Kuri dārzeņi pagrabā slikti sadzīvo?
Rudenī, liekot ražu uzglabāšanai pagrabā, uzmanīgi jāraugās, kurus augļus un dārzeņus likt blakus.
Vissvarīgākais noteikums ir nelikt vienā pagraba telpā pie pārējiem tādus augļus un dārzeņus, kas izdala etilēnu, piemēram, ābolus, bumbierus, papriku, tomātus. Etilēna ietekmē dārzeņi un augļi ātrāk bojājas, pūst vai sāk dīgt. Tiesa, ja pagrabā var nodrošināt temperatūru ap nulli, etilēna izdalīšanās notiek mazāk, bet, tiklīdz temperatūra būs augstāka, tas turpinās izdalīties.
Blakus neturi!
● Tomātus neuzglabā blakus kāpostiem un selerijai, tie zaudēs savu aromātu.
● Gurķi un zaļā paprika ātrāk bojāsies, ja tiem blakus būs āboli, bumbieri vai tomāti.
● Burkānus un sarkanās bietes nav ieteicams novietot netālu no tomātiem un paprikas, jo tie var kļūt rūgti.
● Kartupeļiem kaimiņos nenovieto sīpolus. abi dārzeņi ātrāk bojāsies un dīgs.
● Sīpolus nav ieteicams uzglabāt vienā vietā ar papriku – tie būs negaršīgi.
● Kabačus un cukīni var glabāt kopā ar papriku, gurķiem un ķirbjiem, bet ķiploku, sīpolu un kartupeļu tuvumā tie pievelkas ar pagraba aromātu un garšu. Arī kāposti nav labākie kabača kaimiņi ilgai uzglabāšanai, jo tie dod siltumu un mitrumu, kas veicina kabaču bojāšanos.
● Toties sarkanās bietes droši vari uzglabāt, sajauktas kopā ar kartupeļiem; tie palīdz viens otram saglabāt nepieciešamo mitruma līmeni.