Kā pagatavot sulīgi gardus kupātus jeb jēldesiņas
Ir jāzina jēldesiņu pagatavošanas knifiņi.
Pirms ķeršanās pie gatavu, veikalā vai tirgū iegādātu kupātu pagatavošanas, vispirms ir jānovērtē, cik mīksts vai stingrs ir pildījums un cik daudz desiņās ir šķidruma. Ja kupāti ir apmēram sardeles resnumā, tie sanāks garšīgāki, ja tos vispirms apvārīsi un tikai pēc tam cepsi.
Lai desiņas nepārsprāgtu, tās vairākās vietās vajag sadurstīt, taču, ja tajās būs daudz šķidruma, tas var iztecēt un desiņas pēc cepšanas kļūs sausas. Tāpēc, lai sanāktu pēc iespējas gardāks ēdiens, rīkojies šādi: pannā sakarsē pavisam nedaudz taukvielu, ieliec desiņas, sadursti tikai pāris vietās un apcep vienu pusi. Tad apgriez uz otru pusi un turpini sutināt, līdz šķidrums izvārās, un ļauj desai apbrūnināties, nevis strauji sacepties.
Kā vēl pagatavot garšīgas jēldesiņas?
■ Ieliec verdošā ūdenī, pāris minūtes pavāri, tad ņem laukā, pārliec sakarsētā pannā un apcep brūnas no abām pusēm.
■ Viegli apcep nelielā taukvielu daudzumā uz pannas, tad pārliec cepamveidnē, pievieno krējumu vai kādu mērci un cep 200 grādu karstā krāsnī 15–20 minūtes.
■ Liec dziļā pannā, kur sakarsēts nedaudz taukvielu, apcep brūnas no abām pusēm. Pēc tam pielej ūdeni vai buljonu, uzliec vāku un uz lēnas uguns sutini aptuveni 20 minūtes. Ja vēlies, pievieno ūdenim kādu lauru lapu vai citas garšvielas.
Ņem vērā
● Cepot kupātus, tauki un šķidrums mēdz sprakšķēt un izšļakstīties no pannas, tāpēc uzliec vāku tā, lai paliek vaļā šaura maliņa, pa kuru izplūst tvaikam.