Trīs dažādu gaļu sātīgi gulaši
Aukstajā sezonā gulašs īpaši ies pie sirds.
Gulašs ar skābētiem kāpostiem
Tumšais alus piešķir gulašam piesātinātu toni un patīkami rūgtenu garšu.
4–6 personām
2,5 stundas
• 800 g skābēto kāpostu
• 400 g liellopa mīkstuma
• 400 g cūkas mīkstuma
• 700 ml buljona
• 330 ml tumšā alus
• 2 sīpoli
• 4 ēdk. krējuma
• 3 ēdk. eļļas
• 2 ēdk. tomātu pastas
• 2 ēdk. graudaino sinepju
• 1 ēdk. miltu
• 1 ēdk. maltas paprikas
• sāls, malti pipari
• sakapāti pētersīļi
1. Gaļu sagriez gabaliņos, sīpolus smalki sakapā.
2. Katlā sakarsē eļļu un pa porcijām apcep gaļu. Apkaisi ar sāli un pipariem un izņem no katla.
3. Karstās taukvielās ieber sīpolus un maisot sautē 2–3 minūtes.
4. Pievieno apcepto gaļu, iemaisi tomātu pastu un sinepes. Pārkaisi miltus un papriku.
5. Pielej buljonu un alu, uzvāri un uz mērenas uguns sautē aptuveni 1 stundu.
6. Pievieno kāpostus un turpini sautēt vēl vismaz pusstundu. Iemaisi krējumu un pārkaisi ar pētersīļiem.
Teļa gaļas gulašs ar sēnēm
Sēņu sezonā gatavo gulašu ar meža sēnēm, bet pārējā laikā izmanto šampinjonus – gan baltos, gan brūnos.
4 personām
2,5 stundas
• 800 g teļa mīkstuma
• 600 g sēņu
• 500 ml buljona
• 250 g saldā krējuma
• 100 ml baltvīna
• 2 sīpoli
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 citroni
• 3 ēdk. eļļas
• 2 ēdk. sviesta
• 2 ēdk. miltu
• 1 ēdk. svaigu raudenes lapiņu
• sāls, malti pipari
1. Gaļu sagriez gabaliņos, sīpolus un ķiplokus sakapā. No citroniem izspied sulu.
2. Katlā sakarsē eļļu un uz straujas uguns apcep gaļu no visām pusēm. Pievieno sīpolus un ķiplokus un pāris minūtes pasautē. Pieber sāli un piparus. Pārkaisi miltus.
3. Pielej abu citronu sulu, buljonu, vīnu un iemaisi krējumu.
4. Uz lēnas uguns sautē nepilnas 2 stundas.
5. Tikmēr sagriez sēnes. Pannā sakarsē sviestu un apcep sēnes. Pārkaisi ar sāli un pipariem.
6. Sēnes pievieno gulašam un uzkaisi raudenes lapiņas.
Jēra gaļas gulašs ar vīnogām
Jēra gaļas vietā labi der arī jaunlopa gaļa.
4 personām
2 stundas
• 1,2 kg jēra pleca gabala
• 600 ml vīnogu sulas
• 500 ml buljona
• 200 g zaļo vīnogu
• 200 g sarkano vīnogu
• 25 g sviesta
• 2 sīpoli
• 3 ēdk. eļļas
• 2 ēdk. šķidra medus
• 1–2 ēdk. cukura
• 1 tējk. malta kanēļa
• 1 tējk. maltas paprikas
• sāls, malti pipari
1. Gaļu sagriez gabaliņos, sīpolus sakapā.
2. Katlā sakarsē eļļu un uz straujas uguns apcep gaļu. Pievieno sīpolus, pāris minūtes pasautē un iemaisi papriku un kanēli. Vēl minūti pakarsē.
3. Iemaisi medu, pielej buljonu un vīnogu sulu un uzvāri. Uz mērenas uguns turpini vārīt pusotru stundu.
4. Pannā sakarsē sviestu, ieber vīnogas un 1–2 minūtes cep. Pārkaisi ar cukuru un maisot karamelizē.
5. Pievieno gulašam un samaisi.