Noderīgi ikdienā
2020. gada 11. oktobris, 16:27

Kā ieziemot šogad iestādītos augus?

"100 Labi Padomi"

Lai augiem veidotos labāka ziemcietība, tos ieteicams siltināt tikai tad, kad gaisa temperatūra pazeminās ap –5 grādiem.

Augļkoki

Pēc sala iestāšanās jauno augļkoku apdobes bagātīgi mulčē ar sausām zāģskaidām, lapu koku lapām vai kūdras slāni. Jaunie koki ir pārāk mazi, lai tikai ar savām lapām pasargātu saknes no sala, tāpēc tiem ir nepieciešama palīdzība. Ja dārzā iestādīts kāds eksotisks vai pret salu jutīgāks augļkoks un gaidāms liels aukstums, labākai pārziemošanai siltini tā stumbru ar dabīgiem elpojošiem materiāliem – avīzēm, kartonu, agrotīklu, egļu zariem, kā arī rupju audumu. Pie paša stumbra vari pielikt sausu sienu, salmus, niedres, tie darbosies kā papildu siltuma izolācijas slānis. Siltinošo materiālu ap stumbru liec aptuveni metra augstumā. Ja ziema ir nepastāvīga un salam seko atkusnis, pielūko, lai stumbra siltinājums visu laiku būtu sauss; mitrs un sasalis tas augļkokam var kaitēt.

foto: Shutterstock

Košumkrūmi

Ja košumkrūms rudenī met lapas, tas liecina par gatavošanos aukstumam, bet, ja tas turpina zaļot, – augs nesaprot, ka tuvojas ziema. Tāpēc daži košumkrūmi, kas nav raduši pie Latvijas ziemas, pāris gadu pēc iestādīšanas ir jāsargā īpaši – jāslēpj no vēja aiz aizslietņiem, jāsiltina stumbrs un vainags, ietinot elpojošā, bet ūdens necaurlaidīgā materiālā. Krūma saknes jānosedz ar bagātīgu mulčas kārtu un kā papildu sakņu siltinātājs jāizmanto sniegs, ja vien tas ir uzsnidzis.

Ziemcietes

Sala jutīgākās puķes noteikti jāpiesedz bagātīgāk. Turklāt visas ziemas laikā jāuzmana, lai vējš neaizpūš uzbērto mulčas kārtu, jo jaunajām puķēm ir maz stublāju, aiz kuriem tai aizķerties. Ja nav sniega, mulču uz ziemcietēm var nākties atjaunot vairākas reizes, tāpēc labi ir izmantot priežu vai egļu zarus, ko pārliek pāri uzbērtajai mulčai.

Der zināt!

● Labāk pārziemo Latvijā izaudzētie stādi, kas jau vismaz reizi izbaudījuši ziemu. Lielākai drošībai stādu vēlams pirkt stādaudzētavā, kas ir netālu no mājām; lai arī Latvija ir neliela valsts, ziema Madonā mēdz būt krietni bargāka nekā Liepājā.

 

Tēmas