Noderīgi ikdienā
2021. gada 19. aprīlis, 20:50

Kortadērija jeb pampu zāle - kā audzēt un kopt šo eksotisko augu

"100 Labi Padomi"

Kortadērija (Cortaderia) ir daudzgadīga, dekoratīva graudzāle, kas zied kuplām slotveida ziedkopām. Selekcionāri izveidojuši daudzas kortadērijas šķirnes jebkādiem klimatiskajiem apstākļiem, taču Latvijā dārzkopībā izmanto tikai vienu šīs ģints sugu – Cortaderia sello, kas dabiski aug Dienvidamerikas pampās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kortadērija var izaugt pat līdz trim metriem. Stipri saaugusi, tā no lapām un kātiem veido grūti izbrienamas audzes. Pampu zālei ir labi attīstīta sakņu sistēma, tāpēc tā aug ļoti ātri.

Auga stiebri ir diezgan resni un cieti, šaurās, garās lapas ar nosmailinātu galotni var sasniegt pat pusotru metru; augam veidojas daudz tumši zaļu, reizēm zaļganzilu matētu lapu, kas ar laiku izliecas uz ārpusi. Pati lapa ir plāna un cieta, tās virspuse ir raupja, bet malas asas. Resnās ziedkopas paceļas augstu virs lapām, var izaugt pat trīs metrus, un to galotnēs veidojas biezas, kuplas sudrabainas slotiņas. Ziedkopa var sasniegt pusmetru; sievišķās ziedkopas ir skaistas līdz pirmajām salnām, vīrišķās – tikai līdz septembra sākumam.

Pampu zāle zied no augusta beigām līdz oktobra vidum. Sievišķie ziedi no vīrišķajiem atšķiras ar iespaidīgiem matiņiem, kas piesaista uzmanību. Tā kā kortadērija ir divmāju augs, uz viena krūma var atrasties tikai sievišķās vai tikai vīrišķās ziedkopas. Sievišķie krūmi izskatīsies krāšņāki nekā vīrišķie.  

Kā tikt pie savas pampu zāles

Pampu zāle nav prasīga, var augt dažādos klimatiskos apstākļos. Dabā tā aug skābā vidē, bet tai nepatīk purvainas vietas. Vislabāk der mālaina augsne ar smilšu un akmeņu piejaukumu.

Kortadēriju pavairo gan ar sēklām, gan veģetatīvi (dalot sakneni vai krūmu). Vislabākais laiks pavairošanai ir pavasaris, taču – tikai pēc pēdējām salnām.

Sēklu sēšanai derēs ne pārāk lieli konteineri. Vislabāk sēt smilšainā augsnes un kūdras maisījumā vai pat kūdras tabletēs. Sēklas ir ļoti sīkas, tāpēc jācenšas izvietot pēc iespējas tālāk citu no citas. Sējums jātur istabas temperatūrā un jāmitrina ar pulverizatoru. Pirmie asni parādās pēc divām nedēļām; kad tie paaugušies, var izstādīt dārzā (bet tikai pēc pēdējām pavasara salnām!). No sēklām izaudzētais augs sāk ziedēt tikai piektajā gadā.

Otrs pampu zāles pavairošanas paņēmiens ir krūma dalīšana – tad jaunais augs ziedēs jau pirmajā gadā. Vislabāk to darīt pavasarī pēc pēdējām salnām. Iegādājoties stādu stādaudzētavā, vajadzētu painteresēties, vai tas ir sievišķais vai vīrišķais krūms; no tā atkarīgs, cik dekoratīvs būs augs. Pampu zāle aug ļoti ātri, tāpēc krūms ir laikus jāierobežo.

Tā kā kortadērija labi aug plašumā, no tās var atdalīt arī vairākus cerus – ar asu lāpstu nošķel krūma daļu un pārstādi konteinerā vai dārzā. Bedrītei jābūt tikpat dziļai, cik liels ir saknenis. Jauno stādu ņem ar lielu zemes kamolu, saknes no zemes nevajag attīrīt. 

foto: Shutterstock.com

Varbūt stādi konteinerā?

Izvēloties vietu kortadērijai, pievērs uzmanību apgaismojumam, jo augs ir ļoti gaismas prasīgs. Pampu zāli nevajadzētu stādīt pie ūdenstilpēm vai pārāk mitrās vietās. Citādi augs ir pieticīgs, tam nepieciešama vien sistemātiska laistīšana un saules gaisma; spēcīgs sals gan var kaitēt.

Kad dārzā atrasta vieta, kur stādīsi kortadēriju, uzroc augsni un aizvāc nezāles, izveido stādāmās bedres (atstatums ne mazāks par 2 m). Atceries, ka augam ir spēcīga sakņu sistēma; tas spēj pārmākt citas dārza kultūras, kas aug tiešā tuvumā. Lai kortadērija labi augtu un ātri uzziedētu, stādot augsnē jāiestrādā kompleksais minerālmēslojums un pēc tam kārtīgi jāsalaista.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tā kā pampu zāle mūsu klimatā slikti ziemo, pieredzējuši dārzkopji iesaka stādīt to lielos konteineros, kurus vasarā ierok zemē, bet aukstumā ienes ziemošanas telpā. Konteiners atrisina arī auga ierobežošanas problēmu.

Kortadērija jālaista tikai ilgstoša sausuma laikā vai audzējot konteinerā. Augam ir garas saknes, kas aug dziļumā, kur iegūst visas nepieciešamās barības vielas un mitrumu. Sausā laikā krūmus laista ne biežāk kā reizi nedēļā; no pārmērīga mitruma kortadērijas lapas sāk atmirt.

Pieticīga, tomēr aprūpējama

Pampu zāle jāpiebaro tikai vienreiz gadā, pavasarī. Lai augs vienmēr izskatītos efektīgs, tas regulāri jāapgriež. Agrā pavasarī lapas jāretina, kā arī jāizgriež sakaltušās ziedkopas un dzinumi. Lai krūmi būtu kompakti un pārāk nesaaugtu, jāapgriež arī sakņu sistēma.

Kortadērija ir noturīga pret kaitēkļiem un slimībām. Reti, tomēr augam var uzmesties laputis vai miltrasa, tādēļ novīst lapas un izbalo krāsa; tad krūms jāapsmidzina ar fungicīdu. Vasarā pampu zālē var iemitināties tīklērce, pret kuru tāpat kā pret laputīm cīnās ar insekticīdu. Ja kortadērijai trūkst gaismas vai tās ir par daudz, uz lapām var parādīties plankumainība.

Un vēl – lai gan kortadērija ir ziemcietīga, bargā ziemā tā bez segšanas neizdzīvos; jau -12 grādos augs ies bojā. Krūmu segšanai vari izmantot egļu zarus vai ruberoīdu, vai zemi ap krūmu nosegt ar biezu kritušo lapu slāni. Vēlā rudenī pampu zāles stiebri jāsaīsina līdz 40 cm un lapas jāapsien ar auklu. Ja sals ir ļoti stiprs, krūmi papildus jāapsedz ar polietilēna plēvi; kad parādās sniegs, apber ar to. Tomēr tas jādara uzmanīgi – lai netraumētu augu, izveido konstrukciju ar jumtiņu.

Pievērs uzmanību!

*Apkopjot pampu zāli, uzvelc biezus cimdus! Lapu malas ir asas, ar tām viegli sagriezt pirkstus. Nelaid pie pampu zāles mazus bērnus!

*Ja augsne būs ļoti drenēta, kortadērija nesaņems no tās nepieciešamās barības vielas. Pārlieku akmeņainā augsnē krūma augšana palēninās un lapu būs maz.

*Ja krūmu laikus neapgriezīsi, tas zaudēs krāšņumu. Sakaltušas lapas un ziedkopas augu nerotās!