Noderīgi ikdienā
2021. gada 27. februāris, 06:46

Produktu saraksts: ko glabāt mājās pieliekamajā, lai tik bieži nav jāiet uz veikalu

Jauns.lv

Šobrīd veselības speciālisti iesaka gājienus uz pārtikas veikaliem veikt pārdomāti un bez liekas vajadzības uz turieni neiet. Nokļūstot veikalā, rodas jautājums, ko tad īsti pirkt? Kas būtu veselīgs, ilgi uzglabājams un daudzveidīgi pagatavojams?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pandēmijas laikā nav ieteicams iet uz veikalu katru dienu, tāpēc dažās ģimenes veic pārdomātus pirkumus reizi nedēļā, citi iepērkas interneta veikalos. Lai vai kā, ir svarīgi nopirkt to, kas ģimenei būs vajadzīgs. Katru nedēļu ir vērts nopirkt svaigus dārzeņus, zaļumus, piena un gaļas produktus, kā arī maizi. Taču mājās ir jābūt lietām, ko varēsim ēst trešajā vai ceturtajā dienā pēc veikala apmeklējuma. CNN.com apkopojis vairāku uztura speciālistu viedokļus, kam ir jābūt mājās tagad, pandēmijas laikā.

Pupiņas un pākšaugi

Konservētas vai ne, bet pupiņas, zirņi, lēcas, turku zirņi, ir ne vien veselīgi, bet arī ļoti daudzējādi pagatavojami. Pākšaugus var izmantot sautējumos, zupās, apcept uz pannas, gatavot veģetāras kotletes. Turku zirņus vai lēcas var sajaukt ar dārzeņiem un pagatavot salātus.

foto: Pixabay

Konservētas zivis

Lai gan pārtikas eksperti par zivju konserviem agrāk rauca degunus, tagad, pandēmijas laikā, apstiprinās to praktiskumus. Konservēts tuncis, sardīnes vai šprotes ir vērts iegādāties to ilgā uzglabāšanas termiņa dēļ. Svaigas zivis ātri bojājas, tikmēr konservus var glabāt pat pāris gadus. Arī to pielietojums ir dažāds, šādas zivis var likt uz maizes, likt kā pildījumu karstmaizēs, ēst kopā ar kartupeļiem vai pievienot zupām.

Riekstu sviesti

Riekstu sviesti satur daudz olbaltumvielu un vajadzīgo tauku. Arī sviestu dažādība ir ievērojama, pieejami ne vien zemesriekstu, bet arī mandeļu, ķirbju sēklu vai Indijas riekstu sviesti. Tas būs veselīgs našķis, ja sagribēsies kaut ko garšīgu. Ja izvēlēsies tādu sviestu, kuram nav pievienots cukurs, tā pat būs ļoti veselīga uzkoda. Neaizmirsti, ka to var ēst ne tikai ar grauzdiņiem, to var pielikt rīta auzu pārslu putrai, likt klāt pie smūtijiem, kā arī gatavot veselīgas žāvētu augļu konfektes.

foto: Pixabay

Rīsi, griķi un pilngraudu makaroni

Mēs visi atceramies, ka pērn, gatavojoties pandēmijai, veikalos tika izpirkti griķi. Īstenībā tie ir ļoti veselīgi, viegli pagatavojami un ilgstoši uzglabājami. Ieteicams iegādāties arī rīsu, kvinojas, bulgura vai pilngraudu makaronu paku, noderēs!

Šokolāde un rieksti

Būsim godīgi pret sevi, ja veidojam iepirkumus reizi nedēļā, noteikti uznāks brīdis, kas gribēsies našķēties. Tāpēc ir labi, ja mājās ir veselīgi un uzturvielām bagāti našķi. Tie varētu būt rieksti, žāvēti augļi, kā arī tumšā šokolāde.

foto: Pixabay

Saldētas mīklas

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ja patīk gatavot, noteikti ir vērts saldētavā ielikt kādu saldētu mīklu. Tādā veidā var ātri tikt pie siltām ievārījuma vai rozīņu maizītēm, kā arī picas.

Eļļa un garšvielas

Mājās vienmēr ir jābūt labai eļļai, lai pagatavotu maltīti. Tāpat ir vērts padomāt par sev tīkamām garšvielām, jo pat ierastā brokastu putra garšo citādāk, ja tiek pievienots vaniļas cukurs vai kanēlis.