foto: Publicitātes
Kā sagatavoties pārgājienam ar nakšņošanu?
2021. gada 15. aprīlis, 10:37

Kā sagatavoties pārgājienam ar nakšņošanu?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Pārgājieni daudziem ir brīvā laika aktivitāte, īpaši gada siltajos mēnešos. Arvien biežāk cilvēki dodas tieši pārgājienos ar nakšņošanu, jo tas ir veids, kā pieredzēt asas izjūtas, izbaudīt dabu un iegūt neaizmirstamas atmiņas. Tomēr šādām aktivitātēm nepietiek tikai ar vēlmi un entuziasmu - nepieciešama rūpīga sagatavošanās.

Lai pārgājiens ar nakšņošanu izdotos, esam apkopojuši dažus noderīgus ieteikumus, kā tam sagatavoties!

Plāns

Sākumā vajadzētu izveidot konkrētu pārgājiena plānu – kad doties, kur doties, cik garu distanci veikt, ko ņemt līdzi, kur apstāties. Plānojot pārgājiena maršrutu, dod priekšroku jau esošām taciņām, piemēram, mežā. Ja laikapstākļi ļauj, vari doties pārgājienā gar ūdeni, piemēram, gar jūru vai upi.  Ja meklē piedzīvojumus, pievērs uzmanību tam, lai pa ceļam būtu arī kāds apskates objekts. Tāpat ņem vērā arī savas un pārgājiena biedru fiziskās spējas, apdomā, vai varēsiet pieveikt konkrēto maršrutu bez pamatīgas piepūles, jo galu galā tā ir atpūta un izklaide.

Apģērbs un apavi

Apģērbs, ko vilkt, dodoties pārgājienā, atkarīgs no pārgājiena maršruta un laikapstākļiem – kad un kur pārgājiens plānots, kādi laikapstākļi tiek prognozēti. Kopumā pārgājienā ieteicams vilkt nosedzošu, taču elpojošu apģērbu, kas piemērots mainīgiem laikapstākļiem. Atceries, ka papildu apģērbu vari iepakot pārgājiena mugursomā, taču nepārspīlē, jo diez vai gribēsi nēsāt līdzi smagu mugursomu.

Īpaša uzmanība jāpievērš pārgājiena apaviem - tiem jābūt nosedzošiem, mitrumizturīgiem, elpojošiem un, galvenokārt ērtiem. Nekādā gadījumā pārgājienā nevelc jaunus apavus! Pat, ja tie šķiet ērti, tie var noberzt kājas, līdz ar to pārgājiens būs galā.

Mugursoma

Neatkarīgi no pārgājiena maršruta, Tu noteikti gribēsi būt drošs, ka Tev ir līdzi ērta mugursoma, kurā atrodas viss nepieciešamais – apģērbs, aptieciņa, pārtikas un ūdens rezerves, atkritumu maisi, telts utml. Pārgājiena somai vajadzētu būt vieglai, mitrumizturīgai, ar vairākiem nodalījumiem un, vēlams, tumšā krāsā. Pirms dodies pārgājienā, noteikti pārliecinies, vai izvēlētā soma ir piemērota lieluma un atbilst tavām prasībām. Atceries, ka visu pārgājiena laiku soma būs jānes, tādēļ nepārkrauj to ar liekām lietām, pretējā gadījumā Tev būs sarežģīti pārvietoties!

Ierīces

Dodoties garākos pārgājienos ar nakšņošanu, iespējams, var noderēt kompass un karte. Mūsdienās tas apvienots vienā ierīcē – viedtālrunī. Pārgājienā ņem līdzi viedtālruni un neaizmirsti pirms tam to uzlādēt! Pārgājiena laikā viedtālruni vislabāk uzglabāt atsevišķā maciņā vai ārējā mugursomas nodalījumā, lai vajadzības gadījumā tam varētu ātri un ērti piekļūt, turklāt jāparūpējas arī par to, lai tas atrodas sausumā un nejauši neizkristu vai nesaplīstu.

Lai arī pārgājiens ir iespēja mesties piedzīvojumā un atpūsties no tehnoloģijām, viedtālrunis ir ļoti svarīgs, jo tas var palīdzēt gadījumos, kad apmaldies vai, piemēram, nepieciešama neatliekamā palīdzība. Tā kā viedtālruņa baterija nav mūžīga, pārgājienā iesakām ņemt līdzi arī portatīvo uzlādes ierīci jeb powerbank.

Pārtikas un ūdens rezerves

Iespējams, ka pārgājiena laikā nevarēsi piekļūt pārtikas veikalam, tādēļ noteikti sagādā pārtikas un, jo īpaši ūdens rezerves! Lai pārgājiena mugursoma netiktu pārkrauta, iesakām izveidot sarakstu, ko katrs pārgājiena dalībnieks ņems līdzi. Apdomā ne tikai uzkodas, kas būs nepieciešamas pa ceļam, bet arī pamata maltīti, ko vari pagatavot vakarā uz ugunskura patstāvīgi vai kopā ar pārgājiena biedriem. Svarīgi – pārgājienā jāņem līdzi tāda pārtika, kas ātri nebojājas, kā arī ūdens bez gāzes un garšas, ja vien tikai ar citronu vai, piemēram, piparmētru lapām.

Aptieciņa

Pārgājienā noteikti jāņem līdzi arī aptieciņa, kurā jāiekļauj universāli medikamenti, kas palīdz pret galvas vai vēdera sāpēm un palīglīdzekļi, kā plāksteri, bintes, elastīgā saite. Ja pārgājiens plānots siltā laikā, neaizmirsti par sauļošanās krēmu! Tāpat varētu noderēt līdzeklis pret odiem un ērcēm un pret-alerģijas medikamenti. Svarīgi – ja ikdienā lieto kādus speciālus medikamentus, neaizmirsti arī par tiem!

Naktsmītne

Ja gatavojies doties pārgājienā ar nakšņošanu, Tev, protams, nepieciešams parūpēties arī par naktsmītni. Šajā sakarā Tev noteikti noderēs mitrumizturīga telts, kas nodrošinās pajumti un vajadzības gadījumā pasargās no lietus, kā arī guļammaiss, kas nodrošinās ērtāku un siltāku miegu. To visu vari iegādāties interneta veikalā Xnet.lv!

Gatavojoties pārgājienam, neļauj, lai uztraukums ņem virsroku. Atceries, ka Tu nevari paredzēt visu, kas notiks un ļaujies piedzīvojumam, veidojot atmiņas, ko pēc tam atcerēsies ar smaidu!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Xnet.lv