foto: unsplash.com
Noderīgi ikdienā

Laiks pārbaudīt virtuves produktu krājumus - īpaši, ja pandēmijas trakumā sapirkies griķus vai rīsus

"100 Labi Padomi"

Gandrīz katrā virtuvē krājumos noteikti ir atrodami tā dēvētie sausie produkti – auzu pārslas, rīsi, makaroni, milti, manna, kartupeļu ciete un citi.

Tie ilgi glabājas, tomēr vienlaikus kalpo par barotni kaitēkļiem, piemēram, miltu kodēm, dažādām vabolītēm. Tāpēc šādu produktu krājumus vajadzētu kontrolēt vismaz reizi trīs mēnešos.

foto: Shutterstock.com

Dari tā

● Vispirms pārbaudi produktus papīra un folijas iepakojumā.

Jaunus produktus uzreiz pārber cieši noslēdzamā stikla vai keramikas traukā.

● Skapīšu plauktus izmazgā ar karstu ūdeni, kam pievienots dezinficējošs trauku mazgāšanas līdzeklis. Sevišķi rūpīgi izberz visas spraudziņas un stūrīšus, kur patīk iemitināties vabolītēm, kas spēj pat sagrauzt skapīša sienas.

● Virtuves plauktus un skapīšus rūpīgi izslauki ar etiķūdenī samitrinātu lupatiņu. Kaitēkļiem nepatīk etiķa smaka, tādēļ šis paņēmiens vienlaikus noderēs gan dezinfekcijai, gan profilaksei.

● Mazie kaitēkļi ir iecienījuši arī garšvielas, pat tādas, kas cilvēkam kož kaklā un sadzen asaras acīs. Īpaši tiem patīk kaltēti garšaugu maisījumi un maltais paprikas pulveris. Ja tajā parādās mazi kunkulīši, tas var liecināt par vabolītēm, tās spēj iekļūt pat slēgtos traukos un strauji izplatīties. Tāpēc visām garšvielām pārbaudi derīguma termiņu; ja tas beidzies, bez žēlastības met laukā.