņus izmantot atbilstoši konkrētajai receptei. Tā kā rabarberi mēdz būt sulīgāki un mazāk sulīgi, var gadīties, ka ar receptē minēto sīrupa daudzumu nepietiek – jāuzvāra vēl.
2–3 burkas (ap ½ l)
20 minūtes + karsēšana
1 kg rabarberu
250 g cukura
125 ml ūdens
1 paciņa vaniļas cukura
1. Rabarberus nomizo un sagriez gabaliņos. Blīvi pildi burkās vai pudelēs ar platu kaklu un aizskrūvējamu vāku.
2. Katlā ielej ūdeni, pieber cukuru un vaniļas cukuru un maisot uzvāri. Pavāri vēl 1–2 minūtes, lai cukurs izkūst.
3. Pārlej rabarberiem tā, lai tos pilnībā pārklātu.
4. Uzliec vāku, mazliet pievalcē un karsē kādas 20 minūtes 80 grādu temperatūrā. Aizvāko.
Ievārījums ar valriekstiem
Ievārījuma daudzums atkarīgs no rabarberu sulīguma. Valriekstu vietā var pievienot mandeles vai lazdu riekstus un papildināt ar rumā mērcētām rozīnēm.
1 kg rabarberu
1 apelsīna sula
1 citrona sula
2 veseli apelsīni
1 vesels citrons
150–160 g izlobītu valriekstu gabaliņu
1 kg ievārījuma cukura 1:1
1. Apelsīnus un citronu nomizo un sagriez mazos gabaliņos. Rabarberus nomizo un sagriez aptuveni 2 cm lielos gabaliņos.
2. Rabarberus ber katlā, pielej apelsīna un citrona sulu, uzvāri un ieber apelsīnu un citronu gabaliņus. Iemaisi cukuru.
3. Uzvāri un uz straujas uguns turpini vārīt 5 minūtes. Noņem no uguns un ātri iemaisi riekstus.
4. Karstu pildi burciņās un aizvāko.