Ciabatta - kāda šai gardajai maizei ir saistība ar čībām?
Ciabatta ir baltmaize, kuru gatavo no kviešu miltiem, ūdens, sāls, rauga un olīveļļas. Slavenā maize ir radusies Itālijā, taču to labprāt ēd cilvēki ne vien Latvijā un Eiropā, bet arī Amerikas Savienotajās Valstīs un citviet.
Burtiskā tulkojumā vārds "ciabatta" nozīmē “čība”, un, pateicoties šo ērto, mīksto apavu formai, maize arī tikusi pie sava nosaukuma. Latviešu valodā šis vārds izrunājams ar "č" un uzsvaru otrajā zilbē - čabata.
Tie, kuri domā, ka šīs maizes vēsture ir gadsimtiem sena, tomēr pārsteidzošā kārtā kļūdās. Pirmā ciabatta tika izcepta vien 1982. gadā Adrijā (Itālijā) - to maiznieks Arnaldo Kavallari radīja, reaģējot uz pasaulslavenās franču maizes bagetes milzīgo popularitāti. Ciabatta ir nedaudz pagarinātas, platas formas maize, un mūsdienās jau tā tiek cepta daudzās variācijās. Atšķirībā no tradicionālās franču maizes bagates itāļu ciabatta tiek gatavota no cieto kviešu miltiem, un tai izmanto daudz mitrāku mīklu nekā bagetei.
Kavallari un citi itāļu maiznieki bija nobažījušies par franču maizes lielo popularitāti valstī, jo tā apdraudēja viņu biznesa pastāvēšanu. Tādējādi nācās radīt itāļu alternatīvu, ko varētu izmantot sviestmaižu gatavošanā. Un centieni vainagojās panākumiem - maiznieka Kavallari izstrādāto recepti viņa uzņēmums pēc tam pārdeva maizes ceptuvēm 11 valstīs.
Daudziem reģioniem Itālijā mūsdienās jau radušās ir savas variācijas par sākotnējo recepti. Piemēram, ciabatta no apgabala, kas aptver Komo ezeru, ir ar kraukšķīgu garoziņu, tai ir nedaudz mīksta, poraina tekstūra. Savukārt Toskānā un Umbrijā gatavotā ciabatta var būt ar stingru garozu un blīva, bet Romā to bieži apkaisa ar majorānu.
Uz Amerikas Savienotajām Valstīm ciabatta aizceļoja 1987. gadā ar Klīvlendas uzņēmuma "Orlando Bakery" gādību. Trīs maiznieki no Itālijas devās uz Orlando, lai izstrādātu produktu masveida ražošanai. Uzņēmums veiksmīgi sāka ražot svaigu maizi un vēlāk arī saldētu versiju, un ciabatta ātri vien kļuva iecienīta visā ASV.
Izņēmums nav arī Latvija - gardā maize, protams, nopērkama un ļoti garšo arī mums. Visos "Maxima Latvija" veikalos norisinās "Sirsnīga izvēle" kampaņa, kuras ietvaros vairāki pašmāju un ārzemju zīmolu produkti ir iegādājami līdz pat 57% izdevīgāk. Tostarp – pircēju iecienītās "Latvijas maiznieka" ražotās dažādu veidu ciabattas "Izcep pats". Tās var ēst gan uzreiz, gan arī dažas minūtes pacept cepeškrāsnī, ja maizīti vēlas siltu un ar kraukšķīgu garozu. Piemēram, tumšā un gaišā ciabatta, kā arī ciabatta ar dārzeņiem iegādājama par 1,09 EUR (parasti 1,49 EUR), tikpat maksā arī ciabatta ar melnajām olīvām - 1,09 EUR (parasti 1,39 EUR).
Lai labi garšo!
Reklāmraksts tapis sadarbībā ar "Maxima"