Dodamies pārgājienā vai izbraucienā! Piecas idejas gardām uzkodām, ko ņemt līdzi
Līdzi ņemšanai pārgājienā vai izbraucienā piemērotas ir tā dēvētās pusdienu kastītes ar vairākiem nodalījumiem, jo tajās viegli var salikt uzkodas, lai nesajaucas un nerada nekārtību.
Savukārt mitrām vai pat slapjām uzkodām, piemēram, marinētām gurķu šķēlītēm vai maziem sīpoliņiem, noderēs atsevišķi cieši aizvākojami plastmasas trauki. Gatavās mērces ieteicams no stikla traukiem pārlikt vieglos plastmasas trauciņos.
Saldeni asie biešu čipši
2 sarkanās bietes (ap 150 g)
150 ml ūdens
50 g cukura
⅓–½ tējk. maltu čili piparu
1. Bietes nomizo un ar asu nazi sagriez ļoti plānās šķēlītēs.
2. Katlā uzvāri ūdeni, ieber cukuru un čili, ieliec biešu šķēlītes un vāri kādas 2 minūtes, pēc tam noņem no uguns un atstāj, lai vēl 15 minūtes ievelkas.
3. Ar putu smeļamo karoti liec bietes caurdurī vai sietā un rūpīgi notecini.
4. Bietes kaltē cepeškrāsnī aptuveni 50 grādu temperatūrā.
Bekona ievārījums
Labi garšo uz maizītēm, čipsiem, burgeros un pie frī kartupeļiem.
800 g ļoti plānās šķēlītēs sagriezta brokastu bekona
250 g šalotes sīpolu
150 g brūnā cukura
120 ml viskija
120 ml cukurbiešu vai kļavu sīrupa
60 ml tumšā balzametiķa
2 ēdk. gatavas čili mērces
3 ķiploka daiviņas
2 lieli sarkanie sīpoli
1 tējk. maltas kūpinātās paprikas
½ tējk. dažādu piparu graudiņu
sāls
1. Bekonu sagriez 1–1,5 cm strēmelītēs. Nomizotus sīpolus un ķiplokus sakapā.
2. Bekonu liec sausā pannā un kausē, lai iztek visi tauki. Tad notecini sietiņā vai caurdurī.
3. 2–3 ēdk. notecināto tauku liec atpakaļ pannā. Ieber sīpolus un uz mērenas uguns apcep. Beigās pievieno ķiplokus un vēl pāris minūšu pacep.
4. Iemaisi čili mērci, malto papriku un piparu graudiņus. Tad pielej viskiju un sīrupu un uz straujas uguns sautē kādas 3 minūtes.
5. Pievieno balzametiķi un cukuru un vēl dažas minūtes pavāri.
6. Pievieno bekonu un uz mērenas uguns maisot vāri 5–10 minūtes – līdz vēlamajai konsistencei.
7. Karstu pildi mazās burciņās un uzglabā ledusskapī.
Ātrie auzu pārslu un riekstu cepumi
Izvēlies riekstus, kuri labāk garšo. Lai cepumi sanāktu glītāki, tos var cept arī silikona veidnē ar mazām iedobītēm.
225 g smalku auzu pārslu
150 g sviesta
100 g brūnā cukura
150 g rupji sakapātu riekstu un veselu rozīņu
2 ēdk. medus
1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem.
2. Visus produktus rūpīgi samaisi. Ar rokām izveido stingras bumbiņas valrieksta lielumā. Liec uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru.
3. Cep krāsnī 12–15 minūtes.
Picas minimaizītes
Garšvielas var izvēlēties pēc savas gaumes. Ja šķiet, ka pica nevar būt bez tomātu mērces, mīklai var pievienot 1–2 tējkarotes tomātu pastas.
300 g miltu
250 g biezpiena
1 paciņa cepampulvera
8 ēdk. piena
6 ēdk. olīveļļas
1 ēdk. cukura
1 tējk. sāls
200 g rīvēta siera
100 g mazos gabaliņos sagriezta šķiņķa
100 g mazos gabaliņos sagrieztu saulē kaltētu tomātu eļļā
kaltēta raudene pēc garšas
1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem.
2. Miltus un biezpienu rūpīgi samīci ar pienu, eļļu, sāli un cukuru.
3. Pievieno pārējos produktus un vēlreiz samīci.
4. Izveido nelielas bumbiņas un liec uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru.
5. Cep krāsnī 30-40 minūtes.
Ātri marinēti sīpoliņi
1 l ūdens
1 ēdk. sāls
2 ēdk. cukura
7–8 ēdk. 9 % etiķa vai vairāk – pēc garšas
Nomizotus sīpolus sagriez ripiņās, cik biezās vēlies, ieber burkā, pārlej ar verdošu marinādi, uzliec vāciņu un pamatīgi sakrati. Atstāj, lai vismaz pusstundu ievelkas.