Garšīgi
2020. gada 22. septembris, 20:07

Čorizo - spāņu kulinārais lepnums

"100 Labi Padomi"

Izmanto šo gardo desiņu arī savā virtuvē ēdienu dažādošanai!

Spāņu virtuvē čorizo ieņem stabilu vietu jau gadus piecsimt, un agrāk mēdza sacīt, ka katrā daudzmaz cienījamā Spānijas mājā to pagatavo tikpat daudz, cik dienu ir gadā, tātad 365 savām vajadzībām un vēl 50 gadījumiem, kad ierodas ciemiņi.

Sākumā čorizo desa, kuras nosaukums nozīmēja pilošie tauki, izskatījusies visai bāla, bet pēc paprikas ievešanas Eiropā sākās oranžīgi sarkanīgās desas uzvaras gājiens. Paprikas pulveris piešķir desai tipisko krāsu un arī gādā, lai tā ilgāk saglabātos.

Uzkodas, zupas, sautējumi, paeljas – visur ir vieta īstai čorizo. To mēdz arī cept un grilēt, vārīt sidrā un vīnā, to izmanto arī kā garšvielu.

foto: Pixabay.com

Čorizo eļļa

Izmanto salātu mērcēm, kā piedevu zupām un sautējumiem, ar to apziež maizīti pirms grauzdēšanas. Tā noder cepšanai gadījumos, kad nepieciešams piešķirt produktam pikantāku paprikas piegaršu. Atdzesētu eļļu noslēgtā traukā var uzglabāt vairākas nedēļas, pat pāris mēnešu, ja vien ir izmantota labas kvalitātes olīveļļa.

● 100 g čorizo
● 250 ml olīveļļas
● 3 ķiploka daiviņas
● 2 lauru lapas
● 1 timiāna zariņš
● 1 rozmarīna zariņš

Desu sagriez mazos gabaliņos un kopā ar saspaidītām ķiploka daiviņām un garšvielām ber katliņā, pielej olīveļļu un lēnām uzkarsē, taču neļauj vārīties. Turpini karsēt aptuveni 20 minūtes, līdz eļļa ir pilnībā piesūkusies ar desas aromātu. Izņem garšvielas, bet eļļu kopā ar čorizo gabaliņiem iepildi stikla traukā ar aizskrūvējamu vāku.

Čorizo sarkanvīnā

Ļoti populāra uzkoda ar spēcīgu garšu un aromātu. Pasniedz ar mīkstu baltmaizi, ar kuru no šķīvja izslauka vīna un desas novārījumu.

4 personām
20 minūtes

● 300 g čorizo
● 300 ml sausā sarkanvīna
● 1 lauru lapa

Čorizo sagriez 0,5 cm biezās šķēlītēs, liec katliņā, pievieno lauru lapu, pielej vīnu un uz mazas uguns vāri aptuveni 15 minūtes.